Mamiću odbijena žalba: Sud mu presudio za ‘diskriminaciju uznemiravanjem Željka Jovanovića’

Foto: fah

Županijski sud u Varaždinu odbio je kao neosnovanu žalbu Zdravka Mamića na osudu zbog vrijeđanja Željka Jovanovića, bivšeg ministra u Vladu Zorana Milanovića, te mu je odbijen zahtjev za naknadu troškova, piše dnevnik.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvostupanjskom presudom je utvrđeno kako je izjavom na radiju Soundset plavi 15. ožujka 2013. Mamić “povrijedio Jovanovićevo dostojanstvo na osnovi nacionalnog podrijetla te tako počinio diskriminaciju uznemiravanjem”. U presudi se navodi kako su Mamićeve izjave diskriminatorske jer “impliciraju da hrvatski građani srpske nacionalnosti ne bi smjeli zbog svog nacionalnog podrijetla obnašati funkciju ministra”.

U tužbi Jovanović navodi izjavu da mu “iz očiju šiklja krv i da mu osmijeh nije prirodan jer se pritom vide samo očnjaci, zubi spremni na klanje”.

Mamić nije porekao navedene tvrdnje, no rekao je kako to nije bilo uvjetovano niti jednom od zakonskih osnova, već da je riječ o reakciji isprovociranoj Jovanovićemim javnim istupuma i njegovim postupcima u odnosu na Mamića i Dinamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga naveo je da je Jovanović prije spornog intervjua govorio da je HNS nogometna močvara koju treba isušiti te da je Mamić licemjer i kukavica. U

Mamić je ranije u kaznenom postupku oslobođen optužbi.

“Tko će se ovakvom izjavom naći pozvan da osjeti mržnju prema Jovanoviću? Samo zato što je to rekao Zdravko Mamić? Mamić nije osoba baš tolikog uzora, Mamić nije Dalaj Lama da bi ga se slijepo slijedilo, već je riječ o osobnom animozitetu na neprihvatljiv način”, rekao je, među ostalim, u obrazloženju oslobađajuće presude sudac Rafael Krešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga Jovanović je protiv Mamića pokrenuo i parnicu koju je dobio u prosincu 2016. godine. Sutkinja Snježana Karlušić je prihvatila Jovanovićev tužbeni zahtjev kao osnovan “jer se povreda njegova dostojanstva temelji na nacionalnoj osnovi te jer citirane tvrdnje uzrokuju ponižavajuće i uvredljivo okruženje prema Jovanoviću, ali i prema drugim pripadnicima srpske nacionalnosti i to isključivo na temelju njihovog nacionalnog podrijetla”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.