Site icon narod.hr

Kako se i očekivalo – od stranih sudaca i ‘elite’ spali smo na ‘regiju’?

sudaca

Foto: Biser Todorov, Анна Нэсси, Anton Zaitsev, wikimedia commons, montaža narod.hr

HNS je pokrenuo inicijativu da derbije HNL-a i još neke utakmice do kraja sezone sude strani suci koji UEFA delegira za europska natjecanja, a najveća je želja dobiti arbitre iz Lige prvaka. Zaključak je da se kontaktira nekoliko nacionalnih nogometnih saveza koji imaju suce u Ligi prvaka i Europskoj ligi, a moguće i Konferencijskoj ligi kako bi se pokušala dogovoriti suradnja. I, naravno, čini se da će suditi ‘elita’ iz ‘regije’, od stranih sudaca jedino će nam to preostati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Utakmica Hajduka i Istre otvorena skandiranjem protiv HNS-a i vrijeđanjem Kustića

Koga HNS može dobiti? Tko bi mogao voditi naše derbije? Vjerojatno su najveća šansa susjedne države pa ne b trebalo čuditi ako se na utakmici Hajduk – Dinamo sa zviždaljkom pojavi Slovenac Slavko Vinčić ili Irfan Peljto iz BiH ili Srbin Srđan Jovanović, ili neki četvrti tih država. U HNS-u nije precizno definirano iz kojih će država pokušati dovesti suce, mogu to biti i Talijani, Nijemci, Nizozemci… ali prema onome što se može čuti iz Sudačke komisije to nije lak posao pa bi sa susjedima mogla biti najveća šansa, pišu Sportske novosti.

Što su Ligi prvaka i Europskoj ligi do sada sudili spomenuti suci?

Vinčić je sudio četvrtfinale Lige prvaka 2020/21. između Porta i Chelseaja te polufinale Europske lige iste sezone između Arsenala i Villarreala. Također je sudio finale Evropske lige 2022. između Eintrachta iz Frankfurta i Rangersa iz Glasgowa.

Peljto je 24. studenog 2021. sudio svoju prvu utakmicu grupne faze UEFA Lige prvaka između Beşiktaşa i Ajaxa. Sudio je svoju prvu utakmicu nokaut faze Lige prvaka između RB Leipziga i Real Madrida 13. veljače 2024.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2019. Jovanović je prvi put sudio u Ligi prvaka ; sezona je 2019/20 . kada je dijelio pravdu u utakmici grupne faze između Ajaxa i Lillea (3 : 0). Ranije u sezoni ( 2017./18. ) debitirao je u Europskoj ligi u utakmici između Villarreala i Astane (3:1).

U HNS- očekuju da će odgovor o tome tko je voljan za suradnju imati do 15. najkasnije 20. ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version