Site icon narod.hr

MOO nakon povlačenja Talijanke o ‘zlostavljanju’ bioloških muškaraca u ženskom boksu

Foto: Instagram

Alžirska boksačica Imane Khelif i njezina tajvanska kolegica Lin Yu-ting u središtu su kontroverze na Olimpijskim igrama.Alžirka Imane Khelif, biološki muškarac, pobijedila je Angelu Carini kada je Talijanka iznenađujuće odustala od njihove borbu osmine finala velter kategorije predavši meč nakon 46 sekundi u prvoj rundi. Talijanka je osjećala bol u nosu, a nakon svega se rasplakala. Sada se o svemu oglasio i Međunarodni olimpijski odbor (MOO) koji brani dvije sportašice koje su biološki muškarci i svoju odluku da sudjeluju u ženskoj kategoriji. Smatra da je došlo do zlostavljanja bioloških muškaraca u ženskom boksu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Svatko ima pravo baviti se sportom bez diskriminacije. Svi sportaši koji sudjeluju na boksačkom turniru Olimpijskih igara Pariz 2024. pridržavaju se uvjeta natjecanja i pravila prijave, kao i svih primjenjivih medicinskih propisa koje je postavila Boksačka organizacija Pariz 2024. (PBU). Kao i kod prethodnih olimpijskih boksačkih natjecanja, spol i dob sportaša temelje se na njihovoj putovnici.

Ova su se pravila također primjenjivala tijekom kvalifikacijskog razdoblja, uključujući boksačke turnire Europskih igara 2023., Azijskih igara, Panameričkih igara i Pacifičkih igara, Afričkog kvalifikacijskog turnir 2023. u Dakaru i dva svjetska kvalifikacijska turnira održana u Busto Arsiziu i Bangkoku 2024., koji su uključivali ukupno 1471 različitih boksača iz 172 nacionalna olimpijska odbora.

Poruka iz boksačkog saveza: Nastup biološkog muškarca protiv žene narušava fair play

PBU je koristio boksačka pravila Tokija 2020. kao osnovu za razvoj svojih propisa za Pariz 2024. To je trebalo smanjiti utjecaj na pripreme sportaša i zajamčiti dosljednost između Olimpijskih igara. Ova pravila Tokija 2020. temeljila su se na pravilima nakon Rija 2016., koja su bila na snazi ​​prije suspenzije Međunarodnog boksačkog saveza od strane MOO-a 2019. i kasnijeg povlačenja priznanja 2023. godine. U izvješćima smo vidjeli pogrešne informacije o dvjema sportašicama koje se natječu na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.”, naveli su u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MOO: Godinama se natječu u ženskoj kategoriji

“Dvije sportašice već se godinama natječu na međunarodnim boksačkim natjecanjima u ženskoj kategoriji, uključujući Olimpijske igre u Tokiju 2020. One su bile žrtve iznenadne i proizvoljne odluke IBA-e. Pred kraj IBA Svjetskog prvenstva 2023. iznenada su diskvalificirane bez ikakvog odgovarajućeg postupka. Prema IBA-inom zapisniku dostupnom na njihovoj web stranici, ovu su odluku prvotno donijeli isključivo glavni tajnik IBA-e i izvršni direktor.

Odbor IBA-e ga je tek naknadno ratificirao i tek naknadno zatražio da se uspostavi postupak koji će se u sličnim slučajevima u budućnosti primjenjivati ​​i održavati u IBA-inim propisima. Zapisnik također kaže da bi IBA trebala ‘uspostaviti jasnu proceduru o testiranju spola’. Trenutna agresija na ove dvije sportašice u potpunosti se temelji na ovoj samovoljnoj odluci, koja je donesena bez ikakve odgovarajuće procedure – posebno imajući u vidu da su se te sportašice niz godina natjecali u vrhunskoj konkurenciji.

> Pogledajte kako izgleda kad se biološki muškarac bori protiv biološke žene

Takav pristup je u suprotnosti s dobrim upravljanjem. Pravila prihvatljivosti ne bi se trebala mijenjati tijekom natjecanja u tijeku, a svaka promjena pravila mora slijediti odgovarajuće procese i temeljiti se na znanstvenim dokazima. MOO je predan zaštiti ljudskih prava svih sportaša koji sudjeluju na Olimpijskim igrama u skladu s Olimpijskom poveljom, Etičkim kodeksom MOO-a i Strateškim okvirom MOO-a za ljudska prava. MOO je tužan zbog zlostavljanja kojem su trenutno izložena dvije sportašice”, zaključili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version