(FOTO) Uoči atletskog spektakla u Varaždinu Filip Mihaljević poručio: Pružit ćemo maksimum da se plasiramo u viši rang

Foto: fah

Hrvatski reprezentativci i reprezentativke dat će svoj maksimum za plasman u viši rang natjecanja, najavio hrvatski rekorder u bacanju kugle Filip Mihaljević na konferenciji za medije održanoj u Gradskoj vijećnici u Varaždinu, koji će u subotu i nedjelju biti domaćin Ekipnog prvenstva Europe u atletici – 2. liga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na natjecanju će sudjelovati reprezentacije Austrije, Bugarske, Cipra, Danske, Estonije, Gruzije, Izraela, Latvije, Luksemburga, Malte, Slovenije i Hrvatske, a posebnu će važnost rezultatima dati i činjenica da se ove godine promijenio sustav te će iz lige ispasti čak pet reprezentacija, dok će najbolja osigurati nastup u 1. ligi za dvije godine.

Zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica uvodno je rekla da je ovo velik događaj za grad.

“Prošlo je 30 godina kako smo izgradili stadion za Juniorsko prvenstvo Europe u atletici, a sada imamo priliku ugostiti drugo veliko europsko natjecanje”, kazala je Malenica i pozvala sugrađane na stadion Sloboda gdje će ulaz biti besplatan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Hrvatskog atletskog saveza Ivan Veštić potvrdio je da je sve spremno, od obnovljenog stadiona do atletičara koji su se pripremali za ovo natjecanje.

“Ovo je ekipna 2. liga, ali u svakoj ekipi je po nekoliko vrhunskih natjecatelja. Srećom Hrvatska ih ima najviše. Sandru Perković, Saru Kolak, Filipa Mihaljevića, Anu Šimić”, rekao je Veštić.

Erich Teigamagi, delegat Europske atletske federacije, očekuje odlično natjecanje na obnovljenom stadionu koji ispunjava sve uvjete za vrhunsku atletiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Bio sam ovdje prvi put u veljači i otada je napravljen velik posao. Ovo je 2. liga, ali očekuje nas kvalitetno natjecanje na kojem možemo očekivati odlične rezultate”, kazao je europski atletski delegat iz Estonije.

Kvalitetne rezultate hrvatskih atletičara očekuje i izbornik Mladen Katalinić.

“Očekujem plasman negdje oko sredine ekipa koje su u 2. ligi. Kada smo se kandidirali za ovo natjecanje i kada smo krenuli u pripreme bio je sasvim drugačiji sustav natjecanja. Tri ekipe su išle u viši rang natjecanja, a tri ekipe su ispadale“, rekao je hrvatski izbornik te dodao da se tada smatralo da se može ići prema 1. ligi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U međuvremenu je Europski atletski savez u nekom lutanju i traženju optimalnog sustava odlučio od 2021. Superligu smanjiti sa 12 na osam reprezentacija i u tom sustavu ove godine pet ekipa ispada iz ove naše lige. To nas je dovelo u malo nepovoljniji položaj, međutim, nema nikakve isprike. Mi ćemo unutar sustava koji je postavljen i unutar pravila koja su za sve ista napraviti svoj maksimum”, najavio je Katalinić.

Jedan od onih od kojih se očekuje vrhunski rezultat je bacač kugle Filip Mihaljević s ovogodišnjim hrvatskim rekordom 21,84 m.

“Stvarno smo naporno trenirali cijelu godinu i ovo je početak drugog dijela sezone i nadamo se najboljim rezultatima, kako ja osobno, tako se nadam da će kolege iz reprezentacije isto pružiti svoj maksimum da se plasiramo u viši rang, a ako ne, da budemo negdje u sredini tablice i da se zadržimo u ovoj 2. ligi”, rekao je Mihaljević koji smatra da je Europsko ekipno prvenstvo u Varaždinu prilika za još jedno predstavljanje najboljih svjetskih atletičara hrvatskoj publici.

Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah

“Svake godine na ‘Hanžek’ dolaze najbolji, a ovo je još jedna prilika da se približimo publici ovdje na stadionu u Varaždinu uživo, ali i na televiziji u cijeloj Hrvatskoj. Ovo uopće nije 2. liga. U bacanju kugle i diska, i muškom i ženskom, imat ćemo odlične rezultate, možda i jače od Superlige i 1. lige”, najavio je Mihaljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među više od 700 atletičarki i atletičara iz 12 zemalja bit će i iskusna bugarska sprinterica, dvostruka europska prvakinja Ivet Lalova-Collio.

“Varaždin je lijep grad i osjećam se kao kod kuće. Iz Bugarska sam i Hrvatska mi je bliska. Motivirana sam, uvjeti koje ste pripremili su odlični i potrudit ću se za najbolji rezultat za svoju reprezentaciju”, kazala je Lalova na konferenciji za novinare koju je zaključio Ivan Domislović, dopredsjednik HAS-a i predsjednik varaždinskog Atletskog kluba Sloboda riječima da su organizacija Europskog prvenstva i obnova stadiona omogućili da varaždinska atletika u sljedećem duljem razdoblju ima kvalitetne uvjete za rad i razvoj.

Natjecanja na Ekipnom prvenstvu Europe u atletici – 2. liga i u subotu i i nedjelju u Varaždinu počet će u 15 sati, uz prijenos na 2. programu Hrvatske televizije od 16.30 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.