Hoće li Dinamo u nokaut fazi Europske lige biti znatno oslabljen?

Foto: fah

Nogometaši Dinama plasirali su se u osminu finala Europske lige uvjerljivom igrom i pobjedom u Rotterdamu u sklopu 5. kola grupne faze protiv Feyenoorda, ovom pobjedom Modri su osigurali i prvo mjesto u skupini. Naravno, vrlo dobri rezultati Dinama u Europi pojačali su i zanimanje europskih klubova za nogometaše hrvatskog prvaka, koje ionako nikad nije prestajalo. Dinamo nije imao problema s prodajom igrača, za razliku od dobrog dijela naših klubova, koji, nažalost, također žive od prodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako stvari stoje pred odlaskom iz Dinama je mlada zvijezda Modrih i stup obrane plavih Joško Gvardiol,  koji je napokon proigrao u plavom dresu te je jedan od ključnih Dinamovih igrača u ovom trenutku, što je pokazala i ova jesen, posebno drugi dio jeseni. Naime, Dinamo je jedini klub u europskim natjecanjima koji nije primio gol, a plavi su odigrali već pet utakmica grupne faze Europa lige. Sasvim sigurno za tako uspješnu obrambenu statistiku Dinama velike zasluge ima i mladi Gvardiol. Nažalost, njegovim izglednim odlaskom Modri će biti znatno oslabljeni, a samim tim i ambicije u nokaut faze Europske lige neće biti tako visoke. Bila bi doista šteta da Dinamo krene u prodaju svojih najboljih igrača baš sada kada su napokon stvorili momčad koja je sposobna za ozbiljnije europske rezultate. Navodno je Gvardiol na dobrom putu da već ove zime ode u Bundesligu.

Prema pisanju nekih njemačkih medija transfer mladog Dinamovog dragulja u Red Bull Leipzig, za koji s dosta uspjeha igra i bivši Dinamovac Dani Olmo, vrlo je realan, iako još uvijek nema konačnog dogovora između dva kluba.

”Dinamo i Leipzig prilikom ugovaranja Gvardiolova transfera i svih onih bonusa i nagrada, dogovorili su i da mladi stoper ostane u Maksimiru do kraja sezone. Ali, uz mogućnost da ga Leipzig već na zimu povuče u svoju momčad. Tu se najviše pričalo o Dinamovu prezimljavanju u Europi, da bi u tom slučaju Leipzig ostavio Gvardiola do ljeta, da još malo stasa i početkom iduće sezone stigne u Njemačku kao već formiran igrač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, unatoč tome što će Dinamo i na proljeće igrati u Europi, moguće je da će Gvardiol već u siječnju trenirati s novim klubom. Naime, Leipzig ima problema u obrani, stoper Klostermann je izvan terena zbog teže ozljede, a sad je, čini se, opet izvan pogona i lijevi bek Halstenberg. S obzirom na to da su Nijemci vidjeli kako Gvardiol može jako dobro pokriti i poziciju lijevog beka, što je pokazao u europskim utakmicama ove sezone, Leipzig, pišu Nijemci, ozbiljno razmatra mogućnost aktiviranja klauzule po kojoj može Joška uzeti već na zimu.

Naravno, Dinamo bi za to dobio još neki bonus, a trener Nagelsmann polivalentnog igrača koji može paralelno biti alternativa na obje kritične pozicije, kao stoper i kao lijevi bek. Dakako, u tom slučaju, Gvardiol bi ipak još neko vrijeme bio upravo to, alternativa, pomalo dobivao minutažu i koristio u rotaciji. Budući da Leipzig na proljeće očekuje borba i u Bundesligi i u Europi, Nagelsmannu bi Gvardiol sigurno dobro došao da proširi roster”, pišu Sportske novosti.

Međutim, iz Dinama službene potvrde nema, a prema svemu sudeći Leipzig zasad nije poslao i takav zahtjev. Naravno, dani koji dolaze mogli bi u tom smjeru nešto promijeniti i Dinamo bi već na proljeće mogao nastupiti u nokaut fazi Europske lige bez svog najboljeg obrambenog igrača, što bi, dakako, bio hendikep. Čak i ako Gvardiol na ljeto iduće godine napusti Dinamo ostaje činjenica da će Modri morati ponovno tražiti zamjenu, a to nerijetko zna imati i utjecaja na rezultat. Tako se u Europi ne može parirati ozbiljnim europskim klubovima, kao što je, primjerice, jedan Leipzig. Da ne spominjemo Bayern, Real, Liverpool… Nažalost, sudbina hrvatskih klubova je takva kakva jest i takva će biti očito još dosta vremena. Stvaraju igrače za veliku svjetsku pozornicu, igrače za bogate europske klubove, a najvažniji dio te velike pozornice naši klubovi zasad nisu niti mogu biti. Primjerice, već od iduće sezone Hrvatska neće imati predstavnika u Europskoj ligi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.