Site icon narod.hr

Iako je koncept tzv. balkanske lige mrtav, iako ga je i UEFA pokopala, neki ne odustaju, pa ni zadnjih sati 2016. godine!

Foto: Snimka zaslona

Iako je praktički samo prije nekoliko dana i UEFA, preko svog čelnika Aleksandra Čeferina koji je boravio u Zagrebu, rekla jasno i dovoljno glasno NE (bez obzira koji razlog bio) takozvanoj balkanskoj ligi, ona je i dalje važna tema u jednom dijelu hrvatskih medija koji koriste svaku priliku kako bi od svojih sugovornika zatražili mišljenje o ligi kojoj je većina odavno zatvorila vrata, a sada, kako smo rekli i UEFA-a. Hrvatski navijači su, ponovimo, apsolutno protiv takve ideje, za koga bi se onda takva jedna igrala? Za jugo-nostalgičnu klijentelu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjerice, jedan od najboljih nogometaša bivše Jugoslavije, jedan od najboljih nogometaša susjedne Bosne i Hercegovine svih vremena, Safet Sušić, u velikom je razgovoru za bosanski Mondo otkrio što misli između ostaloga i o regionalnoj ligi.

Legenda bosansko hercegovačkog nogometa je usporedila kvalitetu vodećih reprezentacija “na ovim prostorima”, iako je zapravo nemoguće znati što bi to bili “ovi prostori” i zašto su “ovi prostori” BiH, Srbija, Makedonija, Crna Gora, a ne primjerice Italija, Mađarska ili Austrija? Nije li Hrvatska ipak bila puno duže sastavni dio Austro-Ugarske nego Jugoslavije, računajući obje Jugoslavije, dakle, monarhističku-velikosrpsku i komunističku?

“O Hrvatskoj imam izuzetno visoko mišljenje, to je u ovom trenutku definitivno najjača reprezentacija. Kada je u pitanju Srbija, nju ne poznajem toliko, ali smatram da je negdje u rangu s BiH. Ali, Hrvatska odskače, posebno zbog Luke Modrića, Mandžukića i Rakitića, to su dečki koji igraju u najboljim svjetskim klubovima. Osim toga, dugo vremena igraju zajedno i to je kompaktna mommčad…”, rekao je Safet Sušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glede regionalne lige, ili jugo-lige kako je neki nazivaju, Sušić takvu ideju, naravno, podržava, kao što je podržava dobar dio Bošnjaka u BiH s obzirom na činjenicu da je liga spomenute države doista ispod podruma europskog nogometa.  Njima i Srbiji bi takva liga nešto možda i donijela, hrvatski nogomet bi praktički uništila, posebno klupski nogomet koji, svemu unatoč, ima širinu, perspektivu, što je pokazalo i ovo hrvatsko prvenstvo u kojem dominira Rijeka, a u kojem se probudio napokon i Osijek.  Ako će se napokon hrvatsko društvo srediti, postaviti na prave, demokratske noge i nogomet će od toga prosperirati.

“Mi iz starije generacije smo nostalgični prema tim vremenima. Bila je to jaka liga i podržao bih formiranje sličnog natjecanja, iako, sumnjam da bi kvaliteta bila na istom nivou jer danas igrači odlaze u inozemstvo s 18, 19 godina dok je u Jugoslaviji bilo pravilo da prije 28 nitko ne može otići. Ali, sigurno bi doprinijelo poboljšanju kvalitete nogometa…“, zaključio je Safet Sušić, nesvjesno je i sam otkrio zašto takva liga ne bi imala smisla.

Da, doista, u Jugoslaviji, u komunističkom režimu, bez partijskog posebnog odobrenja prije navršenih 28 godina igrači nisu mogli ići u inozemstvo igrati nogomet, pravi primjer tome je Marko Mlinarić, koji je tek 1988. godine mogao iz Dinama otići u Francusku. Legendarni Mlinka rođen je 1960. godine.  Danas, u demokratskom društvu, takva ”mjera” nije moguća, a onda ni ”jaka” jugo-liga. Igrače nije moguće partijskim dekretom zaustaviti da ostanu ako žele ići, kao što se nekoć radilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje je na kraju, zadnjeg dana 2016. godine, kada će neki napokon shvatiti da je gotovo, odnosno, da je vrijeme za uređivanje stvari u vlastitom dvorištu, umjesto nostalgičnih prisjećanja prisjećanje vremena koja su bila sve samo ne romantična i sjajna kakvim ih se danas želi prikazati? Drugim riječima, kad će se mediji početi ponašati odgovorno prema građanima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version