Igor Štimac o povratku Vatrenih u Split: ‘Poraz zagovaratelja mržnje preko leđa Vatrenih’

Foto: fah

Hrvatska nogometna reprezentacija vraća se nakon četiri godine u Split, u tom kontekstu zanimljivo je i razmišljanje bivšeg hrvatskog izbornika, Igora Štimca, koji je danas izbornik reprezentacije Indije. Štimac se u Hrvatsku se vratio nakon dvije premijerne utakmice na klupi indijske reprezentacije. Indija je odigrala s s Curaçaom 1:3 i Tajlandom 1:0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakvi su prvi dojmovi bivšeg igrača Hajduka i bivšeg hrvatskog reprezentativca nakon početne dvije utakmice?

”Prvi dojmovi su izvanredni. Iako smo u prvoj utakmici poraženi od Curaçaa, momčadi sastavljene od iskusnih internacionalaca koji igraju u nizozemskim i engleskim klubovima, bilo je puno pozitivnih komentara, ustvari nijedan negativan ili ne daj Bože zločest. Igrači su silno motivirani, režim rada koji smo nametnuli je težak, ali i jedini mogući put za napredak spram onog što nas čeka”, kazao je Štimac, koji u svom stožeru ima i dvojicu Hrvata, Luku Radmana te Tomislava Rogića.

Što je bivši Vatreni promijenio u odnosu na svog prethodnika Engleza na klupi Indije te postoji li uopće kult reprezentacije, kakav, primjerice, postoji u Hrvatskoj, ali i u većini ostalih europskih zemalja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Promijenili smo puno, silom prilika velik dio momčadi jer smo u ovom ciklusu bili oslabljeni zbog izostanka velikog broja udarnih igrača, dok smo način igre promijenili ciljano jer osnovna zamjerka navijača i medija spram bivšeg izbornika bila je usmjerena na igru dugim loptama i jurnjavu. Odabrali smo veću skupinu mladih igrača za koje smatramo da mogu u tehničkom pogledu pridonijeti kvaliteti naše igre i na tome ćemo inzistirati. Igrači su iznimno posvećeni dresu reprezentacije, u njima gori želja za većim ostvarenjima, no kult kao takav još ne postoji”, rekao je bivši hrvatski izbornik, prenosi Večernji list.

Na pitanje tko je najbolji indijski izbornik te kakav tretman je imao kod izbornika, medija, suigrača prije, a kakav kod njega, Štimac je rekao: 

”To je 36-godišnji Sunil Chhetri, rekorder po broju utakmica u A vrsti (108) i najbolji strijelac svih vremena (68). Ne znam kakav je tretman imao prije, ali svima smo jasno dali do znanja da u našem odabiru najboljih godine ni prošlost ne igraju nikakvu ulogu. Svaki novi dan je novo dokazivanje. Presretni smo kako on i ostali iskusniji igrači predvode ostale u kvalitetnom odrađivanju zadataka. ”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Indiji je kriket najpopularniji sport, no, kako Indijci doživljavaju svoju nogometnu reprezentaciju i je li doživio kritike poslije poraza  od Curaçaa, jesu li ga možda slavili nakon pobjede protiv Tajlanda?

”Vjerojatno znate da je kriket daleko najpopularniji sport u Indiji. Iako Indija ove godine 140 godina igranja nogometa u toj zemlji, kriket povijesno ima daleko veću važnost za njihovu naciju. Možda malo tko zna kako je indijska kriket liga druga najgledanija liga svijeta s 58 tisuća gledatelja po utakmici, a prvi je američki NFL sa 67 tisuća. Na nama je da radom dođemo do rezultata koji će probuditi indijskog nogometnog diva. Nije bilo ugodno doživjeti poraz u prvoj utakmici, ali pozitivan stav medija i navijača nakon utakmice bili su dokaz da smo na pravom putu.

 To se i potvrdilo u drugoj utakmici protiv domaćina Tajlanda u kojoj nam nitko nije davao ozbiljnije šanse za uspjeh, no u potpunosti smo demantirali prognozere, kladioničare i javnost sigurnom izvedbom i jasnom provedbom plana na terenu. Sad već svi govore o jednoj drukčijoj Indiji koja inzistira na kombinatorici i koja je u stanju odigrati ozbiljnu utakmicu.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na red je došla i hrvatska nogometna reprezentacija, kao i na činjenicu da protiv Walesa nije bilo Ivana Rakitića, kojeg neki već ”sele” iz reprezentacije, ali i na po mnogima neprimjereno ponašanje Duje Ćalete-Cara. Kako Štimac komentira sve što se događa oko nacionalnog ponosa Hrvatske i je li Rakitićevo ponašanje na bilo koji način suspektno?

 ”Kad je Ivan u pitanju, od muhe pravimo slona. On obožava igrati za Hrvatsku i kad to radi, uvijek daje cijeloga sebe. Imao je iscrpljujuću sezonu i najbolje zna koliko može, a poznavajući njegovu nesebičnost, siguran sam da je imao opravdane razloge za otkazivanje dolaska. Kod Ćaleta-Cara upitno je koliko je on sam mogao utjecati na cijelu situaciju jer ne radi se o kalibru igrača tipa Rakitić ili Modrić. Ne mislim da bilo kakav sličan slučaj može nagristi kult reprezentacije jer ona je iznad svih nas, iznad svakog pojedinca, a svaki pojedinac je zamjenjiv.”

Ima li šanse da Hrvatska odigra prijateljsku utakmicu protiv Indije u dogledno vrijeme?

”Radimo na tom projektu i nadam se da ćemo u ovom dvogodišnjem ciklusu naći zajednički termin za prijateljski ogled.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I napokon, o povratku Vatrenih u Split, kako Štimac gleda na takvu odluku HNS-a?

”Iznimno sam sretan što su razgovori doveli do onoga što će nam u Dalmaciji dati priliku još jednom pokazati kolika je naša ljubav prema vatrenima. Ovo je definitivan poraz zagovaratelja i širitelja mržnje prema HNS-u preko leđa vatrenih”,  zaključio je bivši Vatreni, koji je s reprezentacijom na nezaboravnom Svjetskom prvenstvu 1998. u Francuskoj osvojio brončanu medalju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.