Nakon prepirke Josipovića i Šukera problem navijačkog huliganizma bespotrebno je ispolitiziran

Više nema sumnje, otvoren je pravi verbalni rat na liniji: ured predsjednika Republike – predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza. Ivo Josipović kontra Davora Šukera. Tema? Huliganski izgredi na kvalifikacijskoj utakmici Italije i Hrvatske u Milanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon svega viđenog, nakon umalo prekida utakmice nema u Hrvatskoj onoga tko se glede milanskih događaja nije izjasnio. Učinio je to i predsjednik Republike Ivo Josipović koji se oštro okomio na Hrvatski nogometni savez, dajući u svojoj nespretnoj, prvoj, izjavi čak i opravdavajuće tonove za huliganski vatromet, sve kako bi objasnio “kako je HNS na krivom putu”.

U oštrom tomu uzvratio mu je predsjednik HNS-a Davor Šuker. U podužem pismu Šuker je identificirao problem i zamjerio predsjedniku “što Savez naziva mafijom i močvarom umjesto da u rješavanju huliganskih ispada pomogne hrvatskom nogometu”.

Uistinu, Hrvatski nogometni savez našao se u slijepoj ulici što se tiče problema nasilja na tribinama, bez pomoći države mir na stadionima se uistinu ne može doseći i nije jednim izrečeno da se država mora aktivnije uključiti u cijeli problem. No, dosad se država uključivala mahom deklarativno i s osnivanjem kojekakvih komisija, no srž problema nije otklonjen. Pritom, animozitet čelništva HNS-a i navijačkih skupina dosegao je ružan i opasan vrhunac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije da je sam nogometni Savez bez grijeha, no Hrvatska kao društvo bi morala riješiti problem huliganskog ponašanja na tribinama. Međutim, Hrvatska se kao društvo s tim problemom suočava još od ranih osamdesetih godina, isto je bilo i u mladoj hrvatskoj demokraciji, navlas tako je i danas. Svugdje u svijetu problem navijačkog divljanja nogometni djelatnici rješavali su u suradnji s državnim organima, kod nas se isti – sukobljavaju.

Istina oko milanskih događaja je samo jedna. Opravdanja za bacanje zapaljivih predmeta s namjerom da se prekine utakmice hrvatske reprezentacija – nema i niti može biti. Štogod da je posrijedi. Predsjednik države Ivo Josipović u svojoj izjavi nije se jasno izrazio i dao je prigodu Šukeru za adekvatni odgovor. Nakon Šukerovog odgovora Josipović se opet oglasio, sad valja valjda iznova očekivati Šukera, sa svojim pismom. Tako se izgleda u Hrvatskoj rješavaju problemi, jalovom i bespotrebnom raspravom…

U odgovoru na Šukerov odgovor s hrvatskim nogometom prezauzeti Josipović kaže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Na čelu sustava, kad je nogomet u pitanju, stoji HNS. Upravo politika HNS-a je dovela do toga da huligani, koji zaslužuju isključivo osudu i sankcije, dobivaju nerijetko i simpatije djela javnosti jer su percipirani kao jedini koji se bore protiv nogometne močvare. To zapravo i jest najveći krimen vodstva hrvatskog nogometa, to da je antagonizam publike prema njima uzrokovao nedovoljnu osudu javnosti prema huliganima. Umjesto da nam nogomet bude na ponos, kao što su to naši reprezentativci, huligani s jedne i vodstvo saveza s druge strane, dovode nas do toga da strepimo od svake iduće nogometne utakmice. UEFA je vrlo strogo dala do znanja da je protiv toga da se politika miješa u nogomet.

Ja sam osobno s tim suglasan, jer pokazalo se da nogomet puno bolje funkcionira kad se politika izmakne u stranu te pruži potporu kad je to potrebno. Na žalost HNS od lokalnih saveza, pa do samog upravnog odbora i dalje prije svega vode političari. I to, u velikom broju, gotovo isključivo pripadnici jedne političke stranke.”

“Nisu samo huligani ti koji pokazuju nezadovoljstvo radom saveza. Publika je napustila nogometne travnjake u Hrvatskoj. Doživjeli smo to da se utakmice reprezentacije u kojoj igraju možda i najbolji nogometaši u povijesti hrvatskog nogometa bojkotiraju. Imamo prazan Maksimir, negodovanje Poljuda, Kantride, Osijeka. Jasna je to poruka onima koji ju žele čuti. To su problemi s kojima se savez ne želi nositi. Uvođenje demokracije u izbor čelnih ljudi u nogometnim strukturama, kreiranje zakona o sportu i zakona o navijačima koje će biti moguće neselektivno provoditi. To je pravi put. Građanima je izrazito stalo do stanja u hrvatskom nogometu, no na nikakav način ne mogu utjecati da se to stanje promijeni. Vodstvo HNS-a ne traži suradnju, ni od mene niti od građana RH. Oni traže da ih bespogovorno podržimo i plješćemo im. Pljesak Modriću i Rakitiću da, Šukeru i Mamiću, na žalost, ne”, stoji u Josipovićevom odgovoru na Šukerov odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidimo da je Josipović i poimenično izrekao što ga i tko ga smeta. Situacija se nakon Josipovićevih riječi ne samo politizira nego i dramatizira. Na ovaj način kako funkcionira vrh država i vrh hrvatskog nogometa huligansko nasilje može samo eskalirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.