Liga prvaka – zabava za imućne: Kako će bogati postati još bogatiji?

Foto: fah

Ostvarili su se najveći strahovi ne samo hrvatskog nogometa nego i nogometa u sličnim državama, slične platežne moći, ukratko slične snage. Naime, krovna europska nogometna organizacija UEFA popustila je pritisku najjačih i što je ključno najbogatijih europskih klubova koji u svojoj gladi za novcem nikad ne prestaju “jesti.” Njima čak ni milijuni od UEFA-e kroz Ligu prvaka više nisu dovoljni. Liga prvaka se polako rješava “uljeza” i postaje privatna zabava za bogate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime. UEFA je najavila ozbiljne promjene u najjačem klupskom kontinentalnom natjecanju Ligi prvaka, tako je odlučeno na današnjem Izvršnom odboru u Nyonu. Drugim riječima, onima koji su i do sada teško dolazili do mrvica obilnog financijskog kolača Lige prvaka bit će još teže.  Točnije, čak četiri prvoplasirana kluba (dakle, njih 16 ukupno) iz četiri najjače lige će u Ligu prvaka izravno, novost će biti i termini. Utorkom i srijedom će se igrati po dvije utakmice koja će počinjati u 19 sati, dok će ostalih šest krenuti u 21 sat. Promjene će na snagu stupiti u godini Svjetskog prvenstva, dakle, 2018. godine.

Cilj je ove novotarije povećati gledanost, samim tim će se povećati i prihod od TV prava, UEFA je odlučila pokazati samilost i olakšati klubovima iz manjih zemalja. Dakle, svi takvi klubovi koji ispadnu u kvalifikacijama Lige prvaka ići će u kvalifikacije za Europsku ligu, dosad su takvi klubovi uglavnom svoj europski put završavali ispadanjem tijekom kvalifikacija za Ligu prvaka, osim onih koji su došli do samog play-offa.

Zasad nije točno poznato kako će izgledati kvalifikacije Europske lige, takvo što bi trebalo biti poznato uskoro kad se “usuglase stavovi” s obzirom kako ipak ima nekih nejasnoća, no, nema nikakve dvojbe u kojem pravcu ide Liga prvaka, koja se polako pretvara u oazu iz koje će bogati klubovi izlaziti još bogatiji. U tom pravcu treba promatrati i neke najave o formiranju tzv. Svjetskog prvenstva za bogate klubove, odnosno Superlige, u kojoj ne bi sudjelovali samo klubovi iz Europe, nego i oni izvan Europe koji to mogu platiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudeći prema svemu hrvatski prvak ne bi trebao strahovati ako ispadne prije tzv. praga, odnosno 3. pretkola Lige prvaka, no, hrvatski klubovi bi mogli imati još teži put do skupina Europske lige, jer će im se pridružiti klubovi iz najjačeg natjecanja, odnosno Lige prvaka, koji će otpadati ovakvom “reformom.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.