HNS hvali stadion u Mađarskoj i pita se: ‘Zar Hrvatska ovo ne može?’

Foto: HNS

“U samo 14 mjeseci, uz financiranje države, mađarski velikan Ferencváros i mađarski nogomet dobili su prekrasan novi stadion – spektakularnu Groupama Arenu. Gledajući taj stadion, hrvatski navijač ne može se ne zapitati – zar Hrvatska nema beton? Željezo? I radnike sposobne napraviti ovakav stadion?”, piše HNS na službenoj stranici u reakciji na upozorenje koje je maksimirski stadion poslao kad je s dijela zapadne tribine pao veliki prozor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNS je odlučio prikazati problem na primjeru prekrasne Groupama Arene, stadiona koji je ponos svih Mađara:”Hrvatska nogometna reprezentacija imala je priliku već dva puta zaigrati na novom, uistinu krasnom stadionu u Budimpešti: u ožujku 2016. godine kada je u prijateljskom susretu s Mađarskom odigrala 1:1, dok su domaćini gotovo točno tri godine kasnije, ove nedjelje, slavili 2:1 u sklopu kvalifikacija za Europsko prvenstvo.

Na ponos svim Mađarima, ulaznice za tu utakmicu rasprodane su čim su puštene u prodaju.

Groupama Arena izgrađena je na mjestu nekadašnjeg stadiona Albert Florian – pokušaji rekonstrukcije starog stadiona su odbijeni zbog velikih troškova te je 2012. bilo objavljeno da će se na toj lokaciji izgraditi novi stadion za 23.000 gledatelja, drugi najveći u Mađarskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izgradnja novog stadiona započela je 28. ožujka 2013. godine, a već 10. kolovoza iduće godine odigrana je prva utakmica na novom stadionu – Chelsea je s 2:1 pobijedio domaći Ferencváros.

Groupama Arena koštala je oko 50 milijuna eura, a ministar gospodarstva Mihály Varga izjavio je kako će prodaja zemljišta dobivenog okretanjem pozicije novog stadiona pokriti troškove izgradnje.

Stadion je multi-funkcionalan te uz nogometne utakmice može ugostiti i koncerte, konferencije i različite druge kulturne događaje. 2800 tona željeza izrađeno je u Kecskemetu, dok je betonska struktura (25.000 kubičnih metara) napravljena u Penteli. Izgradnja stadiona omogućila je posao za oko 2.000 radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Groupama Arena samo je jedan od brojnih novih stadiona čiju je izgradnju financirala mađarska država. Do siječnja 2015., mađarska Vlada uložila je približno 500 milijuna eura na nove stadione, a sličnim se tempom nastavilo i u narednom razdoblju.

Krajem ove godine planira se i otvorenje nacionalnog stadiona u Budimpešti koji nosi ime legendarnog Ferenca Puskasa, na kojemu će sljedećeg ljeta biti odigrane tri utakmice natjecanja po skupinama Europskog prvenstva te jedan susret osmine finala”, stoji na stranici HNS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.