Ivanković: Dalićeva Hrvatska može svakoga pobijediti

Foto: fah

Hrvatski trener Branko Ivanković za portal Hrvatskog nogometnog saveza iznio je svoja razmišljanja uoči ždrijeba SP-a u Kataru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Najprije, čestitke Hrvatskoj na plasmanu na Svjetsko prvenstvo u Kataru i nastavku serije sjajnih rezultata i plasmana na velika natjecanja. U Omanu sam već tri godine, drugi put u povijesti ušli smo u završnu rundu kvalifikacija i to kao apsolutni autsajderi, rekao je hrvatski stručnjak.

Oman ipak nije uspio izboriti SP

– Nažalost, nismo se uspjeli kvalificirati za Svjetsko prvenstvo, ali da jesmo, to bi bilo kao da Varaždin postane prvak Europe, izjavio je Ivanković.

Komentirao je kvalitetu azijskih reprezentacija koje su izborile SP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Naravno da bi bilo najbolje za Hrvatsku izvući Katar jer je u prvoj jakosnoj skupini, potom i Saudijsku Arabiju, ali tri preostale momčadi, dakle Iran, Japan i Južna Koreja, mogu svakog pobijediti. U našoj međusobnoj utakmici s Japanom, od dvadesettrojice njihovih igrača čak 18 ih je došlo iz liga petice. Prva jedanaestorica iranske reprezentacije također igraju u velikim europskim klubovima, isti je slučaj i s Južnom Korejom.

 

O hrvatskom treneru Draganu Skočiću koji će s Iranom nastupiti u Kataru

– Skočić je na mjestu izbornika iranske reprezentacije zamijenio Marca Wilmotsa u vrlo teškoj situaciji jer je morao pobijediti sve tri preostale utakmice da bi ostvario plasman u završne kvalifikacije. Iran je kroz te kvalifikacije promarširao, izgubivši samo jednu utakmicu. Skočić je ostvario veliki uspjeh nastavljajući odličan rad hrvatskih trenera koji su u Iranu napravili sjajne rezultate, PoklepovićaIvićaBlaževićaFrančićaBegovića i mene. Iran ima sjajnu reprezentaciju koju je Skočić uspio stabilizirati i vjerujem da s velikim ambicijama dočekuju Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O novom sustavu koji je izbornik Zlatko Dalić odlučio koristiti na turniru u Dohi

– Znam kakvo je bilo Dalićevo razmišljanje, to je bio sjajan pokušaj jer, na žalost, reprezentacija nema mogućnosti za detaljno uigravanje. Sreća je da Dalić na raspolaganju ima reprezentativce koji su visoko kapacitirani, igrače koji brzo usvajaju zahtjeve trenera. Najvažnije je da imamo stabiliziranu i standardnu momčad i standardni način igre, a ovo može biti alternativa u nekim situacijama ili kao dominantni način igre.

– Najvažnije je da reprezentacija ima osnovni i alternativni način igre s ciljem pomaka u igri ako je to potrebno. Hrvatska reprezentacija je izuzetno dobro isprofilirana, ima senatore koji plijene iskustvom i nositelji su igre u svojim, velikim klubovima. Istodobno, dolazi plejada mladih, potentnih igrača koji daju svježinu i novi impuls. Za te mlade igrače je najvažnije da budu strpljivi jer imaju privilegiju igrati s trofejnim igračima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakvo Svjetsko prvenstvo u Kataru mogu očekivati hrvatski navijači?

– Svjetsko prvenstvo je uvijek nešto najatraktivnije, reprezentacije će biti spremne jer će se u Kataru igrati u sredini natjecateljskog ciklusa igrača. Jedini je problem nedostatak vremena za zajedničke pripreme, ali očekujem da će prvenstvo biti izuzetno interesantno, u natjecateljskom smislu pogotovo. Infrastruktura je također odlična, ali objektivni problem je činjenica da se prvenstvo igra u jednom gradu, a to je teško organizirati. Dobra strana je činjenica da igrači neće biti umorni od sezona, već svježi i dobro raspoloženi.

Što može Hrvatska u Kataru?

– Očekujem da ćemo proći skupinu, a onda je sve otvoreno. U jednoj je utakmici sve moguće, a mi imamo reprezentaciju koja može svakog pobijediti. To je već dobar signal kad su u pitanju naša očekivanja, zaključio je Ivanković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.