Site icon narod.hr

Može li Dario Šarić biti najbolji novi igrač NBA lige? Moćna hrvatska NBA ‘kolonija’ vraća košarku u zlatne rane devedesete!

Foto: Twitter

”Darija Šarića, buldoga Sixersa, žestokog, beskompromisnog krilnog centra, NBA je proglasio najboljim rookiejem u ožujku”, navodi Philadelphia na svojoj službenoj stranici. Navikli smo već na pohvale koje dolaze s one strane ”velike bare”, kad je super Dario u pitanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dario Šarić sjajnim igrama posljednjih tjedana na najboljem je putu da na kraju sezone bude proglašen najboljim novim igračem godine u NBA, drugi mjesec za redom hrvatski reprezentativac najbolji je novi igrač Istočne konferencije NBA-a.

Teško je navesti sve epitete kojima Amerikanci opisuju igru hrvatskog košarkaša, dodatnu težinu Hrvatima u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu daje Mario Hezonja, koji se napokon probudio iz ”zimskog sna” te već standardno odlični Ivica Zubac i vođa hrvatske reprezentacije Bojan Bogdanović, uz nekoliko sjajnih hrvatskih košarkaša koji igraju u Europi to bi mogla biti okosnica, kičma, hrvatske reprezentacije u godinama koje dolaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako pišu američki mediji niti jedan rookie nije imao bolju individualnu statistiku od Darija, no, to još uvijek nije dovoljno da bi Dario i stvarno dobio tako veliko priznanje, odnosno daleko je od proglašenja najboljim novim igračem godine u daleko najjačoj košarkaškoj ligi svijeta. Treba se uvijek iznova dokazivati u zastrašujućoj konkurenciji.

“Ako se u obzir uzima individualna statistika, nijedan drugi rookie, ni Istoka ili Zapada, nije imao bolji ožujak od Šarića koji u subotu puni 23 godine. U 17 nastupa prošlog mjeseca predvodio je sve novajlije po broju koševa po utakmici (18,4) i broju utakmica s najmanje 20 postignutih koševa (7), a sve to uz solidan postotak šuta iz igre, 43,4 posto. Dario Šarić je bio najbolji među rookiejima po broju izvedenih (69) i pogođenih (54) slobodnih bacanja, drugi po prosjeku skokova na utakmici (7), treći u broju double-doublea (2) pogođenih trica (28) i četvrti po asistencijama (3,4)”, navode Sixersi Šarićeve brojke te su posebno naglasili činjenicu koje su svjesni i navijači, naime, hrvatski košarkaš ključni je čovjek pobjedničkog niza Philadelphije kojim je rekord Sixersa izjednačen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći broj koševa Darija Šarića u jednoj NBA utakmici je iznad 30, dakle, protiv Chicaga, u utakmici koju je Philadelphija dobila 117-107, Šarić je ostvario svoj osobni rekord, uz 32 koša imao je  10 skokova. Malo tko vjeruje da će takav Darijev rekord dugo opstati.

Važno je podcrtati da u svom trijumfalnom pohodu kroz NBA ligu u ova dva mjeseca Šarić niti jednog trenutka nije djelovao kao igrač kome je osobna statistika važnija od kluba, drugim riječima, iako sjajni individualac Dario se podređuje momčadi. Isti je slučaj i u hrvatskoj reprezentaciji što smo vidjeli na Olimpijskim igrama prošle godine u Rio de Janeiru. Šarić ”krade” lopte, asistira, skače i naposljetku zabija.  Kako navode Sixersi ”ključ Šarićeva ožujskog procvata je Ilyasovin odlazak u Atlantu’‘, tada je Dario postao standardni član prve petorke kluba i nešto e ”prelomilo.”

“To je dio njegove DNA. Od ranog djetinjstva odgajan je da bude košarkaš. Po svemu ovome jako je poznat u njegovoj domovini. On je igrač o kojem se u Hrvatskoj pričaju priče…”, rekao je, kako smo već pisali, trener Brett Brown, jednu ”veliku istinu” o hrvatskom reprezentativcu.

”Moćna hrvatska kolonija” u NBA ligi na najboljem je putu da povrati slavu hrvatske košarke iz prve polovice devedesetih kada se hrvatska košarkaška reprezentacija sa svih velikih natjecanja obavezno vraćala s medaljama. Nezaboravno srebro osvojeno 1992. u Barceloni na OI te dvije bronce, jedna sa Svjetskog i jedna s Europskog prvenstva. Posljednja medalju hrvatska košarkaška reprezentacija osvojila je davne 1995. na Europskom prvenstvu. U posljednje vrijeme kao da se nešto polako, ali sigurno, mijenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version