Nakon “alpskog Messija”, Messi ida na “belgijskog Messija”

Nakon što je “pravi Messi” izbacio “alpskog Messija” (Xherdana Shaqirija), sada je na red došao dvoboj protiv “belgijskog Messija”, Edena Hazarda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Brasiliju na dvoboj protiv Belgije dolazi oko 100.000 argentinskih navijača, ali većina će ostati izvan Nacionalnog stadiona čiji je kapacitet 69.000 gledatelja. No, svi Argentinci vjeruju da će se ponoviti 1986. godina. Tada je u polufinalu Argentina pobijedila Belgiju 2-0, a oba gola zabio je Diego Maradona, koji je odveo “gauče” do naslova svjetskih prvaka. A sada se to očekuje od Lionela Messija.

Mnogo je kritika na račun igre argentinske reprezentacije, ponajviše na vezni red, koji igra na sigurno, bez inicijative i rizika, te na preveliku ovisnost o Messiju.

Sličnosti između Maradone i Messija ima puno, ali stručnjaci ističu da je Maradona 1986. bio istinski vođa, dok Messi to nije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Maradona je širio samopouzdanje među suigračima. Mi smo bili svjesni da ne možemo igrati kao on, ali smo zato igrali sa istim žarom kao Diego”, izjavio Hector Enrique, veznjak argentinske reprezentacije koja je 1986. osvojila svjetsku krunu.

Messi je svojim golovima, a dosad ih je zabio četiri, donio pobjede protiv BiH, Irana i Nigerije, dok je u osmini finala asistirao Di Mariji za pobjedu protiv Švicarske u 118. minuti. Također, Messi je imao najviše uspješnih driblinga na ovom SP-u (24), te je kreirao najviše gol-šansi svojim suigračima (18).

I dok u Argentini sve ovisi o Messiju, Belgija je dosad vrlo malo dobila od “svog Messija”, Edena Hazarda. Najviše je pokazao veznjak Wolfsburga Kevin De Bruyne. Tako je u osmini finala protiv SAD-a De Bruyne namjestio 10 gol-šansi svojim suigračima, što je najviše na ovom SP-u. A na toj utakmici, koju su u produžecima dobili 2-1, zabio je prvi gol i asistirao je za drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Argentina je imala najveći posjed lopte u Brazilu (u prosjeku 64.3 posto), dok je Belgija imala najviše udaraca na gol (83), te najviše u okvir gola (32).

Belgija je u Brazilu zabila šest golova, a od toga četiri su postigli igrači koji su ušli sa klupe. Također, svi belgiski pogoci pali su od 70. minute nadalje. U pobjedama protiv Alžira 2-1 (Fellaini 70., Mertens 80. minuta), protiv Rusije 1–0 (Origi 88.), protiv Južne Koreje 1-0 (Vertonghen 78.), te protiv SAD-a 2-1 (De Bruyne 93. i Lukaku 105.).

Argentina je dosad na svjetskim prvenstvima sedam puta morala igrati produžetke ili raspucavati penale, a samo jednom je izgubila, u četvrtfinalu SP 2006. od Njemačke nakon izvođenja 11-eraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dosadašnja četiri međusobna dvoboja Argentina je upisala tri pobjede, na OI 1928. slavili su 6-3, u prijateljskoj utakmici 1984 2-0, te u polufinalu SP 1986. 2-0. Belgija ima samo jednu pobjedu, u grupnoj fazi SP 1982. slavili su 1-0.

Utakmica će se igrati u subotu, 5. srpnja, u 18.00 sati po hrvatskom vremenu na Nacionalnom stadionu u Brasiliji, a sudac je Nicola Rizzoli (Italija).

Vjerojatni sastavi:

ARGENTINA: Sergio Romero – Zabaleta, Garay,Fernandez, Basanta – Fernando Gago, Mascherano – Lavezzi – Messi, Di Maria, Higuain.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BELGIJA: Courtois – Alderweireld, Kompany, Van Buyten, Vertonghen – Witsel, Fellaini – Mertens, Hazard, De Bruyne – Origi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.