Site icon narod.hr

Najstarije sportsko natjecanje na svijetu: America’s Cup – Oracle brani naslov protiv Team NZ

Foto: fah

U velikom finalu America’s Cupa, najstarijeg sportskog natjecanja na svijetu, u subotu će u vodama ispred grada Hamiltona na Bermudima započeti dvoboj između branitelja naslov američke jedrilice Oracle i izazivača novozelandskog Emirates Team New Zealanda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobjednik će biti ona jedrilica koja prva dođe do sedam pobjeda, a Amerikanci već imaju jedan bod jer su pobjedom u kvalifikacijama došli do tog boda prednosti uoči finala. Novozelanđani su u finalu regate izazivača s 5-2 u pobjedama slavili protiv švedskog Artemisa, te su izborili reprizu finala iz 2013. godine, koje je ušlo u anale kao jedno od najvećih preokreta u povijesti sporta. Naime, u prošlom finalu ispred San Francisca su Novozelanđani vodili s 8-1 u pobjedama i trebali su pobijediti u samo jednom plovu da dođu do naslova, no Amerikanci su napravili podvig, osam puta su presijecali ciljnu ravninu prije “Kiwija” i s 9-8 uzeli naslov.

Na ovom finalu posade će jedriti na visokosofisticiranim 15-metarskim katamaranima (dvotrupcima) koji su sposobni jedriti i po brzini od 70 kilometara na sat niz vjetar, a čini ih šesteročlana posada. Za kormilom Oraclea bit će Australac James Spithill, a novozelandski brod će voziti 26-godišnji Peter Burling, najmlađi kormilar u povijesti finala.

U 166-godišnjoj povijesti Americas Cupa samo su četiri nacije osvajale naslov – Amerikancima je to uspjelo čak 30 puta, po dvije pobjede imaju Novozelanđani i Švicarci, a jednom su pobjednici bili Australci, kada su 1983. godine na nevjerojatan način u finalu slavili protiv Amerikanaca i uzeli trofej koji je najveći mogućim čavlima bio zakucan u vitrinama jer je od prve regate 1851. godine bio u vlasništvu samo jedrilica iz SAD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva regata održana je u britanskom Cowesu 1851. godine, a otad su domaćini bili samo američki San Diego i San Francisco, australski Freemantle, novozelandski Auckland i španjolska Valencija, koja je poslužila kao “domaći teren” švicarskom Allinghiju, koji je dvaput slavio.

Bermuda su tako tek šesti domaćin, a zbog iznimnih troškova natjecanja na ovogodišnjem Americas Cupu sudjelovali su još samo švedski Artemis, britanski BAR, japanski Softbank i francuska jedrilica Groupama, dok su odustali Australci i Talijani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version