Marin Čilić Hrvatsku je odveo do vrha svijeta: Sjećate li se kako ga je ITF lažno optužio za doping?

Foto: fah

“Za mene je ovo posebno, jer sam član momčadi od 2006. godine, doživio sam puno toga, poraza i pobjeda, a sada se osjećam kao prvak svijeta”, rekao je Marin Čilić koji je pobjedom 7-6 (3), 6-3, 6-3 nad Lucasom Pouilleom po drugi put u povijesti odveo Hrvatsku do trijumfa u Davis Cupu, razveselio hrvatsku navijačku skupinu i utišao više od 20.000 domaćih navijača koji su u nedjelju ispunili tribine stadiona Pierre Mauroy u Lilleu nadajući se čudesnom preokretu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I doista, Marinova pobjeda je jako značajna u kontekstu činjenice da u Hrvatskoj ima i onih koji Čilića zovu Hrvatom kad pobjeđuje, a Hercegovcem kad gubi. Isti su to oni koji su jedva dočekali podvalu o ”Čiliću i dopingu”. Prisjetimo se tog slučaja.

Velika šteta zbog lažnih optužbi

ITF je prije nekoliko godina, točnije 2013. godine, Čiliću nanio veliku štetu. Optužili su ga za doping, a pokazalo se da je – lažno optužen. U urinu Marina Čilića nije pronađena zabranjena supstanca za koju su tvrdili da jest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marin je zbog lažnih optužbi četiri mjeseca proveo izvan terena Naime, ITF je kaznio Čilića devetomjesečnom zabranom nastupanja, no Arbitražni sud uvažio mu je žalbu smanjivši kaznu na 4 mjeseca.

“Frustrirajuće je bilo, nisam nikoga oštetio, od početka sam bio iskren i pošten. I sam ITF je shvatio da je pogriješio. Na sudu su tražili ogromnu kaznu za mene, ali na sreću imao sam odlične odvjetnike i saznali smo da su lagali i krivo me optužili. Nadam se i očekujem da će se ITF ispričati”, rekao je tada Čilić.

“Većina javnosti u Hrvatskoj bila je na mojoj strani. Hvala i svim navijačima koji su me podržali u ovo teško vrijeme. Nije bilo lako prolaziti kroz sve ovo. Pred kraj sam saznao da je sve bila jedna velika greška, ne znam je li bila namjerna ili se radilo o ITF-ovom gafu. Krivo sam optužen i bojao sam se što bi se moglo dogoditi da nisam saznao za tu krivu optužbu”, pojašnjavao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada je njegov menadžer Vincent Stavaux također poručio: “ITF je lagao, u Marinovom tijelu nikad nisu pronašli zabranjenu supstancu. Jedina stvar koja je bila otkrivena u urinu su tragovi supstance koja nije zabranjena. ITF je rekao i da je Marin lagao. To je također neistina. Marin nije lažljivac i to je druga laž koju je ITF iznio”, poručio je.

Pravu dramu Marin je prošao jer je ITF tvrdio kako je njegov uzorak urina od 1. svibnja 2013. godine bio pozitivan na niketamid. No, jedina stvar koja je bila otkrivena u njegovu urinu su tragovi markera N-etilnikotinamida koji nije zabranjen.

Dvije godine nakon ovog slučaja Marin je poručio: “Pogriješio je i moj tim jer nismo provjerili kemijski sastav tih vitamina koje sam uzeo. Međutim, takva pogreška može se dogoditi svakome. Mnogi su mi okrenuli leđa. Čak i neki ljudi u Hrvatskoj, za koje sam mislio da su mi bliski. Onima koji su mi ostali lojalni vječno sam zahvalan. Što se tiče igrača na Touru, oni se nisu pretvarali, to sam vidio u njima. Bili su izuzetno korektni, posebno Novak Đoković. To mi je jako puno značilo. Još jednom mu se zahvaljujem”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je Marin razlog što se mnogi u Hrvatskoj vesele – zaključio je sportsku godinu na najbolji mogući način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.