Hoće li večeras na Maksimiru presuditi francuske milijarde ili hrvatsko srce?

Zagreb, 11.10.2020 - Utakmica Lige nacija između reprezentacija Hrvatske i Švedske. Na slici Luka Modrić. foto HINA/ Damir SENČAR/ ds

Kako smo već više puta pisali hrvatska nogometna reprezentacija večeras od 20:45 na Maksimiru igra utakmicu 4. kola Lige nacija protiv Francuske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktualni svjetski prvaci su, naravno, veliki favoriti, ne samo zbog činjenice da nakon prva tri kola imaju sedam bodova, a Hrvatska tek tri, i ne samo zato što u sedam dosad odigranih utakmica Vatreni nikad nisu dobili Francuze. Naime, francuska nogometna reprezentacija vrijedi, barem tako kaže svjetsko nogometno tržište, milijardu i 230 milijuna eura. Najskuplji igrač Francuske je, dakako, napadač aktualnog europskog doprvaka, PSG-a, Kylian Mbappe. Vrijednost spomenutog nogometaša procijenjena je na 180 milijuna eura, 100 milijuna više od Paula Pogbe i Antoinea Griezmanna. Iako ni Pogba, ni Griezmann, prošle sezone nisu odigrali sezonu za pamćenje.

Koliko zapravo nogomet možemo tretirati kroz novac, odnosno kvalitetu nogometaša isključivo kroz cijenu na nogometnom tržištu? U bezbroj navrata pokazalo se kroz povijest da najskuplji igrači ne jamče i rezultat, iako, dakako, pomaže. Primjerice, PSG je kupovao, kupovao, a da nikad nije, barem, zasad, sjeo na tron Europe.

Glede hrvatske nogometne reprezentacije najskuplji hrvatski igrač je ujedno i onaj koji večeras nema pravo nastupa zbog žutih kartona, Marcelo Brozović, koji vrijedi 50 milijuna eura, a kada govorimo o Francuzima više od njega vrijede čak i Raphael Varane i N`Golo Kante 70 milijuna eura te Anthony Martial i Dayot Upamecano 60 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je za spomenuti kako zvijezde PSG-a, Manchester Uniteda i Barcelone  Mbappe, Pogba i Griezmann vrijede više od Hrvatske. Međutim, gdje su danas Pogba i United? Klub s Old Trafforda katastrofalno je krenuo u novu sezonu, a ni prošle nisu briljirali.

No vratimo se Hrvatskoj, poslije Brozovića slijede Mateo Kovačić, čija je vrijednost oko 45 milijuna eura, Andrej Kramarić 27 milijuna eura i Mario Pašalić 25 milijuna eura. Kapetan hrvatske reprezentacije, nogometaš Reala Luka Modrić, vrijedi tek 10 milijuna eura, dakako, zbog činjenice da ima 35 godina te da je na zalazu karijere. Srećom, ne može nogometno tržište procijeniti stvarnu vrijednost Luke Modrića, jednog od najboljih veznjaka svijeta posljednjih desetak godina. I dobro što je tome tako, naime, da je drugačije sve bi se mjerilo isključivo novcem. Luka za Vatrene vrijedi puno, puno više, on je samo srce Vatrenih, a i Real s njim i bez njega nije ista momčad. Vidjelo se to nedavno u završnici španjolskog prvenstva.

Cijela reprezentacija Hrvatske procijenjena je na 320 milijuna eura te se po tome nalazi na 14. mjestu svjetskih reprezentacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.