Je li ovo zlo s pandemijom iznjedrilo barem jednu dobru stvar? Svijet se mora mijenjati, ne smije se dozvoliti da nogometaši koštaju 200, 300 milijuna eura!

Foto: fah

Pandemija koronavirusa učinila je i još uvijek čini velika zla, ali neizravno učinila je i barem jednu dobru stvar. Ili bi barem trebala to učiniti, osvijestiti čovječanstvo i upozoriti ga da je krenulo krivim putem. Moramo izvući pouke, već danas, dok još uvijek traje borba s opakim virusom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakako, nije dobro to što su odgođena sva sportska natjecanja, što djeca ne idu u školu, ne treniraju, ne bave se sportom i uglavnom su u zatvorenom prostoru u većini zemalja na svijetu…U čemu je stvar? Činjenica je da transferi nogometaša neće tako skoro dostići astronomske razmjere kakvi su bili neposredno uoči korona krize. Sjetite se samo transfera Neymara iz Barcelone u PSG. Transfer je srušio sve rekorde i preskočio magičnu cifru od 200 milijuna eura. I što su Parižani time dobili? PSG nije mogao dalje od četvrtfinala Lige prvaka.

Dvjesto milijuna eura za samo jednog, kako god se on zvao, nogometaša? Danas, u vrijeme dok se zdravstveni djelatnici, liječnici i medicinske sestre bore kako suzbiti pandemiju i pritom riskiraju i svoje živote vidimo koliko je tih 200 milijuna eura zapravo većim dijelom bačen novac. Naime, za 200 milijuna eura moglo se, karikirano govoreći, na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj 1982. godine kupiti sve reprezentacije zajedno, uključujući i tadašnje nogometne igračke divove, poput Platinija, Maradone, Rosija, Zica… Koliko je zapravo nogomet malo ostao sport, a postao okrutni posao, i ovi posljednji dani to pokazuju.  No, naravno, najmanji krivci za tako nešto su nogometaši, oni nisu diktirali cijene, njih nisu ni pitali, čak su s vremenom zaboravili da su postali većim dijelom obična roba.

Kako smo već spomenuli pandemija koronavirusa utjecala je i na cijenu nogometaša na nogometnom tržištu, bolje rečeno te je cijene svela na koliko toliko realne okvire.  Pitanje je koliko dugo će cijene nogometaša ostati na razini ”korona gospodarstva”?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Prema posljednjim podacima njemačkog portala Transfermarkt, vrijednosti momčadi Premier lige pale su za više od 1,8 milijardi eura kao rezultat prekida natjecanja zbog pojave korona virusa, što je pad od 19 posto.

Početkom godine engleski klubovi su imali igrače vrijedne 9,6 milijardi, a sada je njihova tržišna vrijednost 7,8 milijardi.

Najveći gubitak trpi aktualni prvak Manchester City čija je vrijednost momčadi pala za 250 milijuna eura ili za čak 20 posto. Tako je primjerice, vrijednost Raheema Sterlinga pala sa 160 milijuna eura na 128”, piše portal 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakako, svijet danas, s obzirom da je postao ”globalno selo”, funkcionira po sistemu spojenih posuda. Pad cijena nogometaša, a onda i pad vrijednosti najjačih nogometnih liga, ima direktnih utjecaja na gospodarstvo. Međutim, neke se stvari moraju mijenjati, ovako dalje ne može i ne bi smjelo ići, ne smije se dozvoliti da se za nogometaše izdvajaju stotine milijuna eura dok da borbu protiv bolesti, dok za znanost, nema ni ono što je osnovno, koliko vrijedi ”obična”, neophodna, medicinska oprema.

No, vratimo se urušavanju nogometnog tržišta…

”Možda i ključna tri igrača u Liverpoolovom osvajanju naslova europskog prvaka i uvjerljivim igrama u engleskom prvenstvu Mohamed Salah, Virgil van Dijk i Sadio Mane sad zajedno vrijede čak 80 milijuna eura manje, a ukupno vrijednost momčadi “Redsa” pala je s 1,19 milijarde na 966 milijuna eura, što je minus od 224 milijuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koronavirusom su, očekivano, pogođene i ostale lige širom svijeta, a ne samo engleski “jet set”. Tako pritisak osjećaju i španjoski divovi, Real Madrid i Barcelona. Momčad “Kraljevskog kluba” je prije krize vrijedila 1,07 milijarde, a sada oko 18 posto manje.

Barca je bila ‘teška’ oko 1,05 milijarde, a sada momčad vrijedi 850 milijuna eura što je minus od 20 posto. Dodajmo, kako je jedan od najboljih nogometaša svih vremena Lionel Messi ‘pao’ za 28 milijuna, sa 140 na 112 milijuna.

U Njemačkoj je ukupna vrijednost momčadi Bayerna iz Münchena pala sa 892 milijuna eura na 756 (-15 %), dok je Borussia Dortmund prošla s padom od 8,5 %, sa 640 na 586 milijuna eura, dijelom zahvaljujući mladoj momčadi.

U Italiji Juventusova vrijednost je s 810 pala na 614 milijuna eura, što je pad za čak 25 posto. Zanimljivo, prema podacima transfermarkta portugalska zvijezda Cristiano Ronaldo je prije krize vrijedila 120, a sada “svega” 60 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuski prvak PSG je prije krize imao momčad ‘tešku’ milijardu eura, a sada pariške zvijezde vrijede 843 milijuna eura. Kriza je udarila i po vrijednosti momčadi hrvatskih prvoligaša što je iznimno važno jer većina naših klubova živi od prodaje”, prenosi nadalje portal 24 sata.

Naravno, i Prva hrvatska nogometna liga osjetit će korona krizu i već je osjeća.

Prije krize cijela Prva HNL je vrijedila oko 270 milijuna eura, a sada momčadi vrijede oko 189 milijuna eura, što je minus od 81 milijun eura.

Cijene igrača i ”pad” za, zamislite, 10 posto…

Kylian Mbappe (Fra/PSG) 180 milijuna eura (- 10 %)
Neymar (Bra/PSG) 128 (-20 %)
Raheem Sterling (Eng/Manchester City) 128 (-20 %)
Mohamed Salah (Egi/Liverpool) 120 (-20 %)
Sadio Mane (Sen/Liverpool) 120 (-20 %)
Kevin De Bruyne (Bel/Manchester City) 120 (-20 %)
Hary Kane (Eng/Tottenham) 120 (-20 %)
Jadon Sancho (Eng/Borussia Dortmund) 117 (- 10 %)
Lionel Messi (Arg/Barcelona) 112 (- 20 %)

Mbappe vrijedi 180 milijuna eura!? Što mislite koliko on vrijedi čovjeku koji trenutno leži u intenzivnoj, na respiratoru, bez obzira što će neki ovo pitanje nazvati klasičnom demagogijom?

Pad vrijednosti nogometnih liga

Premiership 7.8 milijardi (9.6 – 18.3 %)
Primera 5 (5.9 – 14.6)
Serie A 4.48 (5.53, -17.6)
Bundesliga 4.1 (4.8 – 14.7 %)
Le Championnat 3.1 (3.6 – 13.8 %)
Prva HNL 189 milijuna  (270 – 30 %)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.