Nagađanja – kako i tko protiv Italije za osminu finala Eura?

Split, 12.6.2015. - Kvalifiikacijska utakmica za odlazak na EP u nogometu izmeðu Hrvatske i Italije. Na fotografiji (L-D) Ivan Perišiæ i Lorenzo de Silvestri. foto HINA / Mario STRMOTIÆ / mm

Nakon dvije utakmice i ne baš sjajne situacije za hrvatsku reprezentaciju na Europskom prvenstvu pred vratima je dan odluke. Naime, na startu Eura Hrvatska je poražena uvjerljivih 0:3 od doista moćne Španjolske, koja je svoju snagu pokazala i protiv Italije. Nakon Španjolske uslijedio je kiks protiv Albanije, Hrvatska je sve do zadnjih trenutaka imala rezultat koji bi joj vrlo vjerojatno već sada jamčio osminu finala, no uslijedio je hladan tuš a Albanci su se spasili poraza u 96. minuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobjeda za drugo mjesto

Ukratko, nakon dva kola Hrvatska ima svega jedan bod te vrlo lošu, minus tri, gol razliku, pobjeda protiv Italije nameće se kao imperativ ako se želi ostati u turniru. Hrvatska bi pobjedom u ponedjeljak u Leipzigu vrlo vjerojatno osvojila drugo mjesto u skupino te bi u osmini finala išla na Švicarsku. Naravno, ovo su tek kalkulacije, u nekim ne baš realnim scenarijima Vatreni bi do osmine finala mogli i sa svega dva osvojena boda, no, kako smo već spomenuli, to je malo realno, pogotovo nakon što je susret Austrije i Poljske završio pobjedom Austrijanaca, šanse se bi bile nešto veće da je spomenuti dvoboj završio podijelom bodova. Teorije ostavimo po strani, ako nismo u stanju u skupini barem nekome ”skinuti skalp”, bez obzira koliko ta skupina bila teška, nismo ni zaslužili igrati osminu finala.

Sučić, Pongračić, Pašalić…

Puno se, nakon svega, raspravlja o sastavu za Italiju, pod udarom kritika prije svih je kapetan Luka Modrić, a onda i Marcelo Brozović te, dakako, izbornik Zlatko Dalić. Ako je vjerovati dijelu hrvatskih medija i ”stručnjaka” Luka je preko noći ostario deset godine te je postao invalid.  Kad smo kod Brozovića vrlo vjerojatno će se preseliti na klupu, kao i Juranović. Umjesto Brozovića u igru bi trebao ući mladi Luka Sučić, dok bi umjesto Juranovića kao i protiv Španjolske igrao Stanišić.

Promjena će biti i na desnoj strani, Majer će svoje mjesto ustupiti Mariju Pašaliću. Zanimljivo, unatoč brojnim kiksevima u obrani ostaje Josip Šutalo, njegov stoperski partner trebao bi biti Marin Pongračić. Na lijevom boku neće igrati ni Pjaca, ni Perišić, ni Sosa, naime, kao i protiv Španjolske, te u prijateljskoj utakmici s Portugalom, lijevi bok će okupirati igrač Manchester Cityja Joško Gvardiol. Na lijevoj strani očekuje se najbolji igrač Hrvatske protiv Albanije, te strijelac na spomenutom susretu, Andrej Kramarić. Da ne zaboravimo, tandem veznog reda koji godinama oduševljavao hrvatske navijače, Kovačić-Modrić, ostaje isti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U napadu? Kako tvrdi Robert Šola, iz Sportskih novosti, pozivajući se na neka ”nagađanja”, igrat će opet Bruno Petković, dakle, Budimir, koji je briljirao protiv Albanije, će susret započeti na – klupi. No, tu se Dalić navodno još uvijek lomi te nije nemoguće da krene Ante Budimir.

Nikad Vatreni nisu izgubili od Italije

Za kraj, iako ne mora značiti previše, Hrvatska je protiv Italije odigrala osam utakmica. U tih osam susreta Vatreni nikad nisu izgubili, bez obzura tko nosio vatreni dres. Hrvatska je slavila tri puta, pet je utakmica završilo neriješeno. Ovog puta, u Leipzigu, Italiji bod itekako odgovora, dok nama igra samo pobjeda. Mada, kada bolje razmislimo, Talijani bi prošli i s porazom, samo što bi tada u osmini finala išli na Njemačku. Tko odmah, na startu nokaut faze Eura, želi igrati protiv Njemačke? Samo Ćiro Blažević...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.