Site icon narod.hr

I to je moguće: Nikada jedna zemlja nije imala šest predstavnika u Ligi prvaka

epa11283184 Dortmund's Mats Hummels (3-L) scores an own goal during the UEFA Champions League quarter final, 2nd leg match between Borussia Dortmund and Atletico Madrid in Dortmund, Germany, 16 April 2024. EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Borussia Dortmund eliminirala je Atletico Madrid te se plasirala u polufinale Lige prvaka. Borussia je dokazala snagu Bundeslige, Njemačka bi, dakle, mogla imati šest predstavnika u sljedećoj sezoni najjače klupske nogometne lige svijeta. Ovu informaciju potvrdila je i UEFA, kao krovna europska nogometna asocijacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi puta u povijesti Lige prvaka

Spomenimo ono što je možda i najvažnije, nikad se u povijesti Lige prvaka nije dogodilo da jedna zemlja ima čak šest predstavnika, no i to bi se moglo promijeniti. Kako? Treba ispuniti jedan preduvjet, a lagano neće biti. Dortmund bi trebao osvojiti ove sezone Ligu prvaka, a da pritom ne bude u Bundesligi plasiran među prve četiri momčadi. Jedno od dva dodatna mjesta će biti dodijeljena državama koje su najuspješnije na UEFA ljestvici, Njemačka bi, ako se sve poklopi, dobila jedno od ta dva mjesta.

Kako smo već spomenuli Borussia Dortmund izborila je polufinale, za plasman u finale borit će se protiv francuskog PSG-a. Za njemački nogomet dobra je činjenica da se Borussia u ovom trenutku nalazi na petom mjesto, međutim, ima isti broj bodova kao četvrtoplasirani RB Leipzig, za koji igra bivši igrač Dinama Dani Olmo.

Prema trenutačnom klupskom koeficijentu Njemačka se nalazi na četvrtom mjestu, vodeća je u ovom trenutku teško dostižna Engleska, ispred Njemačke još su Španjolci te Talijani. Prema novom formatu Lige prvaka ona će biti sljedeće sezone proširena na 36 klubova, sada ih ima 32 u prvom dijelu natjecanja. Dakle, dvije najuspješnije nacije dobiti će dva dodatna mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, nije Borussia sama, tu je i kultni njemački Bayern, koji je nakon dugo vremena izgubio prvenstvo u njemačkoj ligi. Ako bi Bayern preko Arsenala izborio polufinale Lige prvaka, isto napravio i novi njemački prvak Bayer Leverkusen, koji se bori za plasman u polufinale Europske lige protiv londonskog West Ham Uniteda. Njemačkoj bi se otvorio put.

Hrvatski put

Nažalost, daleko je hrvatski predstavnik, tko god on bio, Rijeka ili Dinamo, od Lige prvaka, iako bi, s obzirom na novi format, to bila spasonosna opcija, posebno financijska. HNL je isto tako daleko od samog europskog vrha, malo je vjerojatno da ćemo ikada dostići Nijemce. Međutim, s vremenom dva kluba u Ligi prvaka nije toliko nemoguća mogućnost.

Uostalom, svojedobno smo imali dva hrvatska kluba u kvalifikacijama za najjaču svjetsku klupsku nogometnu ligu. Naravno, nikad dva kluba istovremeno nismo imala u Ligi prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version