Hrvatski košarkaši svladali Njemačku sa 74:72

Zagreb, 14.08.2015 - Pripremna košarkaška utakmica između reprezentacija Hrvatske i Njemačke u Areni Zagreb pred Europsko prvenstvo u košarci u rujnu. Na slici Dario Šarić iz Hrvatske i Dennis Shcroder iz Njemačke. foto HINA/ Damir SENČAR /ds

Hrvatski košarkaši u pripremnoj su prijateljskoj utakmici pred nastup na Eurobasketu u zagrebačkoj Areni svladali Njemačku sa 74:72 (15:15, 21:13, 19:25, 9:11; 10:8) nakon produžetka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dario Šarić sa 18 koševa i 10 skokova predvodio je Hrvatsku, Bojan Bogdanović je dodao 15, a Luka Žorić 13 poena. U Njemačkoj je najefikasniji bio Maik Zirbes sa 14 pogodaka, Dennis Schroeder je dodao 13, a Dirk Nowitzki 11 ubačaja.

Hrvatska je loše otvorila utakmicu protiv Njemačke, niz izgubljenih lopti i promašenih šutova rezultirao je zaostatkom 2-11 nakon pet minuta. Ipak, već do završetka prve četvrtine naša se reprezentacija uspjela vratiti u rezultatsku ravnotežu poravnavši na 15:15.

Njemačka je bolje otvorila i drugu četvrtinu, odlijepila se na 24:18, a tada je uslijedilo najbolje razdoblje igre Hrvatske koja je povezala nekoliko dobrih šutova uz kvalitetnu igru obrani i napravila seriju od 18:1 za 36:25. Ipak, tricom Giffeya u samoj završnici Njemačka je na odmor otišla s rezultatom 36:28.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugo poluvrijeme Hrvatska je krenula potpuno dekoncentrirano, ponovno je olako gubila lopte što je rezultiralo brzim protunapadima Njemačke koja je u samo dvije minute napravila seriju 10-0 i preuzela vodstvo. Tu seriju tricom je prekinuo Mario Hezonja, a do kraja susreta niti jedan sastav više nije uspio napraviti prednost veću od četiri razlike.

Kod rezultata 64-64 u završnici četvrte četvrtine njemački razigravač Dennis Schroeder je pronašao Robina Benzinga samog u kutu na šutu za tricu, ali ovaj nije bio precizan, da bi nakon skoka Šarića šut za pobjedu Hrvatske imao Bojan Bogdanović, no niti njegov pokušaj s tri metra udaljenosti nije prošao kroz obruč.

Produžetak je započeo tricom Schaffartzika, no potom gotovo četiri minute nije postigla niti jedan poen. Hrvatska, pak, nije postigla niti jedan koš u prve dvije minute nastavka, ali potom je uslijedio niz od 7:0, Bogdanović je pogodio oba slobodna bacanja, Luka Žorić je pogodio polaganje nakon skoka u napadu, a sve je okrunio Marko Tomas tricom za 71:67 minutu prije isteka vremena. Zipster je tricom za 71:70 vratio neizvjesnost, no nakon promašaja Ukića Šarić je skočio u napadu, a njegovu snalažljivost nagradio je Žorić košem za 73:70 10 sekundi prije kraja. Schroeder je pogodio oba bacanja za 73:72 8.3 sekundi prije kraja, a potom je Tomas 5.9 sekundi prije kraja pogodio jedno od dva bacanja za 74:72, a u preostalom vremenu Ukić je izbio loptu Schroederu i sačuvao pobjedu Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatskoj je ovo treća pobjeda u isto toliko pripremnih utakmica, a sljedeći nastup imat će već u nedjelju ponovno protiv Njemačke, ali u Bremenu.

U prvom krugu Eurobasketa Hrvatska će igrati upravo u Areni, a suparnici u skupini C bit će joj Slovenija, Grčka, Makedonija, Nizozemska i Gruzija.

Hezonja: Bit ćemo bolji kad se uigramo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bojan Bogdanović, s 15 koševa drugi strijelac Hrvatske na utakmici protiv Njemačke:

“Loše otvaranje prve i treće četvrtine nas je koštalo da igramo na zadnju loptu, da uđemo u produžetak. Mislim da smo odigrali korektnu obranu većim dijelom susreta. Šut nas još ne služi, što mislim da je i dobro za ovu fazu priprema, a nadam se da će doći kad bude najvažnije. Teška pobjeda, namučili smo se, ali bitno je da smo pobijedili.”

Marko Tomas, povratnik u reprezentaciju nakon dvije godine izbivanja zbog ozljeda:

“Najbitnije da smo otvorili ovaj pripremni dio pobjedom pred domaćom publikom. Bilo je teško, puno smo promašivali, još su nam uvijek noge teške. No, teške su i protivniku. Na kraju smo se uspjeli skupiti i pobijediti. Reprezentacija je takva da imamo više oružja, da se ne oslanjamo samo na jednog, dvojicu igrača. Na kraju su opet naši najbolji igrači povukli. Dario je stvarno odigrao jako dobro, ali i on je ostao bez snage, puno je bio na parketu. Produžetak, pobjeda, idemo dalje.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mario Hezonja, prvi nastup za reprezentaciju otkako je prešao iz Barcelone u Orlando Magic:

“Nisam baš ušao kako je trebalo. Počeli smo zajedno trenirati prije četiri, pet dana. Još se uvijek uklapamo kao ekipa. Nije bilo loše. Bit će bolje, dok se malo uigramo. Prekinu nam dvije, tri linije dodavanja pa se izgubimo, a čim se izgubimo počnemo indvidualno igrati. No, to je normalno. Moramo se fokusirati na treninge i utakmice koje dolaze i bit će to sve dobro. Moj je posao da pomognem ekipi koliko mogu. Uvijek je gušt igrati pred našim navijačima bilo gdje, ne samo u Areni. Nadam se da će Arena biti puna kad počne prvenstvo. Moramo dati sve od sebe, bacati se na glavu kao Žora. To podiže publiku. Ljudi su izgubili život za ovaj dres. Kad pokažemo želju, onda će i publika skakati za nas.”

Velimir Perasović, izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije:

“Krenuli smo u prvu i treću četvrtinu jako loše. Kao da smo bili impresionirani od prevelike želje da pokažemo najviše što možemo. Osim tih nekoliko minuta u prvoj i trećoj četvrtini, s ostalim mogu biti zadovoljan. Bilo je tu puno stvari koje se mogu popraviti, koje još nisu sjele. Kad naiđemo na ekipu koja nam razbije kretnje brzo odustajemo, počinjemo skraćivati akcije što je dokaz fizičke nemoći, ali i neuigranosti. Na tome se još puno može napraviti. Možemo biti zadovoljni obranom, borbenošću. Danas nam je problem bio skok što se utakmica više bližila kraju, dok u prve dvije četvrtine, dok smo još bili svježi, nije bio problem. Kad smo dominirali u skoku, imali smo deset poena prednosti. Igrali smo protiv čvrste momčadi kojoj je ovo peta utakmica i ne možemo biti nezadovoljni. Pobjeda nam dobro dođe da vjerujemo u ono što radimo. No, još je to daleko od onoga što bi mi htjeli.”

HRVATSKA – NJEMAČKA 74:72 (15:15, 21:13, 19:25, 9:11; 10:8)

HRVATSKA: Tomić 2, Rudež, Stipčević, Bogdanović 15, Šarić 18, Tomas 9, Ukić 5, Simon 2, Lafayette 5, Šakić, Zubčić, Bilan, Žorić 13, Hezonja 5
NJEMAČKA: Vargas 1, Lo 2, Giffey 5, King, Schaffartzik 7, Tadda, Pleiss 7, Benzing 4, Nowitzki 11, Schroeder 13, Zipser 8, Gavel, Zirbes 14, Voigtmann

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.