Site icon narod.hr

Nakon odlaska Ivice Kostelića hrvatsko muško skijanje ipak ima budućnost: ”Nije nemoguće da već ove sezone dođemo do postolja”

Foto: fah

Nakon odlaska jednog od najboljih hrvatskih sportaša svih vremena, Ivice Kostelića, mnogi su ne bez razloga počeli strahovati za budućnost hrvatskog skijanja. Naravno, Kostelići su bili i ostali san koji će biti teško, pa i nemoguće, ponovno sanjati, međutim, pojavili su se novi talentirani hrvatski skijaši, stasali uz Ivicu, uz tatu Antu, i osvajaju bodove u Svjetskom kupu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošlog vikenda u finskom Leviju imali smo tako tri Hrvata među 20 najboljih slalomaša svijeta, Istok Rodeš, Elias Kolega i iznenađujuće – Filip Zubčić, nije daleko od ulaska u drugu vožnju bio i Matej Vidović.  Dakle, godina dana i čak 17 plasmana među osvajačima bodova kasnije, više nema podsmijeha, hrvatsko skijanje ide dalje. Ima budućnost…

”Top 20 više nije iznenađenje – Jako smo zadovoljni napretkom naših slalomaša. U zadnjih godinu dana napravili smo ogroman korak naprijed. Sad smo postali respektabilna slalomska nacija, no ovo je dugotrajan i strpljiv proces rada i ulaganja”, rekao je Vedran Pavlek za Večernji list, komentirajući sjajni vikend hrvatskih skijaša u Leviju.

Prošle sezone su Elias Kolega, Istok Rodeš i Matej Vidović počeli pokazivati da mogu biti u konkurenciji 30 najboljih skijaša, a ove sezone osvajanje bodova trebalo bi im postati kontinuirana pojava. Rodeš je u Leviju 14. mjestom ostvario svoj sedmi plasman među 30 u slalomu (pet prošle sezone), dok je stariji brat Kolega 19. mjestom ostvario osmi Top 30 rezultat karijere (šest prošle sezone). U Leviju je od Hrvata sa startnim brojem nižim od 30 zakazao jedino Matej Vidović koji s 37. vremenom prve vožnje bio predaleko od druge, no zato je u nedjelju svojom izvedbom očarao veleslalomaški specijalist Filip Zubčić koji je prvo sa startnim brojem 70 došao do 29. mjesta u prvoj vožnji i tako postao čovjek s uvjerljivo najvećim startnim brojem u drugom “laufu” (idući najveći startni broj bio je 51), da bi u drugoj vožnji odskijao fenomenalno treće vrijeme druge vožnje (brži i od pobjednika Kristoffersena), popeo se za 13 mjesta te utrku završio kao šesnaesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zubčič je tako pokazao da i u slalomu, na ne ”samo” u veleslalomu, može osvajati bodove…

”Na treninzima slaloma dečki i ja imamo podjednaka vremena. Imam osjećaj da mogu odskijati dobar slalom i ugurati se među najjače, treba to samo pokazati u Svjetskom kupu”,  nekoliko je puta istaknuo Zubčić.

”Filip je u najboljoj formi od svih naših skijaša, i u slalomu i u veleslalomu. Sazrio je, očistio glavu, ali i puno bolje stoji na skijama”, naglasio je Vedran Pavlek. Nažalost, Zubčiću treba još jedan sličan rezultat kako bi prikupio dovoljan broj FIS bodova i tako spustio svoj visoki startni broj.  Teško je s visokim startnim brojevima loviti drugu vožnju, no, ne sumnjamo, Filip će uspjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Bilo je jako važno za dečke da otvore sezonu na pravi način, to će im biti korisno za samopouzdanje. To su sve jako sposobni dečki i skijaši od kojih u sljedeće dvije do tri sezone očekujemo nešto veliko. Pod tim mislim na pobjede i postolja. Nije nemoguće da će netko od njih i ove sezone do postolja, ali ne stavljamo si taj rezultatski pritisak”, rekao je Vedran Pavlek s puno optimizma. Uostalom, prošle sezone Rodeš je bio vrlo blizu.

Prije Božića tek jedna utrka slaloma, a onda u siječnju prava serija…

Na rasporedu slalomaše očekuje tek utrka u Val d’Isereu 15. prosinca, no zato je u siječnju, počevši s utrkom na Sljemenu, nagurano šest slalomskih utrka – uz Sljeme su tu još Madonna di Campiglio, Adelboden, Wengen, Kitzbühel i Schladming, a u pet od tih šest lokacija su prošle sezone naši reprezentativci skupljali bodove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version