Mamićev odvjetnik: “Suglasje Tužiteljstva i obrane BiH nije uobičajeno, ali nisam iznenađen”

Foto: snimka zaslona

Odvjetnik Veljko Miljević bio je gost Dnevnika N1 Televizije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miljević je komentirao situaciju da su i Tužiteljstvo i obrana u Bosni i Hercegovini danas bili jedinstveni u stavu da Zdravka Mamića na treba izručiti Hrvatskoj.

Kaže da to nije uobičajeno, da je to rijedak slučaj, ali da nije istina da se to nikad ne događa.

“I mi smo imali jedno čuveno izručenje, to je bila identična situacija, da DORH nije podržao zahtjev za izručenje jedne strane države protiv našeg državljanina i DORH je na prvostupanjsku odluku koja glasi da se ne izruči naš državljanin, DORH je bio stava da ne treba izručiti. Nije ovo izolirani slučaj. Za mene ovo nije nikakvo iznenađenje”, rekao je Miljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da su Zdravko Mamić i on razgovarali prije nekih mjesec dana i da je unaprijed komentirao što bi se moglo dogoditi.

“Rekao sam da je Državno odvjetništvo BiH u dva navrata izrazilo svoj čvrsti stav da se ne podržava hrvatski zahtjev za izručenjem. Desilo se ono što je očekivano, da je Državno odvjetništvo reklo da hrvatski zahtjev udovoljava formalnim pretpostavkama, ali da jednostavno se ovo djelo u BiH sasvim drugačije tretira nego što ga to tretira Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske u ovom postupku i u ovoj zamolnici za izručenjem”, objašnjava.

Odvjetnik napominje da je sasvim sigurno, prema rješenju o provođenju istrage u ovom zadnjem predmetu zbog kojeg se traži izručenje, da su određene radnje opisane u rješenju o provođenju istrage počinjene na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Prema tome, po mjestu počinjenja djela forum delicti commissi, to je uvijek primarna nadležnost kod određivanja nadležnosti za suđenje. Po toj nadležnosti za suđenje bi za takve radnje, a takvih radnji nema malu, dapače ja mislim da te radnje pretežu koje su počinjene na području BiH, čini mi se da bi tu apsolutno daleko više po pravilima međunarodnog prava za određivanje nadležnosti pretežali razlozi koje ste spomenuli, a to je da bi za suđenje u tim dijelovima bio primarno nadležan sud BiH”, rekao je Miljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.