Je li albanski nogometaš kad je stigao u Lazio pomislio da je stigao u Brezovicu?

Foto: Snimka zaslona

Ideologije fašizma i komunizma ne sukobljavaju se samo u našoj zemlji, a nakon što su u prvm, najtežim, godinama Drugog svjetskog rata bili saveznici (sovjetsko – njemački pakt 1939.) u brutalnim zločinima, naime, fašizam i komunizam sukobljavaju se i u susjednoj Italiji, u kojoj je fašizam zapravo nastao i koji još u spomenutoj zemlji nije nestao, kao ni komunizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Albanski reprezentativac i Bella Ciao…

Kako smo već pisali albanski nogometaš Elseid Hysaj nedavno je potpisao za Lazio, prije toga je šest godina igrao u dresu Napolija, no odlučio je napustiti spomenuti klub s juga Italije jer mu je istekao ugovor. Napoli je ponudio albanskom reprezentativcu produljenje ugovora, no ovaj je odlučio krenuti novim putem te je poslije šest godina pronašao novi klub. I službeno je potvrdio svoj odlazak u Lazio s kojim je potpisao višegodišnji ugovor. Međutim, na inicijaciji su nastali problemi, običaj je da novi igrač pjeva pjesmu pred suigračima, a to je napravio i Hysaj koji je svojom pjesmo ”Bella Ciao”, koja bez dvojbe ima komunistički prizvuk, a komunizam je zapravo druga medalje fašizma i nacizma, ovaj se izbor pjesme nije svidio navijačima njegovog novog kluba, koji su poznati po koketiranju s fašizmom, a to su jasno dali do znanja i Hysaju. Oni su došli na jedan od treninga kako bi se obračunali s njim, srećom, situacija se smirila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubrzo nakon toga po Rimu su osvanule razne parole navijača Lazija koji su imali poruku za Hysaja, a jedna od njih je posebno odzvonila u javnosti.

“Ti si crv, Lazio je fašistički klub”, poručili su mu navijača kluba u koji je tek stigao. Nadajmo se da će se situacija smiriti kako će se sezona razvijati. Albanski reprezentativac puno bi bolje prošao da je istu pjesmu zapjevao na proslavi ”Dana antifašističke borbe u Brezovici”, na kojoj je bio i hrvatski državni vrh, a slavio raskid prijateljstva Hitlera i Staljina te onda napad nacističkog diktatora i njegove vojske na Staljnov SSSR. Naravno, to ne može biti opravdanje za ovakve poruke albanskom igraču, koji očito nije shvatio gdje je zapravo došao. I u Brezovici se mogla čuti svojevrsna himna talijanskih partizana.

Glede partizana i fašista u našoj regiji, dakle, u Italiji, fašizam je bio na vlasti od početka dvadesetih godina prošlog stoljeća, talijanski partizani, sa svojom svojevrsnom himnom (Bella Ciao), tek sredinom četrdesetih godina, dakle, kad je već bilo jasno u kojem smjeru ide Drugi svjetski rat, kreću u ozbiljniji otpor Mussolinijevom fašističkom režimu. Ukratko kad je Italija praktički kapitulirala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.