Ivica Trušček: ‘Vaso je povukao loš potez i olakšao mi posao, da sam izgubio plakao bih tjedan dana’

Foto: snimka zaslona

Vrlo emotivno reagirao je Ivica Trušček na pobjedu koju je ostvario na FNC 3 protiv Vase Bakočevića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije Ivica Trušček lagao kad je tvrdio kako se za FNC 3 borbu protiv Vase Bakočevića pripremao kao nikad u životu te kako mu ta borba znači kao niti jedna prije. Vidjelo se to i kroz cijeli prošli tjedan, posebno u izjavi koju je dao nakon vaganja. Glas mu je drhtao dok je najavljivao kako u svojoj dvorani nema namjeru izgubiti. Upravo je tako i izgledao u borbi. Od prvog trenutka odlučan i agresivan, a isto tako smiren i fokusiran. Viđali smo Ivicu u sjajnim izdanjima te je ovo u svakom pogledu na vrhu po tom kriteriju. Sama pobjeda značila mu je nevjerojatno puno i on to niti u jednom trenutku nije sakrio. Uostalom, odmah u kavezu pustio je suze radosnice, posebno nakon što mu je obitelj skočila u zagrljaj.

“Da, puno mi je značilo, pogotovo nakon što sam vidio ankete koje su 90 posto šanse davale Vasi. Tome sam vjerojatno i ja malo pridonio, no bilo mi je malo teško za prihvatiti”, rekao nam je Ivica, koji inače u najavama voli pohvaliti svoje protivnike. Upitan je zbog toga radi li to kao “pilu naopako” ili se uistinu tako osjeća?

“Za svakog protivnika je dobro stvoriti neko mišljenje kako je on dobar. Onda ako izgubiš, izgubio si od dobrog borca. Ako ga pobijediš, onda si ti bolji. Ako ga kudiš, nije tako dobar dojam niti kad pobijediš niti izgubiš”, objasnio je svoj stav po tom pitanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova dominantna prva runda zapravo je bila iznenađenje. Očekivala se neizvjesnija borba, ali isto tako i više akcije na nogama. To je ono što je publici sigurno malo nedostajalo, ali ne i Ivici, koji je dobio priliku napraviti ono što je najavio. No, pitali smo ga je koliko je bio iznenađen tijekom borbe i načinom kako je došao do pobjede i je li tako što očekivao.

“Zapravo, očekivao sam. Rekao sam u najavama da će u slučaju moje pobjede to biti ground n’ pound te da ću mu napraviti giljotinu kad se bude ustajao. Znao sam da ću, ako dobijem meč, dobiti na taj način”, rekao je Ivica, koji ipak nije prvi krenuo u rušenje, nego je to napravio njegov protivnik. Objasnio je što se to točno na otvaranju borbe dogodilo:

“On je krenuo na nekakav ‘single’ i završio je na podu. Najavljivao je da će biti stand up meč i da uopće nije radio hrvanje, tako da je moguće da je on pilio naopako. U svakom slučaju mu to nije bila dobra odluka i ne znam zašto je to radio. Mislim da su mu puno veće šanse bile da me dobio borbom rukama nego u parteru. Loša Vasina odluka.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto da se u drugoj rundi nastavilo kao u prvoj, Ivica je odjednom završio u lošoj poziciji. No, fascinantno je koliko je ostao miran i staložen. Obranio je neke pokušaje raznih napada, nakon čega je vrhunski sklonio Vasu sa svojih leđa te doveo sebe u poziciju iz koje je krenuo raditi na završnici, što je na kraju i uspio.

“Drugu rundu sam loše krenuo koljenom pa mi je uhvatio noge i otišao na leđa. Tu me dobro stavio na pod i došao gore u poziciju za gušenje. Ali, onaj način kako sam ga bacio preko leđa, to je moja uobičajena taktika za povratak na noge. Stipe Todorić, trener za jiu-jitsu, dečkima u klubu govori da mi ne idu na leđa, jer ću ih baciti na glavu. Da ne idu gore niti kad mogu. To inače radim i to jako dobro radim. Imam tako nekih stvari koje nisu školske, ali sam ih toliko puta napravio da ih radim jako dobro”, objasnio je te je pohvalio rad s vrhunskim hrvačem, Croatom Barriom, koji mu je bio glavni sparing partner i koji je nerijetko završavao na njemu u sličnim pozicijama. No, nije bio jedini:

“Svakako da mi je dobro došao rad s Panchyjem, iako ima tu momaka koji su bolji od mene, a još ne znate za njih. I Janičić je bio trenirati kod nas pa mi je i on zadavao probleme.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priredba je na kraju izgledala jako dobro, posebno s produkcijske strane. Čak je i publika napravila odličnu atmosferu, unatoč tome što zbog restrikcija dvorana nije mogla biti ispunjena onako kako bi to bilo u idealnim uvjetima.

“Sve je odrađeno u posljednji čas, ako je dobro izgledalo na taj način, onda je sve stvarno super. Možemo si onda samo zamisliti koliko bi sve dobro bilo na Zrću, gdje se dva mjeseca sve pripremalo. Očito smo pokazali, tj Forgy je pokazao da smo spremni za sve i da se možemo prilagoditi bez obzira na sve prepreke. Publika je bila jako glasna, sve je bilo puno glasnije nego što bi čovjek očekivao u takvim uvjetima, gdje su stolice morale biti razmaknute pa je bilo otprilike 200 ljudi. No, bila je stvarno dobra i ugodna atmosfera, pozitivno nabijena”, i dalje uz malu euforiju nam govori Ivica.

Nismo mogli izbjeći pitanje kako je izgledao razgovor njega i Vase nakon borbe.

“Rekao sam mu da mu nisam ništa lagao i da ga uistinu volim te da sam njegov fan. Rekao sam mu lijepe stvari. On nije rekao niti jednu riječ. Nestao je nakon borbe. Htio sam ga naći da popričamo, da se fotografiramo, ali nije ga bilo”, ispričao je nešto što nam samo dokazuje kako je Vasi do ove borbe ipak puno više stalo nego što je kroz najave to pokušavao prikazati. Naime, tada je rekao kako smatra da je Ivica previše emotivan i da bi ga to moglo koštati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Da sam ja izgubio taj meč, plakao bih tjedan dana. Mislim da bih si odgrizao jajca. Da sam ja doživio poraz, mislim kako bih iz kaveza otišao direktno u automobil. Očito je i njemu tako bilo”, zapravo je shvatio potez svog protivnika.

Ivica sad ima u svom vlasništvu Balkan BMF pojas te se postavlja pitanje hoće li ga protiv nekoga braniti i tko bi to mogao biti. Ili će ovdje ipak biti drugi slučaj, gdje je osvajanje istog jedinstveno postignuće te će se pojas naći na prigodnom mjesto među ostalim Terrorovim postignućima.

“Nadam se da će to biti ova druga opcija, ne bih htio dovesti u pitanje jesam li ja taj ili ne. Ali, dobro je Vaso rekao, nema još kojeg budalaša kao što smo nas dvojica. Mi smo borci koji imamo realno loš ‘skor’, puno smo borbi prihvaćali, puno smo borbi gubili. Izgubili smo sve važne borbe i ovo nam je neka utješna nagrada za veliki trud. Nismo uspjeli biti prvaci, top borci niti doći u UFC, ali smo se jako trudili pa evo nam barem neka nagrada”, i dalje je skroman najopakiji borac u regiji, što je sad na neki način i službeno postao.

Kad se pogleda Ivicinu karijeru, puno je tu bilo borbi koje u nekim drugim okolnostima ne bi gubio i omjer bi mu danas bio puno bolji od ovih 39-35, kako to izgleda na Tapologyju i Sherdogu. I sad bi mu omjer, da se računaju samo borbe za koje je imao puni pripremni kamp, gdje bi se posvetio taktici i protivniku, izgledao puno bolje.

“Definitivno mi nikako nije pomoglo to što sam prihvaćao sve borbe, sigurno mi je odmoglo. Da sam sve to pametnije birao, borio bih se za višestruko veći novčani iznos nego što se borim sada. Sigurno je moglo biti bolje, mogao sam pametnije raditi i slušati druge, a ne odlaziti svuda gdje me zovu”, otkrio je što misli sada puno iskusnija i pametnija glava te je najavio kako će ova faza njegove karijere pa vjerojatno do samog kraja iste, izgledati drugačije:

“Svakako da namjeravam od sada pažljivije birati. Daleko od toga da sam bogat, ali nije da nemam za kruh i da se moram boriti protiv bilo koga. Promijenio sam se, danas mi je u prvom planu pobijediti, a prije mi je važno bilo boriti se. Nebitno o ishodu, bilo mi je važno nastupiti. Danas ću radije ostati kod kuće nego prihvatiti i odraditi borbu za koju je jasno da ću izgubiti.”

Do kraja godine namjerava tako odraditi dvije borbe. Za obje bi saznao na vrijeme te se imao vremena pripremiti, a savršena opcija bila bi ona gdje će 40. pobjedu u karijeri hvatati u borilištu KSW-a. Poljski gigant imao je plan ponovno doći u Zagreb i to bi se, uz normalizaciju globalne situacije, trebalo dogoditi.

“Osim KSW-a, opcija mi je WFC koji bi se trebao održati krajem godine. Tamo volim nastupiti, to je moja organizacija gdje imam desetak borbi, više nego bilo gdje drugdje. Sad je i FNC moja organizacija jer je od mog kluba, ali WFC je također moj dom. Bilo bi idealno odraditi te dvije borbe do kraja godine. Zapravo, to bi bilo idealno za mene”, otkrio je.

Ivica će u prosincu napuniti 33 godine, što će mnoge iznenaditi, gledajući koliko ga već dugo pratimo i koliko se bori. No, to je upravo ono što je on spominjao. Bio je godinama spreman boriti se bilo kad i bilo gdje te je nerijetko samo par dana prije borbe doslovno putovao u nepoznato. Danas možda uistinu malo žali zbog takvog načina, no isto tako smo svi svjesni da bez toga on ne bi bio ovo što je danas, niti bi Terrora toliki broj borilačkih i sportskih fanova neizmjerno cijenio. Balkan BMF pojas uistinu se našao u pravom vlasništvu, piše Fightsite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.