Jedna od Hajdukovih legendi i potpisnik sporne čestitke: ‘Budimir Lončar je kao navijač Hajduka bio ok, kao čovjek bio je đu*re’

Fpto: snimka zaslona

Kako smo već pisali, a o čemu se u Hrvatskoj ne govori puno, nažalost, s obzirom da se radi o jednoj od najvećih sramota, barem u području sporta, od samostalnosti do današnjih dana, uz podstrek novinara Zdravka Reića nekoliko legendi Hajduka, među njima i bivši Vatreni sa Svjetskog prvenstva u Francuskoj 1998., Slaven Bilić, potpisalo je čestitku bivšem jugoslavenskom ministru vanjskih poslova, Budimiru Lončaru, povodom 95. rođendana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne bi možda u svemu tome bilo ništa sporno, ili barem ne bi bilo skandalozno u onoj mjeri u kojoj to jeste, da se ne radi o čovjeku koji je bio utjecajni diplomat u UN-u koji je isposlovao embargo na uvoz oružja Hrvatskoj i to u vrijeme najžešćih udara srpskog agresora? U vrijeme kad je JNA brutalno nasrtala na Vukovar, kad su srpski fašisti uz pomoć JNA divljali oko Škabrnje, da bi isti dan ušli i u Vukovar i u Škabrnju? A onda je uslijedio pokolj. Na kraju krajeva ta ista JNA napala je i sam Split, i to, da ironija bude veća, s vojnog broda ”Split”, u studenom 1991., napala je Split, a sa Splitom i Hajduk. Koliko je opravdana rođendanska čestitka i koliko ispravno nakon svega postupili Reić i potpisnici ove čestitke prosudite sami.

Navodno su svoj potpis stavili: Slaven Bilić, Ivan Buljan, Vilson Džoni, Jurica Jerković, Ivan Katalinić, Dražen Mužinić, Luka Peruzović, Ivica Šurjak, Igor Štimac te braća Zoran i Zlatko Vujović, dok je sve, kako smo već spomenuli, navodno inicirao novinar Slobodne Dalmacije Zdravko Reić.

Jedan od potpisnika ”dirljive” i patetične čestitke Budimiru Lončaru je i bivši Hajdukovac te bivši igrač Dinama, Vilson Džoni.  Koji je u kratkom razgovoru za Hrvatski tjednik objasnio razloge svog potpisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Džoni je rekao kako nisu išli Lončaru na domjenak. ”Bože sačuvaj, Reić nam je rekao molim vas potpišite, to je Lončaru velika želja, da ima čestitku zlatne generacije. Eto rekao sam da potpiše i što sad da radim. Nemam što reći osim da je Lončar kao navijač bio ok, a kao čovjek bio je đu*re”, kazao je Džoni.

Džoni je nakon toga rekao kako neke stvari o Budimiru Lončaru nije znao. ”A što mislite da su ostali potpisnici znali? Možda nas pet zna tko je on stvarno bio…”, objasnio je bivši nogometaš splitskog Hajduka.

Na tvrdnju novinara kako bi svi u državi trebali znati što je Lončar napravio hrvatskom narodu Džoni je ponovio: ”Ja vam kažem da ne znaju…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebao je znati Zdravko Reić?

”A on vam je isti kao Lončar. To ja sve znam, ali rekoh sebi, neću iskakati, pa kad je spominjao da su tu Buljan, Bilić, Štimac…rekao sam mu – stavi i mene ako je moje ime tako značajno”, zaključio je Vilson Džoni.

Inače, neki bivši Hajdukovi igrači rekli su također da nisu znali za ”pothvat” Budimira Lončara početkom devedesetih, dok je Ivica Šurjak, barem prema pisanju Hrvatskog tjednika, bio ljut zbog poziva te je novinaru tek kratko rekao: ”Zašto me to pitate”? Naravno, kad je novinar spomenuo Vukovar, činjenicu da je Lončar bio jugoslavenski ministar, Šurjak je spustio  slušalicu i više se nije javljao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.