Kopić uoči Seville: Čekaju nas ozbiljna iskušenja

željko kopić
Foto: snimka zaslona

Održana je konferencija za medije uoči uzvratne utakmice šesnaestine finala Europske lige Dinama protiv Seville. Dinamov nogometaš Bartol Franjić i trener Željko Kopić istaknuli su kako ih čeka veliko iskušenje protiv Seville.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi se obratio novinarima trener Željko Kopić.

– Očekuje nas velika europska utakmica protiv jakog protivnika. Čekaju nas ozbiljna iskušenja. Za sutrašnju utakmicu neće konkurirati Perić, Ivanušec, Ademi, Lauritsen i Andrić. Svi ostali igrači su na raspolaganju i motivirani da odigramo dobru i kvalitetnu utakmicu i da se prezentiramo na pravi način. Napravit ćemo sve da dođemo do kvalitetnog rezultata. Svi smo sretni i zadovoljni da je interes za utakmicu velik i da su karte rasprodane i da će uz pomoć naših navijača biti kvalitetna atmosfera. To će nam biti dodatni poticaj da odigramo pravu i kvalitetnu utakmicu, rekao je.

Bartol Franjić je rekao kako je ovo veliki izazov koji je pred igračima Dinama koji moraju proći i dati će sve od sebe da prođu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Odigrali smo u Sevilli jako dobru utakmicu i na našu nesreću nismo uspjeli ostvariti pozitivan rezultat. Uspjet ćemo ispraviti tu stvar i na sreću svih nas ostvariti prolazak dalje, rekao je.

 

O ozlijeđenim igračima

Kopić je rekao kako se Lauritsen još u Sevilli nije dobro osjećao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Utakmicu protiv Lokomotive nije igrao u najboljem stanju, ali karakterno je takav igrač i htio je nastupiti i dati sve od sebe. Ne osjeća se dobro i sigurno će mu trebati još dan-dva da bi se oporavio, dodao je.

 

O formi Brune Petkovića

Kopić je naglasio kako je Petković svjestan da ne igra dobro i da nije u optimalnom izdanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Pokušava raditi na sebi i sigurno da mu nije lako. Svakoga bi smetala tolika količina kritika, gdje te znani i ne znani kritiziraju na sve moguće načine. Znamo da je Bruno dao klubu jako puno. Svi smo mu podrška i vjerujemo u njega. Vjerujem da će uspjeti izaći iz ove situacije. Svi čvrsto stojimo iza njega. Petković zna da se ne može živjeti od onoga što je bilo u prošlosti i napravit će sve kako bi se vratio u izdanju u kakvom ga želimo gledati, rekao je.

 

O taktici protiv Seville 

 

Naglasio je Kopić kako svaki trener ima svoje viđenje igre i način na koji želi da ekipa funkcionira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Nije normalno mijenjati stvari iz dana u dan. Mi smo se odlučili igrati maksimalno proaktivni nogomet, koji puno troši, ali to je naš put i tako smo igrali u Sevilli gdje smo pokazali kvalitetu. Ta utakmica u Sevilli je po svim energetskim parametrima svih ekipa koje su igrale taj dan bila na najvišem europskom nivou. Bio sam prezadovoljan s puno stvari i nemam nikakvu namjeru odstupiti od toga. Naravno, da se pita i protivnika koji nas je 20-30 minuta stavio u podređeni položaj. Sevilla ima izuzetnu kvalitetu i jedna je od vrhunskih momčadi, rekao je Kopić.

 

Konkurencija u HNL-u

 

Kopić je rekao kako je za hrvatski nogomet ova situacija u kojoj se nalazi fantastična.

– Godinama smo pričali da želimo veći broj kvalitetnih klubova u HNL- u i sigurno da je to motivirajuće za sve nas u klubu. S aspekta potrošnje u europskim utakmicama, to je otežavajući faktor jer igrati u četvrtak europsku veliku utakmicu za kvalitetan rezultat i regenerirati se u tri dana je izuzetno zahtjevno. Sve kritike protiv Lokomotive za igru su bile opravdane, ali ogromna je potrošnja bila u Sevilli. Uostalom, i oni su nakon te utakmice protiv Espanyola bili neprepoznatljivi. Inter je nakon europske izgubio utakmicu u prvenstvu. Rangers isto, City isto, PSG… To ne znači da ako su i oni izgubili ne moramo ni mi odigrati dobro. Naravno da smo imali najbolju ideju i htjeli dobiti utakmicu, rekao je Kopić.

Franjić se nadovezao i rekao kako je svaka utakmica borba za tri boda.

– Potrošnja u Europi je velika, vidjelo se protiv Lokomotive. Pokušavali smo sve, ne može se reći da nismo htjeli, ali nije išlo. Nismo bili pravi na onoj razini na kojoj Dinamo treba igrati. Ne trebamo bježati od odgovornosti, trebamo ići korak po korak.

 

Kako nadomjestiti Ademija i Ivanušeca?

Kopić je rekao kako ne treba pričati o kvaliteti Ivanušeca i Ademija.

– Svaki trener ima nekakvu svoju viziju igre, što ti je bitno u postulatima u načinu igre i mehanizmima, kako želiš otvarati napad i dolaziti u završnicu, ali to ne znači da bez Ivanušeca i Ademija nemamo kvalitetu. Svi igrači koji su u kadru Dinama su ovdje zato što imaju kvalitetu i svi zaslužuju priliku, ali postoji i idealnih 11 u kojima su Ademi i Ivanušec. Oni su nosioci kvalitete, energije i garda na terenu. Sigurno da nam nedostaju, ali što je tu je. Uvijek sam govorio da u ove igrače vjerujem, imamo mladih igrača koji tek trebaju pokazati pravu vrijednost i ovo su situacije u kojima će oni dobiti priliku, rekao je.

Komentirao je i Emrelija.

– Došao je nakon dugog perioda bez treninga i odugovlačio se dolazak k nama. Stavili smo ga u trening, stavili smo ga u Sevilli da odigra dio utakmice i vidjelo se da nije u pravoj natjecateljskoj formi. Za nijednog trenera nije idealna varijanta kad igrač treba ulaziti u formu kroz utakmice, ali nadam se da će nam vrlo brzo uspjeti nešto donijeti na terenu, rekao je Kopić.

Franjić je rekao kako je igračima svaka sljedeća utakmica najbitnija.

– Prva je na redu Sevilla i želimo pozitivan rezultat za nas. Tek nakon toga ćemo se fokusirati na vikend i ligašku utakmicu s Osijekom, naglasio je.

Na pitanje o Baturini, Kopić je rekao kako je u kadru, dobro radi i od utakmice do utakmice donose procjenu stanja.

– Moj plan je bio da u ovim utakmicama koje smo odigrali ima veću minutažu. Ima par igrača koji svojim radom, pristupom na treningu, svemu što su napravili na pripremama, zaslužuju puno veću minutažu, ali širina kadra je takva kakva je. Neke utakmice koje smo morali riješiti u prvenstvu i ranije s obzirom na kontrolu igre i prilike, tu je za neke igrače ostala manja minutaža. Na njima je da nastave trenirati na najbolji način i dalje, rekao je.

Franjić je rekao kako je atmosfera među igračima odlična, kao i uvijek.

– Moramo se fokusirati na Sevillu, da budemo zajedno i da ostvarimo rezultat koji želimo. Jedino tako možemo naprijed i ići dalje. Sve je u našim rukama, da držimo konce i nastojat ćemo to držati i dalje, ostvarivati pobjede i dalje ići po naslov prvaka, naglasio je.

 

O povratku na četiri igrača u zadnjoj liniji

 

Kopić je odgovorio na novinarsko pitanje o povratku u formaciju s četiri obrambena igrača te rekao kako razmišlja o svemu.

– Naslušao sam se i svi komentiraju kad bih stavio jednog igrača iz obrane u vezni red, da bih imao jednog više u veznom redu. Bravo! Mislim da su to toliko paušalne procjene, neutemeljene na bilo kakvoj analitici i kvalitetnoj analizi. Ako pričamo konkretno o Sevilli, ja sam pogledao ogroman broj njihovih utakmica. Znam njihove dobre i loše strane. Razumijem apsolutno novinare koji pogledaju utakmicu i kažu – bilo je dobro ili nije. No, kad slušam ove nogometne stručne komentatore i analitičare koji komentiraju te stvari, vidim da je to više populizam i samopromocija u nekim situacijama, nego što je temeljeno kvalitetnom analizom. Jer, kad bi se tako mogli rješavati problemi unutar momčadi da staviš jednog igrača na jednu poziciju, promijeniš sustav i da to funkcionira bolje…To je suludi način razmišljanja. Razmišljali smo u nekim utakmicama igrati s četiri igrača u zadnjoj liniji, to je uvijek opcija. Koristimo u odnosu na kadar igrača, stanje igrača ono što mislimo da je najbolje, istaknuo je Kopić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.