Site icon narod.hr

Jesu li neki novinari u šoku nakon odbijenice presjednika UEFA-e tzv. balkanskoj ligi?

Foto: fah

Predsjednik Vlade i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primili su danas novog predsjednika Europskog nogometnog saveza (UEFA) Aleksandera Čeferina, tom su priliku vodeći ljudi hrvatske države istaknuli kako je sastanak s čelnikom UEFA-e dokaz koliko  nogomet znači hrvatskom društvu, hrvatskom narodu i koliko Hrvatska znači europskom nogometu.  Dakle, uz kurtoazne riječi i pozdrave dobrodošlice glavna je poruka Čeferina ipak vezana uz takozvanu balkansku ligu, koje se odrekao i sam šef krovne europske nogometne organizacije, a koji je tzv. jugo-ligi rekao ne. Sve to na užas srbijanskih medija i jednim dijelom hrvatskih koji pokušavaju proturiti građanima priču da bi jugo-liga bila izuzetno zanimljiva, financijski isplativa iako je u ovom trenutku najorganiziraniji nogometni klub u Srbiji NK Čukarički.  Koga u Hrvatskoj zanima derbi protiv Čukaričkog?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mediji su pokušali analizirati riječi predsjednika UEFA-e i decidiranu odbijenicu jugo-ligi, neki novinari tvrde kako je zapravo Čeferin došao u Hrvatsku kako bi se na neki način “oprao” od tzv. balkanske lige kada je shvatio da su hrvatski navijači izrazito protiv toga, što se pokazalo u Splitu na utakmici između Hajduka i Dinama kada je Torcida, zajedno s BBB-ima, poslala jasnu poruku zagovornicima balkanske lige, pa i HNS-u, koji je navodno protiv regionalne lige, iako su čelnici HNS-a išli na sastanke na kojima je jedna od tema bila upravo liga klubova iz država nastalih raspadom bivše Jugoslavije.  Drugim riječima, neki novinari eksplicitno tvrde da Čeferin ne govori istinu. Kako? Čeferin je rekao usred Zagreb da UEFA ne razmišlja o regionalnoj ligi te da novci za takvu ligu nisu spremani, još manje su spremljeni, mediji tvrde drugačije, smatraju da Čeferin, suočen akcijom hrvatskih navijača, reterira i povlači se.  Je li to istina teško je prosuditi.

Istina je, i u to smo se mogli uvjeriti posljednjih sati, da su srbijanski mediji u nekom stanju šoka zbog izjava predsjednika UEFA-e o regionalnoj ligi, ništa bolje nije reagirao ni novinar Jutarnjeg lista Dražen Krušelj, koji je jedan od žešćih zagovornika balkanske lige i koji smatra da takva liga nosi sa sobom veliku zanimljivost te da ima budućnost.  Spomenuti novinar zatim je spomenuo koliko su utakmice HNL-a slabo posjećene, odnosno koliko se ulaznica malo proda.  Krušelj tvrdi da bi za početak trebalo zabraniti navijačima da putuju sa svojim klubovima na gostovanja, primjerice Delijama u Zagreb, BBB-ima u Beograd.  Kakva je to liga u kojoj navijači ne bi smjeli putovati kao slobodni građani? Ili se može igrati nogomet ili se ne može. Zamislite Ligu prvaka zbog navijača?

Argument koji ide za tim kako je prerano za takvu ligu Krušelj odbacuje tvrdnjom da je to argument demagoga jer je, kako smatra, od “ratova prošlo 25 godina”, što je, naravno, potpuno netočno. Od Oluje je prošlo dvadesetak godina, a od mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja tek 18. I otkad smo to velikosrpsku agresiju počeli nazivati “ratovima devedesetih”? Ako malo pogledate fotografije s godišnje Skupštine NK Dinama, kluba koji je također načelno protiv balkanske lige, moglo bi nekima biti jasnije zašto Krušelj danas misli o balkanskoj ligi sve ono što nije mislio jučer, kada je bio žestoko protiv bilo kakvih regionalnih liga, posebno nogometne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedno je sigurno, priča o takozvanoj balkanskoj ligi nije završena, samo je stavljena na stranu, do nove prilike.  Njeni zagovornici nisu definitivno odustali, nisu bacili koplje u trnje, tek su se povukli na pričuvni položaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version