Site icon narod.hr

Hrvatska danas pred praznim tribinama – tko su pravi krivci?

Danas je na rasporedu, nećemo reći ključan dvoboj, ali svakako najzanimljiviji u kvalifikacijama za odlazak na Euro 2016. u Francusku. Hrvatska nogometna reprezentacija, nakon četiri godine izbivanja (Gruzija) ponovo igra važnu utakmicu u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad kažemo da Hrvatska igra u Splitu, svaki navijač bi pomislio kako će atmosfera biti “paklena”, užarena od prve do zadnje minute, pa čak i nakon sučevog zvižduka. Ali večeras neće biti tako, a svi u Hrvatskoj znamo i zašto. Razlog igranja pred praznim tribinama leži u odluci/kazni UEFA-e prema HNS-u i hrvatskim navijačima, da se ovaj susret, 12. lipnja između Hrvatske i Italije igra bez gledatelja.

Kao što vidimo, na službenom Twitteru Hrvatskog nogometnog saveza stoji kako su navijački izgredi na utakmici protiv Norvežana, razlog ovako drastične kazne. Tu treba stati i napraviti pauzu, dobro razmisliti i tek tada ćemo vidjeti kako to baš i nije istina.

Već smo imali “žuti karton”, samo su čekali sljedeći incident

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je opomenuta od strane UEFA-e još tamo u studenom 2014. godine kad smo gostovali u Italiji. Na tribinama San Sira u Milanu, bilo je oko 7000 hrvatskih navijača, a manji do njih je izveo “show” zbog kojeg nas je UEFA i uzela na zub. Skandiralo se “Za dom – spremni” i “Ajmo ustaše”, bačena je veća količina baklji, a potuklo se i s policijom.

Sve u to zabilježile kamere i već tada se očekivala drastična kazna, do koje nije došlo. Za utakmicu s Norvežanima, morali smo na Maksimiru samo manji dio tribine (8 tisuća mjesta) zatvoriti, što je i učinjeno. Vjerujemo kako je UEFA događaj iz Milana arhivirala, uz opasku kako je ovo stvarno “posljednji” put da Hrvati “rade probleme” i “divljaju”, kad ponove nešto slično, bilo to pet petardi i par uzvika “Za dom – spremni”, opalit ćemo im pravu kaznu, pa neka se misle – sad vidimo, tako je i bilo.

Zanimljivo kako je predsjednik HNS-a, Davor Šuker nakon utakmice s Norveškom, na kojoj je bio i autor teksta, izjavio kako je zadovoljan svime, organizacijom i navijanjem, a par dana kasnije, “njegova” UEFA skočila mu je za vrat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Bilo je prekrasno vidjeti Maksimir napunjen do maksimalnog kapaciteta koji smo imali za ovu utakmicu, a ponosni smo što tijekom utakmice nije zabilježen niti jedan ozbiljniji incident. Hrvatska može i mora biti zemlja bez rasizma, diskriminacije i nasilja na stadionu. Nakon susreta u Italiji prekinutog zbog huliganizma, ovo je važan korak naprijed i učinit ćemo sve da nastavimo ići u tom smjeru” – rekao je tada Šuker.

Ako se njemu činilo kako je sve bilo u redu, a moram priznati i meni, kako to da je UEFA pronašla razloge za drakonsku kaznu prema Vatrenima, hrvatskim navijačima pa i HNS-u? Tu je isplivalo jedno ime, Zoran Stevanović. Vodeći čovjek udruge “Korak ispred” iz Rijeke zadužen je i plaćen od strane krovih nogometnih organizacija FIFA-e i UEFA-e da prati situaciju na tribinama, posebno kad igra Hrvatska reprezentacija.

Javnost je uprla prst u Stevanovića

Stevanović je u ime FARE-a prijavljivao hrvatske navijače i zbog pjesama poput “Lijepa li si” i “Oj hrvatska mati” koje su isključivo vezane u modernu hrvatsku državu i nacionalni zanos te patriotizam. Iako tvrdi da nije prijavio ništa s utakmice Hrvatska – Norveška, on je taj koji je “pogurao” slučaj s tribina Maksimira prema UEFA-i, nakon kojeg se vodeća europska nogometna organizacija očitovala i preko svoje Disciplinske komisije kaznila Hrvatsku i Hrvate. Sjetimo se utakmice protiv Islanda, kada je delegat naredio da se ukloni transparent “Zapamtite Vukovar”, koji je na inicijativu Stevanovićeve udruge ocijenjen kao prijeteći. Valjda Islanđanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerujem kako smo bili pod budnim okom UEFA-e nakon izgreda u Milanu, koji su za osudu. Ali isto tako vjerujem kako do ove kazne ne bi došlo da nismo na tribinama imali čovjeka koji živi i zarađuje tako što prijavljuje što god poželi. Jer ako na tribinama nema izgreda, uzvika, mržnje i zabranjenih simbola, tada nema ni posla, a ni plaće za Stevanovića i njemu slične. Ako i nije Stevanović osobno, pitanje je tko jest i zašto Stevanović o tome šuti, kad mu je već toliko stalo do obrane vlastitog dobrog glasa.

Protiv Norveške je bilo skoro pa idilično. Navijanje je bilo sasvim u redu, “petarda” koju smo udijelili Norvežanima je još bolja, igra malo slabija, ali rasizam, toga nije uopće bilo. Svatko tko je bio na Maksimiru, zna to. Pitanje koje se zdravom razumu postavlja je sljedeće: kako to da su određeni nacionalni povici odjednom postali rasistički i kako to da su hrvatski navijači proglašeni rasistima, iako sve što viču nema ama baš nikakve veze s rasizmom. Očito, nekome je uspjelo to tako prikazati.

UEFA je postala nemilosrdna kad je rasizam u pitanju

UEFA i Disciplinska komisija znali su i ranije kažnjavati ovakvim i sličnim kaznama, a najsvježiji primjeri kažnjavanja reprezentacija su sljedeći:

1. Zbog incidenata na utakmici između Crne Gore i Rusije (između ostalog ruski golman pogođen bakljom u glavu), crnogorski nogometni savez kažnjen je s dvije utakmice bez gledatelja i novčanom kaznom.

2. Zbog incidenata na utakmici između Rumunjske i Mađarske (pirotehnička sredstva, blokirani izlazi, loša organizacija), oba saveza kažnjena su zatvaranjem dijela tribina na jednoj domaćoj utakmici.

3. Zbog incidenata na utakmici između Srbije i Albanije (dron sa zastavom, međusobna tučnjava, uljetanje navijača na teren), Srbija je kažnjena utakmicom bez gledatelja i novčano te minus 3 boda, Albanija samo novčano, uz poraz 3:0.

Osim nacionalnih saveza, UEFA je u zadnje vrijeme dosta stoga i prema klubovima kad je u pitanju rasizam. Veliki broj klubova morao je odigrati svoje utakmice bez gledatelja, a najsvježiji primjer je ogled u Ligi prvaka između moskovskog CSKA i Manchester Cityja.

Još samo da nam netko objasni gdje vide rasizam kod navijača koji ne vrijeđaju tamnopute igrače Malija, a u nebesa dižu doskorašnjeg tamnoputog reprezentativca Eduarda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version