Kalinić strijelac, Ćorluka kapetan, a ostali bez većeg učinka u 1. kolu EL

Nogometaši Napolija ostvarili su uvjerljivu pobjedu od 5:0 protiv Club Bruggea u dvoboju 1. kola D skupine Europske lige, a za najveće iznenađenje pobrinuo se norveški Molde koji je u Istanbulu pobijedio favorizirani Fenerbahče 3:1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijani su protiv Bruggea sav posao obavili u prvih 20-tak minuta postigavši tri gola, a strijelci su bili Jose Callejon (5) i Dries Mertens (19, 25). U drugom dijelu Marek Hamšik (53), Callejon (75) samo su potvrdili sjajno izdanje Napolija. Ivan Strinić nije nastupio za domaći sastav. U drugom dvoboju iz ove skupine danski Midtylland je pobijedio varšavsku Legiju s minimalnih 1:0, a presudio je autogol Michala Kucharczykog u 60. minuti. Gosti, za koje nije nastupio Ivica Vrdoljak, su posljednje dvije minute igrali bez isključenog Furmana.

Za iznenađenje kola pobrinuo se Molde koji je u Istanbulu pobijedio turskog velikana Fenerbahče s 3:1. Norvežani, koje je u 2. pretkolu Lige prvaka izbacio zagrebački Dinamo, odigrali su sjajnu utakmicu i posve su nadigrale turski sastav. Molde je poveo iz jedanaesterca u 36. minuti golom Tommyja Hoilanda, no Fener je šest minuta kasnije izjednačio pogotkom Nanija. Gosti su u 53. minuti stigli do novog vodstva, a ovoga puta strijelac je bio Mohamed Elyounoussi. Trijumf Norvežana potvrdio je Martin Linnes u 65. minuti. Feneru nije pomoglo niti što je posljednjih sedam minuta imao igrača više nakon što je isključen strijelac Elyounoussi, kao ni činjenica da u sastavu imaju skupe zvijezde poput Nanija i Van Persija.

U drugom dvoboju skupine A Ajax i Celtic su odigrali 2:2. Škoti, u čijim redovima je cijeli susret odigrao Jozo Šimunović su vodili 1:0 i 2:1, no ‘Kopljanici’ su izvukli bod. Strijelci za Celtic bili su Nir Bitton (8) i Mikael Lustig (42), a za Ajax Viktor Fischer (25) i Lasse Schone (84). Celtic je od 74. minute igrao bez isključenog Izaguirrea, no Ajax nije uspio stići do pobjede, nego samo do jednog boda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U derbiju B skupine Bordeaux i Liverpool odigrali su neriješeno 1:1. Gosti su poveli u 65. minuti golom Lallane, a izjednačio je Jussie u 81. minuti. Dejan Lovren nije nastupio za goste. U drugom dvoboju Sion je pobijedio Rubin s 2:1. Oba gola za švicarski sastav zabio je Konate (11, 82), a za goste Kanunikov (65).

U skupini C Gabala i PAOK našeg Igora Tudora su odigrali bez pogodaka 0:0, dok je Borussija Dortmund teškom mukom pobijedila ruski Krasnodar 2:1. Nijemci su golove zabili su sudačkoj nadoknadi prvog (Ginter) i drugog poluvremena (Park). Pogodak za goste zabio je Pavel Mamajev u 12. minuti.

U skupini E Rapid je u Beču pobijedio Villarreal 2:1 nakon što je gubio na poluvremenu. Španjolci su poveli preko Lea Baptistaoa (45), no Rapid je okrenuo rezultat u osam minuta drugog poluvremena, a strijelci su bili Stefan Schwab (50) i Steffen Hofmann (53-11m). Pobjedu je ostvarila i Viktorija Plzen protiv Dinamo Minska 2:0. Golove su zabili Tomaš Horava (36) i Milan Petržela (75).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U skupini F Marseille je rutinski odradio gostovanje kod Groningena pobijedivši 3:0 golovima Georgesa N’Koudoua (25), Ocamposa (39) i Romaina Alessandrinija (61). Braga je u Liberecu pobijedila Slovan 1:0 golom Rafa Silve (60).

U susretu prvog kola skupine I Europske lige Basel je na gostovanju kreirao malo iznenađenje i pobijedio Fiorentinu s 2:1, a pogodak za ‘viole’ zabio je hrvatski reprezentativac Nikola Kalinić.

Hrvatski napadač Kalinić postigao je pogodak već u četvrtoj minuti utakmice na asistenciju Facunda Roncaglie. Ključni trenutak utakmice dogodio se u 66. minuti kada je isključen Gonzalo Rodriguez, a Basel je svega pet minuta kasnije izjednačio golom Birkira Bjarnasona. Potpuni preokret dogodio se u 80. minuti kada je Mohamed Elneny doveo goste u vodstvo. Kalinić je odradio cijeli susret za Fiorentinu, a svih 90 minuta odigrao je i Milan Badelj dok Ante Rebić nije ulazio u igru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na otvaranju skupine H moskovski Lokomotiv je u Lisabonu iznenađujuće pobijedio Sporting s 3:1. Rusi su poveli golom Aleksandra Samedova u 12. minuti, a u 52. je izjednačio Fredy Montero. Samedov je svojim drugim pogotkom u 56. minuti ponovo doveo goste u vodstvo, a u devet minuta kasnije Niasse je trećim golom osigurao gostima pobjedu. Hrvatski reprezentativac Vedran Ćorluka odigrao je cijeli susret kao kapetan moskovskog sastava.

U drugom dvoboju iz skupine Bešiktaš je kao gost pobijedio Skenderbeu s 1:0 golom Argentinca Josea Sose (28). Za albanski sastav, kojem je ovo povijesni nastup u skupinama europskog natjecanja, cijeli susret odigrao je Hrvat Marko Radas.

U skupini J Anderlecht i Monaco remizirali su 1:1. Pogodak za Anderlecht zabio je Guillaume Gillet (11), a za goste iz Kneževine Lacina Traore (85). Za Monaco je branio Danijel Subašić, a Mario Pašalić je odigrao prvo poluvrijeme za Monaco, nakon čega je napustio igru.

U skupini G Dnjipro i Lazio su odigrali 1:1. Lazio ja poveo u 34. minuti golom Sergeja Milinkovića-Savića, a u sudačkoj nadoknadi je izjednačio Seleznjov. Ivan Tomečak nije nastupio za ukrajinski sastav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.