Hrvatska nije kažnjena zatvaranjem stadiona; Kustić: Ovo je velika pobjeda

Foto: fah

Žalbeno tijelo Uefine Disciplinske komisije donijelo je odluku o kazni Hrvatskom nogometnom savezu za diskriminaciju na utakmici kvalifikacija za Euro 2024. protiv Latvije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog potrebe za brzom odlukom, Disciplinska komisija Uefe direktno je prepustila ovaj postupak Uefinom Žalbenom tijelu u skladu s člankom 29. Disciplinskog pravilnika Uefe, objavio je HNS.

Podigli ustašku zastavu: Podmetanje, namjerno nanošenje štete reprezentaciji ili nešto treće?

– Ono što je najbitnije, stadion u Osijeku bit će skroz otvoren za gledatelje, HNS je kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 10.000 eura, dvije godine kušnje s tisuću gledatelja manje na sljedećoj domaćoj utakmici ukoliko se ponovno dogodi nešto kad je u pitanju rasizam i diskriminacija na sljedećoj utakmici, rekao je na izvanrednoj konferenciji za medije predsjednik HNS-a Marijan Kustić.

Kustić: Velika pobjeda Hrvatskog nogometnog saveza

– Sretni smo i zahvalni, smatramo da je ovo velika pobjeda, ne samo Hrvatskog nogometnog saveza, nego i svih naših građana i naših navijača. Vidimo da je UEFA prepoznala sve ono što se napravilo s naše strane da bi njima prezentirali pravu stvar i da HNS uistinu se želi i borit će se protiv svih vrsta diskriminacije i rasizma. Ovaj put smo to pokazali. Bio je veliki interes pogotovo jer je jako bitna utakmica u Osijeku protiv Turske i sigurno da nam puno znači da imamo veliku podršku naših navijača, dodao je predsjednik Kustić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Ovim putem zahvalio bih cijelom pravnom timu koji je radio na samom obrazloženju prema Uefi. Prije toga je bilo i zatvaranje disciplinskog postupka kad je u pitanju utakmica protiv Armenije gdje je također naša pravna služba odradila odličan svoj dio posla.

“HNS će se i dalje boriti protiv svih vrsta diskriminacije i rasizma”

– Svakako bih htio zahvaliti i Ministarstvu unutarnjih poslova, prekršajnom sudu i svima onima koji su sudjelovali u tome da su se brzo pronašli počinitelji i neodgovorni pojedinci i da su sankcionirani, što smo prikazali Uefi i što je sigurno pridonijelo ovakvoj odluci. Zahvala i našem odjelu za sigurnost koji vodi Jurica Jurjević, rekao je Kustić te još jednom zahvalio svima i poručio da će se HNS i dalje boriti protiv svih vrsta diskriminacije i rasizma.

– Bilo bi jako loše da smo zbog tri neodgovorna pojedinca ostali u Osijeku na onom prekrasnom stadionu u tako bitnoj utakmici bez navijača. Ono što me veselilo je da su javnost i naši navijači osudili ova tri pojedinca, to je definitivno pravi put i na tribinama je mjesto našim pravim navijačima, koji su uistinu prekrasni i kojima još jednom zahvaljujem, rekao je predsjednik HNS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Maknuti rasizam i diskriminaciju ne samo iz nogometa, nego generalno iz društva”

– Za utakmicu u Osijeku pripremamo se od trenutka kad je završila utakmica u Armeniji, kako u odjelu sigurnosti, tako u svim drugim odjelima u Savezu. Iskoristit ćemo i ovu odluku i medije u preventivne svrhe, rasizam i diskriminaciju želimo maknuti ne samo iz nogometa, nego i generalno iz društva. Želimo da zajedničkim naporima uspijemo, da se tako nešto ne dogodi u Osijeku, ali i u svim sljedećim utakmicama, kako reprezentacije, tako i klubova u domaćoj ligi, rekao je voditelj poslova prevencije, sigurnosti i integriteta u HNS-u Jurica Jurjević.

Najvjernijim navijačima prednost kod kupnje ulaznica

– S obzirom na veliki interes navijača, rukovodstvo Saveza je odlučilo za utakmicu s Turskom osigurati onim najvjernijima pravo prvokupa, tako da će tisuću navijača koji su bili na najviše utakmica hrvatske reprezentacije u proteklih pet godina danas dobiti e-mail s mogućnosti kupnje do dvije ulaznice, a nakon isteka roka od 24 sata koliko će imati za kupnju tih ulaznica, bit će otvorena slobodna prodaja za sve navijače, rekao je glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.