Hrvatska poražena protiv Brazila, uz suđenje koje je bilo bezobrazno naklonjeno domaćinu

Nažalost, još jednom smo na bolan, nepravedan i bezobrazan način shvatili što je Fifa, što je zapravo Svjetsko prvenstvo i što je suvremen sport. Naime, hrvatska nogometna reprezentacija poražena je u prvoj, uvodnoj utakmici svjetske smotre protiv Brazila 1-3 (1-1). Jer, ovu utakmicu obilježilo je izrazito nepošteno suđenje!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naša je reprezentacija povela u ranim dijelu prvog poluvremena autogolom Marcela, izjednačio je Neymar, a pogodak odluke djelo je Neymara iz izmišljenog jedanaesterca. Kreator te nepravedne odluke bio je smiješni sudac Nishimura iz Japana koji je cijelu utakmicu navlačio za domaćine. Kada njegova svesrdna pomoć nije urodila plodom jednostavno je izmislio najstrožu kaznu za Brazil.

Junački su naši nogometaši krenuli u utakmicu, terorizirali brazilsku momčad ubojitim protunapadima, preko bokova, Perišića i Olića. U jednom takvom napadu kojeg su počeli Modrić i Arakitić, Olić je izbačen po lijevoj strani gdje je fino zavrnuo u sredinu prema Jelaviću. Da bi spriječio pogodak naletio je Marcelo, lopta ga je pogodila i otišla iza vratara Julija Cesara. Bilo je to u 11. minuti.

Bilo je to zasluženo vodstvo Hrvatske i tada je na scenu počeo stupati smiješan i zao japanski sudac Nishimura. Navlačio je u svakoj odluci za domaćina, bilo je iritantno gledati njegovo kvazi-pošteno suđenje. Zapravo, jedva je dosudio koji prekršaj nad hrvatskim nogometašima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imala je Hrvatska još jednu finu šansu za povećanje vodstva, Jelavić je tukao glavom, vratar Cesar jedva je njegov udarac ukrotio. S druge strane Brazil je stiskao, imao obilatu pomoć kod suca u procjenjivanju prekršaja i prije ili kasnije takav pritisak morao je uroditi plodom. Neymar je u 29. minuti tukao s dvadesetak metara, lopta je udarila u vratnicu i odbila se u mrežu, nažalost…

Dobro se Hrvatska držala i u drugom dijelu, nije Brazil napravio poštenu šansu sve do izmišljenog jedanaesterca u 70. minuti. Lovren je čuvao Freda koji je pao u našem kaznenom prostoru, nije to bio prekršaj, no Japanac je požurio suditi najstrožu kaznu. Nevjerojatno.

Neymar je izveo jedanaesterac, Pletikosa je njegovu upućenu loptu dohvatio, ne i zaustavio, od Pletikosinih ruku lopta se odbila u mrežu. To je već bila prava nesreća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska se potom otvorila, stvorila i neke fine šanse, Nishimura je Hrvatima i poništio. Jedan zgoditak zbog navodnog prekršaja nad vratarom. No, nije bilo ništa više i za očekivati. Na kraju, kad se Hrvatska posve otvorila i promašivala šanse jedan protunapad Brazilaca uspješno je okončao Oscar za konačnih 3-1 za Brazil.

Trpak i ogorčen okus je ostao. Ovakvo suđenje na samom startu prvenstva sramotno je i za Fifu i za domaćina i za nogomet uopće.

Domaćin, Brazil je u ovo prvenstvo uložio 12 milijardi dolara, Fifa od njega očekuje veliku zaradu, a do zarade ne može ako domaćin neugodno iznenadi. Produkt takvog stanja i interesa jest suđenje japanskog arbitra Nishimure.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naša reprezentacija nije odigrala lošu utakmicu, no zaslužila je kao i svaka druga momčad na svijetu barem naznake poštenog suđenja. Ovo na uvertiri svjetske smotre u Brazilu bilo je sve samo ne pošteno suđenje!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.