Site icon narod.hr

Hoće li UEFA kazniti Hrvatsku zbog tučnjave ruskih i engleskih navijača?

I dok na ulicama francuskih gradova, od Marseillea do Lillea, građani u strahu bježe pred podivljalim hordama koje su na Europsko nogometno prvenstvo došle kako bi pokazale zavidan arsenal huliganizma kojim raspolažu, UEFA traži krivce. Čini se da ih je i našla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savjest im je mirna

Krovna europska nogometna organizacija zaprijetila je izbacivanjem s Europskog prvenstva Engleskoj te Rusiji, “zgražaju” se nad ponašanjem francuskih i srpskih huligana koji su napali turske navijače samo zato što im hrvatski nisu bili dostupni, i nisu bili raspoloženi za tučnjavu, osuđuju divljanje ukrajinskih, njemačkih, poljskih huligana. Selektivna borba protiv navijačkog divljaštva započela je svom žestinom.

Savjest je UEFA umirila opasno mašući prijetećim prstom prema savezima koji dolaze iz zemalja koje su, nažalost, u Francuskoj više prepoznate po navijačkim ispadima nego po nogometu. Zaprijetili su iz Uefe Englezima, Rusima, a onda su pokrenuli disciplinski postupak protiv Hrvatske, odnosno, HNS-a, zbog jednog navijača koji je jedini “nasilni” čin imao kada je zagrlio Luku Modrića presretan nakon njegovog prekrasnog pogotka Turskoj. Hrvatskoj nisu prijetili, HNS su odmah poslali na disciplinski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krivci su, naravno, Hrvati

Nije dugo trebalo Uefi da pronađe prave krivce za nerede u Francuskoj, dakako, to su hrvatski navijači koji su provocirali sve one druge navijače koji su došli na Euro navijati za svoje reprezentacije a onda ih je posebno “isprovociralo” desetak tisuća hrvatskih navijača pjesmom na Parku prinčeva. Neki jednostavno ne mogu podnijeti provokaciju kao što je hrvatska himna ili hrvatska zastava.

A onda je došao šlag na tortu. Naravno, huligane diljem Francuske razljutio je dodatno antologijski pogodak “najboljeg veznog nogometaša svijeta”, Luke Modrića. Kad “male” zemlje pobjeđuju velike uvijek to je provokacija koju će veliki teško otrpjeti. Mogu Hrvati pobijediti San Marino, no, ako dođu u priliku dobiti Francusku ili Englesku to je već nedopustivi govor mržnje.
Naravno, šalu na stranu, važno je da su disciplinci Uefe razriješili “zločin” i pronašli način kako će se obračunati s huliganizmom. Izbacivanje Hrvatske s Europskog prvenstva, uvjereni smo, smirilo bi ruske, engleske, njemačke, francuske… huligane, a i srpski huligani postali bi pitomi. I što dalje, što sada kada je sve jasno, što sada kada se zna zbog koga krv, umjesto znoja, teče ulicama francuskih gradova ispred nosa nemoćne policije, koja je vrlo hrabro svladala hrvatskog navijača i otela ga iz Lukinog provocirajućeg zagrljaja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Killer

Ne, ne morate previše strahovati, zbog nestašnog navijača, koji je svojih pet minuta doživotne slave pronašao na Parku prinčeva u Modrićevom zagrljaju, Uefa sasvim sigurno neće izbaciti Hrvatsku, neće čak ni zbog obračuna Engleza i Rusa, danas se to radi malo drugačije, u rukavicama, neprimjetno. Da vidimo.

U odlučujućoj utakmici dobijete “killera”, suca kakvog smo imali protiv Njemačke u četvrtfinalu Eura 1996., on dosudi tri jedanaesterca nakon dva pada protivničkih igrača nadomak vatrenog kaznenog prostora, za svaki slučaj poništi koji gol Vatrenih, i kazna je izvršena, bez da itko može reći kako se radi o kazni. Prije će bi se govorilo o pravdi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri-četiri dana takav ugledni sudac bio bi predmet medijskih rasprava, većina bi zaključila da je oštetio Hrvatsku, naravno, nenamjerno, i bio bi kažnjen s tri utakmice nesuđenja na nekom regionalnom natjecanju u predgrađu Stockholma. Kasnije bi, dakako, bio nagrađen tako što bi sudio finale Lige prvaka. Sve je kristalno čisto. Englezi, Rusi, Srbi, Francuzi… zadovoljni dok se Hrvati međusobno optužuju. Podijeli pa vladaj, zavadi pa pobijedi. Deja vu.

Snovi velikih, mračna mora malih

Naime, sve prijetnje Engleskoj i Rusiji, Njemačkoj i Ukrajini, prijetnje su praznom puškom. Teško je izbaciti s Eura reprezentaciju koju na natjecanje prati 35.000 navijača, ipak njih 35.000 troši puno više novaca od 10.000 ionako osiromašenih fanova hrvatske nogometne reprezentacije koji su možda dvije godine štedjeli kako bi vidjeli Hrvatsku u Parizu, Lyonu, Lilleu, Lensu… Čista matematika, štoviše, logika.

Tko će se uopće zabrinuti zbog “sitnice” kao što je činjenica da su hrvatski navijači pretučeni i opljačkani? Da nisu provocirali ništa im se ne bi dogodilo. Koga to uopće zanima u trenutku dok i obična pjesma, primjerice “Lijepa li si”, remeti idilu Eura i snove velikana o pobjedi koja im kao velikima “pripada”?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpišite peticiju – Naprijed Vatreni, sve za Hrvatsku!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version