‘Igrati takve utakmice zaista je fantastično’: Hrvatska protiv Brazila u osvit Svjetskog prvenstva?

Foto: fah

Hrvatska nogometna reprezentacija do sada se s Brazilom sastala tri puta, igrali smo s višestrukim svjetskim prvacima jednu prijateljsku utakmicu te dvije utakmice u skupini na svjetskim prvenstvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi pamte još uvijek prekrasnu atmosferu na Poljudu 2005. godine kada su Vatreni odigrali u prijateljskoj utakmici protiv Brazla 1:1. Hrvatska je pogotkom Nike Kranjčara čak i povela. Godinu dana kasnije, na SP-u u Njemačkoj, Hrvatska je poražena 1:0. Igrali smo dosta dobro, međutim, ključni trenutak utakmice dogodio se kod rezultata 0:0, zbog ozljede morao je izaći Niko Kovač, koji je do izlaska bio možda i najbolji pojedinac u hrvatskim redovima. Posljednju utakmicu protiv Brazila Hrvatska je izgubila na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, 2014.  Vatreni su poveli autogolom Marcela, nažalost, dobrim dijelom zahvaljujući sucu Brazil je preokrenuo i na kraju slavio rezultatski uvjerljivo 3:1.  Šukerova i Bobanova generacija devedesetih se nikada nije imala prilike susresti s Brazilcima, što je nedvojbeno velika šteta.

Što danas o utakmicama s Brazilom kaže Stipe Pletikosa, bivši golman Vatrenih, koji je igrao sve  utakmice s reprezentacijom za koju mnogi tvrde da je igrala i da još uvijek igra najljepši nogomet kakav se može igrati. Primjerice, Brazil je jedina reprezentacija koja se plasirala na sva svjetska prvenstva, od samih početaka do današnjih dana.

”To su uvijek fenomenalni dvoboji”, rekao je Pletikosa te se osvrnuo na mogućnost da se Hrvatska s Brazilom sretne u prijateljskoj utakmici uoči SP-a u Rusiji iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Izbornik najbolje zna koliko će mu ova utakmica koristiti. Ako mu to odgovara, apsolutno moramo podržati. Svi mi volimo razglabati, ali jedino je on meritoran kazati što treba ekipi. Moja su iskustva glede jakih utakmica pred velika natjecanja bila dvojaka. Ovisilo je o tome u kakvoj smo se situaciji nalazili; nekad je bilo dobro, koji put možda i nije. S druge strane, prije Eura u Francuskoj svi su prozivali Čačića zbog generalke sa San Marinom, ali ni to se nije pokazalo kao loš izbor jer smo na Euru odradili dobar posao, došli smo raspucani”, poruka je bivšeg golmana Vatrenih za Sportske novosti.

Ako bi do utakmice došlo igrala bi se negdje oko termina finala Lige prvaka.

”Obje reprezentacije imaju igrače iz velikih klubova koji će imati dugu sezonu, ali što se tiče same utakmice, igrati prijateljski ogled protiv Brazila stvarno je fantastična stvar, nema dvojbe. A kakvi će točno biti sastavi, prerano je govoriti. No to je i za igrače i izbornika odlično; ako postignemo dobar rezultat, doći ćemo na SP s nevjerojatnim samopouzdanjem, što je najbitnije kad ulaziš u takvo natjecanje, no vrijedno je i u samom kontekstu pripreme za Argentinu”, kazao je Pletikosa, koji se prisjetio svojih dvoboja s Brazilom: ”Brazil je nogometna nacija, naravno da je svaki taj dvoboj bio upečatljiv. Napravili su jako dobru smjenu generacija, suvereno su prošli kvalifikacije, kadri su učiniti velike stvari ako im se poklope svi faktori. To će biti baš dobra provjera.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.