Site icon narod.hr

Međunarodni paraolimpijski odbor zabranio Rusiji nastup na POI u Pjongčangu

Foto: fah

Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC) je zabranio Rusiji nastup zimskim paraolimpijskim igrama u Pjongčangu, međutim 35 ruskih paraolimpijaca će smjeti nastupiti kao neovisni sportaši.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bit će to druge paraolimpijske igre u nizu na kojima ruskim sportašima s invaliditetom zbog sustavnog dopingiranja nije dozvoljen nastup pod ruskom zastavom. Na ljetnim POI u Rio de Janeiru uopće nisu nastupili, dok u Pjongčangu imaju priliku nastupiti kao neutralni sportaši.

“Prepoznali smo napredak Ruskog paraolimpijskog odbora na području antidopinškog djelovanja, zbog toga će dio ruskih sportaša moći nastupiti na POI kao neutralni sportaši,” poručili su iz IPC-a.

Očekuje se kako će u Pjongčangu nastupiti oko 35 ruskih paraolimpijaca što je dvostruko manje od broja koliko ih je nastupilo na zimskim paraolimpijskim igrama u Sočiju 2014. Ruski sportaši su dobili dozvolu nastupa u samo pet sportova – alpskom skijanju, biatlonu, skijaškom trčanju, snowboardu i curlingu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija je kažnjena jer još uvijek nije prihvatila nalaze McLarenovog izvješća i ruska Agencija za borbu protiv dopinga (RUSADA) i dalje ne udovoljava Svjetskoj agenciji za borbu protiv dopinga (WADA).

Profesor Richard McLaren je u svom izvještaju naveo da je rusko ministarstvo sporta organiziralo, aktivno sudjelovalo i pomagalo svojim sportašima prilikom dopingiranja. Kanadski odvjetnik, koji je vodio neovisnu istragu, je napisao kako su uz rusko ministarstvo sporta i njihova antidopinška organizacija, te federalne sigurnosne službe bile uključene u cijeli proces varanja tijekom zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara u Sočiju 2014. godine, ali i tijekom svjetskog atletskog prvenstva u Moskvi godinu dana ranije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version