Navijačko nasilje u Europi

Nakon napada na navijače PSG-a u Barceloni u utakmici Lige prvaka, od kojih su dvojica izbodena noževima ispred čuvenog Nou Campa, novi se ispadi događaju na stadionima diljem Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na jučerašnjoj utakmici Liga Uefe između ukrajinskog Dnipra i francuskog St.Etienna, huligani iz Dnipra napali su gostujuće navijače. Čak 11 francuskih navijača završilo je u bolnici, a očevici tvrde da se u napadu koristilo čak i vatreno oružje. Neki od Francuza su ubodeni noževima.

Tučnjava je izbila u ulici Prorižna nedaleko od stadiona u Kijevu, zbog toga što Dnipro svoje europske utakmice igra u glavnom gradu Ukrajine. Razlog tome je ratno stanje na istoku Ukrajine.

Ovi događaji, kao i nedavna ubojstva navijača u Madridu i Istanbulu, pokazuju da je stanje na europskim terenima mnogo gore nego u Hrvatskoj. Ne pamti se da su se ovakvi incidenti kao u Barceloni i Kijevu dogodili ikada na europskim utakmicama hrvatskih klubova. Ne želeći opravdavati nikakvo nasilje niti huliganizam, pitanje je zašto se hrvatske navijače počesto radi puno benignijih stvari proglašava i etiketira pogrdnim nazivima ‘ustaše’, ‘balkanci’ ili ‘ekskluzivni nasilnici’ kada su ovakve strašne vijesti iz sportske Europe gotovo svakodnevnica

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Barceloni izbodeni noževima navijači PSG-a

Potvrda da su tzv. veliki europski stadioni često puno nesigurnije mjesto od ‘zloglasnih i praznih’ hrvatskih stadiona dolazi nam ovog puta sa utakmice Lige prvaka između Barcelone i PSG-a.

Katalonska policija potvrdila je da su dvojica navijača PSG-a ispred stadiona Nou Camp izbodeni noževima. Jedan navijač dobio je teške ozljede, ali je izvan životne opasnosti. Drugi je pušten kući nakon bolničke obrade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sam utakmica nije imala veliku natjecateljsku vrijednost jer su oba velikana europskog nogometa već ranije osigurala prolaz u slijedeću fazu natjecanja. Pred prepunim stadionom utakmica je završila pobjedom Barcelone 3-1.

Iako su po pisanjima nekih domaćih medija hrvatski navijači navodno jako problematični i stvaraju mnogo veće nerede nego zapadnoeuropski, posljednja događanja pokazuju suprotno. Dugo je vremena prošlo u Hrvatskoj otkada su se dogodili tako teški incidenti kao ovaj u Barceloni, a oni su praktički svakodnevnica u Europi.

U posljednjih mjesec dana tako je ranjeno više navijača na europskim stadionima, a dvojica su ubijena u Madridu i Istanbulu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.