Site icon narod.hr

Kovačić o 100. nastupu za Vatrene: Nadam se da će ih biti još dosta

Rijeka, 03.06.2024 - Prijateljska nogometna utakmica između Hrvatske i Sjeverne Makedonije. foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

Veznjak hrvatske nogometne reprezentacije Mateo Kovačić družio se s novinarima na konferenciji za medije dan nakon 3-0 pobjede na riječkoj Rujevici protiv Sjeverne Makedonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovačić je u ponedjeljak na Rujevici odigrao svoju 100. utakmicu u dresu Vatrenih.

– Uvijek sam gledao korak po korak, a onda sam sanjao da bih jednog dana mogao doći na velike razine te odigrati dosta utakmica za Hrvatsku, ali kad pogledam unatrag, puno toga se lijepog izdešavalo, bilo je puno dobrih i loših trenutaka i ponosan sam na ovih 100 nastupa, nadam se da će ih biti još dosta, rekao je Kovačić pa se osvrnuo na trenutak na koji je najponosniji:

– Ne bih izdvajao jedan trenutak, više bih izdvojio pristup. Uvijek sam bio sretan što dolazim u reprezentaciju jer velika je čast, i još uvijek je, igrati za Hrvatsku, puno sam naučio ovih godina od starijih poput Modrića, Vide, Mandžukića, Perišića… koji su mi pokazali put i na tome sam im zahvalan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O osjećaju uoči početka Eura…

– Ništa ne predosjećam. Bitno nam je da se dobro osjećamo, atmosfera je fenomenalna. Posljednjih godina svi jedva čekamo doći u reprezentaciju, uživati u druženju i nogometu. Znamo da smo dobri i spremni na velike stvari. Ovaj put imamo malo jaču skupinu, ali vjerujemo u sebe i nadamo se da ćemo biti pravi. Pokušat ćemo doći što dalje i zašto ne bismo iznenadili sve kad smo to već uradili dosta puta.

Koliko je naučio od Pepa Guardiole?

– Puno se nauči, pogotovo u tim nekim detaljima. Ono kako on priprema utakmicu je na drugoj razini te mi je čast što sam došao u takav klub i surađivati s takvim trenerom. Dosta sam napredovao u ovoj sezoni. Dobro sam se osjećao, ekipa me je prihvatila od početka. Osjećam se ugodno tamo i to je najbitnije, kazao je Kovačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O momčadskom kolegi Rodriju protiv kojeg će se susresti u prvoj utakmici na Euru…

– Po meni je on sigurno najbolji zadnji vezni na svijetu, stvarno je motor i osjeti se kad ga nema u momčadi. Bit će sigurno velika snaga Španjolskoj, siguran je na lopti, teško je igrati protiv njega, tako da nam neće biti lagano. Mi se fokusiramo na sebe, bitno je da smo spremni i ne trebamo se nikog bojati.

Kako je doživio premijernu sezonu u Premier ligi Joška Gvardiola?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Svi smo vidjeli kako se adaptirao dosta brzo. Pokazao je o kakvom se igraču radi. Napreduje iz dana u dan i nije moga doći u bolji klub za svoj razvoj. Drago mi je da smo skupa i bit će na vrhu desetak godina.

O očekivanjima na Euru…

– Ne volim puno pričati o tome. Sigurno je da smo na zadnjih par natjecanja borili se za medalju. Najbitnije nam je proći skupinu, to nam je uvijek prvi cilj, a poslije što bude. Moramo biti spremni jer je skupina dosta teška. Bit će gušt igrati, trebamo uživati u nogometu, pogotovo jer će biti dosta naših navijača u Njemačkoj.

Kako gleda na mlađe koji dolaze?

Tu su s nama i pripadaju ovdje. Spremni su i uče, kao što sam to i ja radio. Oni sada mogu gledati starije kako rade i kako se odnose prema reprezentaciji. Nadam se kako će jednog dana oni biti ti koji će druge podučavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li broj nastupa Luke Modrića za Hrvatsku dostižan cilj?

– Daleko je. Nevjerojatno je u kakvom je fizičkom stanju i dalje, na vrhunskoj je razini. Bit će mi drago da ga ne stignem, da igra što duže i da nas vodi. Mlađi se mogu ugledati u njega. To koliko se dao za reprezentaciju i koju želju još ima je nevjerojatno. Nadam se da će s nama biti još koju godinu, poručio je Kovačić.

O tome može li se zamisliti da za deset godina igra na razini Luke Modrića koji će uskoro navršiti 39 godina…

– Predaleko je to. Uvijek sam od sebe očekivao velike stvari. Glavni faktor je zdravlje, na meni je da budem što bolje pripremljen i da tijelo odgovara kao što to sada radi. Vidjet ćemo. Luka je fenomen koji je teško ponoviti. Najstariji je igrač u Realu i dalje je bitan faktor. Mislim da nismo svjesni što radi, tek ćemo biti kad završi. Bit će teško naslijediti ga, trebat će puno igrača da to nadomjesti, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version