Međunarodni olimpijski odbor doživotno kaznio ruske skijaše-trkače

Foto: fah

Osvajač zlatne olimpijske medalje u skijaškom trčanju Rus Aleksandar Legkov i njegov kolega iz reprezentacije Jevgenij Belov zbog dopinga su kažnjeni doživotnom zabranom natjecanja na Olimpijskim igrama, priopćio je Međunarodni olimpijski odbor (MOO).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Legkov i Belov prvi su ruski sportaši kažnjeni prema novom anti-doping pravilniku koji je napravljen nakon opsežne istrage MOO-a i dokazivanju sustavnog dopinga i manipuliranja uzorcima u ruskom sportu.

Legkov je na ZOI u Sočiju osvojio zlato u “kraljevskoj” disciplini na 50 kilometara te srebro u štafeti 4×10 km, a zbog njegova dopinga cijela ruska štafeta će izgubiti tu medalju. Legkov i Belov neće moći dobiti nikakvu akreditaciju na budućim Zimskim olimpijskim igrama.

Iako MOO nije naveo kakav su dopinški prekršaj napravili ruski skijaši-trkači, očekuje se šire izviješće kroz nekoliko dana, uz moguće sankcije za još nekolicinu ruskih sportaša koji su sudjelovali na ZOI u Sočiju. MOO ponovno testira sve uzorke ruskih sportaša iz Sočija nakon što je šef moskovskog antidoping laboratorija Grigorij Rodčenkov potvrdio da se uvelike manipuliralo tim uzorcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvršni odbor MOO-a će početkom prosinca donijeti konačnu odluku o nastupu ruskih sportaša na ZOI u Pyeongchangu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.