Legenda u raskoraku: Zašto je Robert Jarni teško pogriješio?

Jarni
Foto: HNS

Proslavljeni bivši hrvatski reprezentativac, vjerojatno i najbolji lijevi bočni hrvatske reprezentacije svih vremena, bivši igrač Hajduka te sada već bivši izbornik U-17 reprezentacije Robert Jarni u razgovoru za Večernji list svojom izjavom izazvao je brojne reakcije. Srećom, uglavnom negativne. I morale su biti takve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Jarni koga se sjećamo po prekrasnom pogotku Njemačkoj na SP-u 1998., između ostalog je rekao:

“Pa, nego za koga ću navijati? Betis je ipak moj klub, u njemu sam proveo tri prekrasne godine, a u Dinamu nisam igrao. Ne znam tko bi mi to mogao zamjeriti. Ja sam uz to i hajdukovac u srcu”.

Legenda hrvatskog nogometa, igrač koji je bio član prvih Vatrenih koji su pronijeli slavu diljem Europe i svijeta, rekao je nešto što se ne govori. Pa čak i ako se to misli negdje duboko u sebi. Pogotovo se to ne govori ako ste izbornik hrvatske reprezentacije. To je jasno poručio i HNS nakon što je Jarni u četvrtak ujutro dobio otkaz. Naime, za hrvatsku reprezentaciju igraju igrači Dinama, Hajduka i ostalih hrvatskih klubova, ali ne i igrači Betisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li Jarni podlegao atmosferi?

Jarni je opravdao svoju izjavu upravo činjenicom da je bivši igrač Betisa i Hajduka, da je “hajdukovac u srcu”. Međutim, kakve to veze ima. Hajduk je, to mu i samo ime govori, hrvatski klub. Osnovan je davne 1911. u srcu srednje Europe, u Pragu. I tada se prozvao Hrvatski nogometni klub Hajduk. Eventualnim prolaskom Dinama preko Betisa koristi bi imao hrvatski nogomet, pa i Hajduk, ojačao bi hrvatski koeficijent, a koji zadnjih godina svojim rezultatima “iznad vode” drži Dinamo.

Od europskih rezultata koje su postigli Modri posljednjih godina financijske koristi su imali i ostali hrvatski klubovi. Ako bi Betis izbacio Plave, hrvatski nogomet ne bi imao baš nikakve koristi, pa ni hrvatska reprezentacija. Naravno, Jarni je više puta dokazao koliko mu je stalo do Vatrenih, što se moglo vidjeti po njegovim komentarima na jednoj televiziji s nacionalnom koncesijom posljednjih godina te se postavlja pitanje je li legenda hrvatskog nogometa podlegla atmosferi koja se posljednjih dana stvara u dijelu dalmatinskih medija, pritom mislimo na Slobodnu Dalmaciju?

Propaganda Slobodne Dalmacije

Naime, povodom 113. Hajdukovog rođendana Slobodna Dalmacija svojim člancima želi predstaviti stari hrvatski nogometni klub kao da je jučer doplovio s Visa i kao da im je i dalje na čelu Tito Kirigin, a negdje u pozadini Miloševićev propagandist, pokojni Miljenko Smoje. Hajduk to nije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Splićani su među prvima skinuli petokraku te na svoje dresove vratili stari hrvatski grb, pravi grb Hajduka, grb pod kojim je Hajduk i osnovan. Hajduk je prvi prvak slobodne i neovisne države Hrvatske, a Torcida, najstarija hrvatska navijačka skupina osnovana davne 1950. godine, jezgro je hrvatskog domoljublja, barem u tom dijelu naše zemlje. Brojni torcidaši borili su se u Domovinskom ratu, u legendarnoj četvrtoj brigadi, mnogi su nažalost i poginuli. Dakle, Hajduk nije klub kakvim ga želi prikazati Slobodna Dalmacija, ili nije samo takav klub.

> Jarni će navijati za Betis: Petković ga nazvao klaunom, Jakirović reagirao

U Slobodnoj Dalmaciji posljednjih dana, kako smo rekli, objavljuju se priče sa Sutjeske, Neretve, partizanskih i komunističkih epopeja, kao da se nitko od Hajdukovaca nije borio u Domovinskom ratu, između ostaloga i protiv crvene zvezde – petokrake. Naime, bizarna je situacija da je ratni brod “Split”, dakle ratni brod JNA, u početnoj fazi Domovinskog rata raketirao grad Split. Drugim riječima, stvari su više nego jasne ako ih se želi ozbiljno analizirati.

Podrška Hajduku stigla je, kako Slobodna piše, iz “regije”. Tako se javio Darko Pančev, bivši nogometaš Crvene zvezde i bivši jugoslavenski reprezentativac, koji je ne baš biranim riječima govorio o Luki Modriću i uspjesima Vatrenih. No, to je njegovo pravo. Pitanje je zašto je za jedan dio Hrvata, ili hrvatskih građana “regija” Skopje, preko 800km udaljeno od Zagreba, a nije Beč 300-tinjak km daleko od našeg glavnog grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neprimjeren odgovor Petkovića

Jarniju je odmah nakon izjave da će navijati za Betis u utakmici protiv Dinama u Konferencijske lige odgovorio najbolji igrač Dinama Bruno Petković, koji je reagirao također neprimjereno. Naime, Bruno je legendu hrvatskog nogometa nazvao klaunom, to nije smio učiniti. Ružan je to način komunikacije bivših i sadašnjih reprezentativaca. Može biti Petković pogođen Jarnijevom izjavom, međutim, onda se to kaže na tisuću načina, samo ne na ovaj. Kome zapravo treba svađa u hrvatskom nogometu?

Neka se obojica podsjete na besmrtnu izjavu legendarnog Dubrovčanina i nekoć velikog nogometaša Hajduka Bože Brokete, koji je za Hajduk igrao 10 godina, te je odigrao gotovo 500 utakmica i zabio 70 golova. On je bio jedan od onih koji su inspirirali Vjenceslava Žuvelu i ostale da osnuju Torcidu. Jednom prilikom, oduševljen pobjedom zagrebačkog Dinama na Crvenom zvezdom, Broketa je Plavima poslao brzojav u kojem je stajalo: “Dok je srca, bit’ će i Croatije”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.