Site icon narod.hr

Mario Mandžukić – pravo pojačanje za Juventus ili samo sporedna uloga?!

Foto: fah

Talijanski nogometni gigant vratio se tamo gdje mu je i mjesto, u sam vrh europskog nogometa. U finalu Lige prvaka nije ‘skinuo gaće’ pred goropadnom Barcelonom, nego se suprostavio igrom i kombinatorikom. Iako su poraženi, pokazali su da djeluju na terenu kao savršeno posložen nogometni stroj pod vodstvom Massimiliana Allegrija, čovjeka koji je od strane navijača dočekan sa skepsom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U taj klub, koji je sređen od glave do pete stigao je hrvatski reprezentativac Mario Mandžukić, prvi napadač Vatrenih i nedodirljiva Kovačeva uzdanica u vrhu napada naše reprezentacije. Što to “Super Mario” donosi sa sobom i što to on može donijeti Juventusu u narednoj sezoni (nećemo ići daleko unaprijed, vidjeli smo koliko je brzo otišao iz Atletica)?

Allegri je naslijedio Juventus od Contea koji je uigrao momčad u formaciji 3-5-2, što je taktički gledano gotovo savršeno za napadača tipa Mandžukić. Igra se svodila na ubačaje s krila (Evra i Lichsteiner) ili udarce s distance (Pogba i Pirlo). Međutim, dolaskom novog stratega na klupu “Stare dame”, Juventus je sve više počeo igrati u formaciji 4-3-1-2, odnosno bez krila koja napadače hrane s visokim loptama.

Mario Mandžukić se svih ovih godina isprofilirao kao ponajbolji svjetski napadač kad je u pitanju igra glavom i snalažljivost u kaznenom prostoru. Skok igra je njegov forte, a po postignutim golovima glavom, vodeći je u Europi kad se zbroje njegovi nastupi za Bayern i Atletico Madrid. Tako gledajući, Mandžukić je sjajna zamjena za baskijskog napadača Llorentea, koji je daleko tromiji i neefikasniji od našeg “Mandže”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

https://twitter.com/SportExtraHD/status/613083021676298240

Da, dobro ste pročitali, nije Mandžukić zamjena za Carlosa Teveza, najboljeg igrača Juventusa prošle sezone. Oni su sasvim drugačiji tipovi napadača, stoga i nije logično da Mandžukić dolazi umjesto Teveza. Argentinca će zamijeniti Argentinac, a njegovo ime je Paulo Dybala. Radi se o 21-godišnjem napadaču koji je za 32 milijuna eura preselio ovog ljeta iz Palerma u Juventus. Nadimka La Joya, što prevedeno sa španjolskog znači dragulj, Dybala stilom igre i konstitucijom više podsjeća na Kun Aguera nego li na Teveza, ali to je tu negdje.

S obzirom na to kako će mladi Paulo biti starter, pitanje je tko će biti druga špica? Sve ovisi o tome za što će se odlučiti Allegri, koji rijetko igra s jednim napadačem. Ako će se dio igre svoditi na centaršuteve s bokova, druga špica bi trebao biti naš Mario, međutim, ako i dalje bude dosljedan svojoj taktici te igri kroz sredinu terena, tada u prvi plan ispred Mandžukića iskače ovogodišnje otkriće Juventusa imenom Alvaro Morata, tehnički dosta jači nego Mandžukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istina, Moratu bi Real Madrid možda mogao i vratiti u svoje redove (za 50 mil. eura), pogotovo jer se sve više piše kako bi Benzema trebao na Otok, u Arsenal, Liverpool ili Manchester United. Veliki dobitak za našeg golgetera bio bi eventualni odlazak Morate natrag u Real, ovako, Allegri ima tri izvrsna napadača, a koristi samo dvojicu ili eventualno jednog.

No opet, nije Juventus dao toliki novac da naša 17-ica sjedi na klupi i bude zamjena dvojici mladića, s vrlo velikim potencijalom. Mandžukić je fajter, borac i svakako će izboriti svoje mjesto među crno-bijelima, samo je pitanje hoće li njegov ponos, da ne kažemo inat, uspjeti izdržati eventualne rotacije trojice napadača, s kojima raspolaže trener Allegri. Naviknut da bude prva špica, koju se ne mijenja, Mandžukić je pokazao tijekom godine provedene u Atleticu, gdje je nakon par rotacija totalno pao u formi, što se i osjetilo na njegovoj igri, kako za reprezentaciju tako i za klub.

Allegri je par puta izjavio kako mu treba napadač baš poput Mandžukića, što je znak da ga jako cijeni, no isto je govorio i mislio Diego Simeone, pa se kasnije razišao s Mandžukićem, jer ovaj nije prihvatio njegove taktičke zamisli (početak s klupe, uloga jokera, odmaranje igrača). Allegri će mu sigurno dati šansu, vjerojatno će uz motivaciju nove sredine mandžukić ponovo proraditi, samo je pitanje može li kontrolirati svoju narav i ponekad se prilagoditi trenerskim idejama, koje ga može neće vidjeti kao glavnog napadača?!

Uz Moratu koji je pokazao da izrasta u istinsku klasu ove sezone tu je i Dybala, momak vrijedan preko 30 milijuna eura. Na Mandžukiću je da radom i zalaganjem na terenu pokaže zašto je doveden. Ako bude razmišljao samo o nogometu i ako se podredi momčadi, uvjereni smo kako će se ponovo probuditi njegov napadački instinkt, nasušno potreban Hrvatskoj reprezentaciji. U suprotnom, opet ćemo idućeg ljeta pisati o ulozi “Mandže” u novom klubu…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version