Može li jadnije od nekih hrvatskih novinara? I 21 godinu od zasluženog remija Osijeka na Kantridi, kada Rijeka nije postala prvak, to je tema…

Foto: Snimka zaslona

Dvadeset jednu je godinu prošlo od remija Rijeke i Osijeka na Kantridi. Naime, Rijeka i Osijek igrali su derbi 26. svibnja 1999. godine na Kantridi, Riječani su trebali pobjedu za naslov, dok Osijeku spomenuta utakmica, osim sportske časti i sportskog prestiža nije značila puno. Završilo je 1:1, prvak je postala tadašnja Croatia.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko god što mislio Croatia je zasluženo osvojila naslov, kao što je zasluženo Osijek uzeo bod Rijeci koja je najvažniju utakmicu sezone odigrala najlošije i još je poraz izbjegla tako što je zabila gol iz nepostojećeg kaznenog udarca. Doduše, Riječanima je poništen pogodak zbog zaleđa, koje to, pokazalo se, nije bilo, iako je bilo ”na knap”, vrlo blizu, tek je 3D tehnologija mnogo godina kasnije navodno potvrdila kako je Rijeka oštećena. Dakle, kako smo već spomenuli, to je bilo toliko blizu da se nitko sa sigurnošću danas ne može zakleti da nije bilo ili da je bilo zaleđe.

I što sada? Tada, prije 21 godinu, 3D tehnologije nije bilo, i da je Rijeka zabila tri gola Osijeku ni pet sudaca, a kamoli jedan Šupraha, to ne bi mogli spriječiti. A kada smo već kod sudačkih pogrešaka recimo samo da ih je bilo, kako na štetu Rijeke tako i na štetu Osijeka, kao što pogrešaka na nogometnim utakmicama ima i danas, i bit će ih i sutra, bez obzira na činjenicu da imamo video tehnologiju. Jedna ipak napomena ”hrvatskim novinarima” koji inzistiraju na insinuaciji kako je Rijeci zapravo predsjednik Tuđman ukrao naslov kako bi Croatia osvojila posljednju titulu za njegova života. To je, dakako, sramotna teza. Naime, hrvatski novinari bi pomno trebali pogledati veliki broj utakmica u najjačoj klupskoj nogometnoj ligi na svijetu, Ligi prvaka, od 1999. do danas kako bi naučili koliko je previda sudačkih bilo. I to katastrofalnih, naočigled cijele Europe. Naime, veliki broj pogrešaka sudaca direktno je odlučivao o prvaku Europe, a, uostalom, u finalu Svjetskog prvenstva u Rusiji Hrvatska je po mnogima oštećena protiv Francuska, iako je postojao – VAR, kojeg nije bilo 1999, niti je te godine bilo moguće provjeriti o kakvom se zaleđu radilo i je li uopće bilo zaleđa kod pogotka Rijeke.

Zbog činjenice da Rijeka nije postala prvak države 1999. godine krivnju snosi tadašnji trener Rijeke Nenad Gračan, koji je katastrofalno pripremio momčad za susret odluke, momčad koja je potpuno izgorjela u velikoj želji i u ludoj, nabrijanoj atmosferi. U atmosferi verbalnog linča prema predsjedniku Tuđmanu, Gračan nikad nije priznao svoju pogrešku, a koja je očigledna, kao što ni igrači nikad nisu objasnili zašto su igrali toliko slabo. No, to im nije smetalo da iz godine i godinu pričaju bajke o ”krađi” kako bi se ”režimski klub” okitio naslovom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ćemo se na takav način prisjećati sudačkih pogrešaka iz utakmica od prije deset, dvadeset, trideset…godina, onda ćemo se svaki dana referirati na Dinamove utakmice u jugoslavenskoj ligi. Dinamo, naime, nije samo pokraden na mnogim utakmicama u Jugoslaviji, on je opljačkan kao što pljačkaju drumski razbojnici. Primjerice, Dinamo je svojedobno pobijedio u Podgorici Budućnost, u vlaku, na putu prema Zagrebu, saznao je da ipak nije pobijedio,  nadalje, Dinamu je ukraden naslov, iako je i sud donio odluku da je naslov Dinamov, mislimo na tzv. ”slučaj Tomić”… Dinamu taj naslov nikad nije ”dodijeljen”. Takvih je prizora bilo bezbroj, i ne samo kad su Modri u pitanju, u komunističkoj Jugoslaviji, u kojoj se na utakmicama sviralo zaleđe samo kad se moralo i to onima kojima se moralo.

Što pak danas o utakmici na Kantridi prije 21 godinu kaže jedan od aktera, glavni sudac te utakmice, Alojzije Šupraha, jedan od najpoznatijih domaćih arbitara, nekada i čovjek s Fifinom značkom.  Šupraha je u Hrvatskoj nogometnoj ligi vodio 146 utakmica, a danas je delegat na Uefinim utakmicama.

”Ja sam se u više navrata ispričao Osijeku što sam ga oštetio u toj utakmici dosudivši kazneni udarac za Rijeku koji nije postojao. Da je tada postojao VAR, taj kazneni udarac bih poništio. I da nije bilo toga kaznenoga udarca, Rijeka nikada ne bi postigla pogodak u toj utakmici”, rekao je za Večernji list Šupraha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je Rijeka podlegla pritisku potvrdio i bivši Vatreni, tadašnji član Rijeke, a kasnije i Dinama, Boško Balaban, koji je na pitanje zašto je Rijeka igrala slabo utakmicu odluke kazao:

”Vjerojatno se radilo o velikom pritisku, mi smo u glavama već bili prvaci i slavili unaprijed. Zato u toj utakmici nismo igrali na visokom nivou, no mi smo pobjednici u toj utakmici iako nam pobjednički pogodak na kraju nije bio priznat. S druge strane, morate znati da je tadašnja Croatia u toj utakmici stimulirala Osijek. To su nam rekli igrači Osijeka, da se bore da Croatia postane prvak”, kazao je Balaban. Čak i da je bilo ”stimulacije” igrača Osijeka od strane Dinama to se i onda i danas događalo i događa i to diljem svijeta i nije ništa skandalozno. Koliko to puta rade klubovi u najjačim ligama Europe pokušavajući motivirati ”manje” momčadi kako bi se protiv favorita što jače i bolje borile i otkinule im koji bod?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.