Je li američki novinar u pravu kada Đokovića smatra licemjerom?

đoković
Foto: Snimka zaslona

Kako smo već pisali novinar New York Timesa, Ben Rothenberg, i dalje nastavlja sa žestokim kritikama na račun trenutno prvog tenisača svijeta, Novaka Đokovića. Rothenberg je kao novinar sjajan poznavatelj tenisa svaki potez srpskog tenisača komentira javno i u isto vrijeme idu kritike, pa čak, reći će neki, i nešto žešće od kritika, ”omalovažavanje”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, tijekom karantene zbog pandemije koronavirusa Rothenberg je preko društvenih mreža, prije svega preko Twittera, kritizirao, s dosta sarkazma i ironije, komentirao Đokovićeva česta javljanje uživo, a sada je komentirao i Đokovićev pokušaj da, kako srpski tenisač sam tvrdi, pokuša pomoći slabije rangiranim tenisačima prema ATP ljestvici.  No, istine radi, nije samo novinar New York Timesa kritizirao Đokovića, mnogi su njegov pokušaj nazvali populističkim, bez nekih stvarnih rezultata i bez stvarne namjere da se doista pomogne najugroženijim pripadnicima ”bijelog sporta”.

No, podsjetimo, najbolji igrači svijeta, barem dio njih, donirali su 30 000 dolara za slabije rangirane tenisače te su tako pokazali solidarnost prema onima koji zarađuju manje, a tenisu su posvetili veći dio života.

”Đokovićev plan bio je donirati 30.000 dolara, a on je u karijeri zaradio više od 100 milijuna. Otprilike to je polovica onoga što bi zaradio Đoković u prvom kolu Australian Opena”, kazao je Rothenberg za Tennis Majors.  Samo, Đoković ne gubi u prvom kolu Australije, a što je američki novinar istaknuo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinar New York Timesa bio je još žešći:

”Umjesto toga osvojio je Australian Open, osvojio tri milijuna dolara, a sada želi donirati 30 000 dolara. To je prilično slabo za najbolje igrače svijeta Sustav donacija trebao bi biti puno bolji.”

Đoković zasad nije odgovarao na prozivke američkog novinara. A što bi i mogao reći? Rothenberg je uglavnom u pravu, bez obzira koji ga motivi vodili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li, dakle, američki novinar u pravu kada tvrdi da je, pojednostavljeno rečeno, Đoković, ali i ostali najbolji tenisači svijeta, licemjer?

Naime, prema magazinu Forbes, a o čemu smo već pisali, najbolje plaćeni sportaš svijeta za 2020. godinu, , dakle, čak i ispred Messija i Ronalda, je Roger Federer, koji je zaradio u posljednjih 12 mjeseci 106,3 milijuna dolara. Novak Đoković, prema tom magazinu, nalazi se na 23. mjestu sa 44,6 milijuna dolara zarade (32 milijuna od sponzora).

Radi se o velikm novcima o kojima tenisači, koji su daleko ispod najbolje rangiranih tenisača svijeta, mogu tek sanjati. Naime, oni žive od turnira do turnira i sa sudjelovanjima na tim turnirima, kroz kvalifikacije, zarade tek nešto više nego što je potrebno za život iznad prosjeka tzv. ”običnog čovjeka.” Naravno, govorimo o tenisačima koji žive za turnire i od turnira i koji nerijetko ispadaju u prvim kolima, ako uopće stignu do turnira kao što su Grand Slam turniri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.