Medijske optužbe: Širi li Zlatko Dalić ‘teorije zavjere’?

Hamburg, 19.06.2024. - Zagrijavanje reprezentacije Hrvatske uoči susreta sa Albanijom. Na fotografiji izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić. foto HINA/ Damir SENČAR/ es

Nakon remija s aktualnim europskim prvacima Talijanima u odlučujućoj utakmici hrvatske reprezentacije na Europskom prvenstvu (1:1) u Leipzigu Dalić je stao na žulj i nekim medijima. Naime, hrvatski izbornik Zlatko Dalić na tiskovnoj konferenciji nije mogao izdržati te je izrekao nekoliko činjenica koje se nisu svidjele kako stranim tako i nekim hrvatskim medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalićeve izjave naišle na odjek izvan Hrvatske

Dalić je, podsjetimo, kritizirao odluke suca Dannyja Makkeliea, a nije zaobišao ni Fifu i Uefu. Komentirao je i Dalić činjenicu kako Hrvatska, kao jedna od najuspješnijih nogometnih reprezentacija posljednjih godina nema jednaki tretman poput primjerice Italije, Francuske, Engleske, Španjolske, Njemačke

Njegove izjave naišle su na odjek kako u španjolskim medijima tako i u medijima na Otoku, odnosno medijima u Velikoj Britaniji, koji su se uglavnom dobrim dijelom pretvorili u pljuvačnicu, a sve su manje mediji kakve smo poznavali.

Marca, As, Mundo Deportivo, Guardian i ostali veliki mediji iscrpno su prenijeli izjave hrvatskog izbornika s tiskovne konferencije, mahom su Dalića optužili kako mu poraz nije najbolje sjeo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, iako je Hrvatska ispala s Eura nije izgubila od aktualnog prvaka Europe i četverostrukog prvaka svijeta, ne bi ni remizirala da nizozemski sudac nije produžio utakmicu taman koliko je Talijanima bilo dovoljno. Iako je nakon što su Azzurri zabili gol do kraja osme minute sudačke nadoknade ostalo još 45 sekundi Makkelie je odmah sudio kraj. Zadatak koji mu je povjeren, a povijest njegova djelovanja je to najbolje pokazala, izvršio je profesionalno.

Može li istina biti i ”teorija zavjere”?

Španjolski Mundo Deportivo piše da je Dalić “eksplodirao protiv suca, Fife i Uefe” te da je “težak udarac koji su Hrvati doživjeli izazvao ljutnju, očaj i indignaciju”. Što je Dalić rekao na tiskovnoj konferenciji a da nije točno, a ako je što točno može li biti i dijelom teorije zavjere?

Podsjetimo, Dalićevim se istupom pozabavio i Guardianov reporter iz Leipziga, koji je izvijestio da je izbornika zabolio “nonsens sa sudačkom nadoknadom”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zahvaljujući Zaccagnijevom pogotku, Italija je dramatično preskočila Hrvatsku, a Dalić, koji je Hrvate odveo do drugog i trećeg mjesta na zadnja dva svjetska prvenstva, zna da dva boda neće biti dovoljna za ulazak u osminu finala. Sugerirao je da je produženo vrijeme koje je dodijelio sudac Makkelie simbol stava autoriteta prema naciji koja udara iznad svoje težine”, samo je dio članka iz Guardiana.

Guardian se pretvorio u isto ono u što se pretvorio CNN u SAD-u. Današnji CNN nije CNN kakvog oni stariji pamte iz Prvog zaljevskog rata već je CNN glasilo najekstremnijeg krila Demokratske stranke.

Sjećate li se prošlih predsjedničkih izbora i kontroverzne pobjede Bidena nad Trumpom? Sjećate li se gadljive reakcije novinara CNN-a, zapravo u tom slučaju političkog aktiviste, koji je kroz suze, patetično i slavodobitno govorio kako se sad eto ”bolje živi, kako su sad sigurnija djeca, budućnost SAD-a…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvu neprofesionalnost ozbiljno novinarstvo ne trpi. Međutim, u SAD-u kao pandan CNN-u imate Fox News, što imate u Europi?

Širi li Dalić teorije zavjere?

No vratimo se Daliću i tezi dijela europskih i hrvatskih medija kako hrvatski izbornik ‘širi teorije zavjere”.

Naime, španjolski AS optužuje hrvatskog izbornika za već spomenuto širenje zavjere, što je mantra koju dio medija ponavlja godinama kada želi nekoga diskreditirati i umanjiti mu značaj u medijskom prostoru.

“Hrvatski izbornik širi teorije zavjere“, naslov je na tekstu u Asu, te navode kako je Dalić “eksplodirao od ljutnje” te da ga je najviše zasmetala ”sudačka nadoknada od osam minuta…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Govorio sam o tome kako se ponaša Uefa i Fifa već pet godina, ali me nitko nije slušao, ispadam smiješan. Mi smo svi za njih mali, sve što govorim, govorim u vjetar”, Dalića s tiskovne konferencije citira madridski dnevnik.

Jesu li to doista teorije zavjere? Naime, Dalić ima pravo, i govori istinu, on se nije vadio na suca nego je konstatirao kako je nizozemski sudac sudio tendenciozno, a što je čak u Hrvatskoj potvrdio i jedan Mateo Beusan, medijski autoritet za suđenje, bivši nogometni sudac i bivše Oko sokolovo HRT-a.

Dalić je rekao kako je sudac produžio utakmicu za osam minuta te da je trebao produžti maksimalno pet minuta. U čemu je Dalić rekao neistinu? Taj isti je sudac sjedio u VAR sobi kada je u finalu SP-a prije šest godina u Rusiji Hrvatska oštećena protiv Francuske. Na ”nagovor” VAR sobe dosuđen je po mnogima nepostojeći kazneni udarac za Francuze u jeku dominacije na terenu hrvatske reprezentacije.

Ima li Hrvatska tretman kao i ostale nogometne velesile?

Ima li Hrvatska isti tretman kao Francuska, kao Engleska, Španjolska, Njemačka, Italija…? Nema, dovoljno je reći istinu i suočiti se s njom. Spomenute reprezentacije nisu na ovom Euru igrale po ”pasjoj vrućini” u terminu od 15:00 sati. Zašto nisu ako Hrvatska, ali i neke druge reprezentacije, je?  Je li to onda ”teorija zavjere” iz Dalićevih usta?

Hrvatska, kao reprezentacija koja je uspješnija od jedne Engleske, ima takav tretman godinama. Dakle, španjolski AS, ali i oni koji mu u tome ”pomažu”, jednostavno laže, i to treba jasno reći, što je daleko gora kategorija od izlizane optužbe ”širenja teorije zavjere”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.