Site icon narod.hr

Nikad se nitko od reprezentacije nije oprostio, pa ni najveći velikani, priopćenjima u kojima se napadao izbornik!

Oproštaji od igranja u hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji najčešće su bili tihi, odmjereni i ne odveć iznenađujući. Odlazak Ognjena Vukojevića prvi je odlazak iz nacionalne momčadi koji se najavio priopćenjem, sve dosad igrači koji su odlučili prestati igrati za “kockaste” najprije bi svoju odluku priopćili izborniku ili predsjedniku saveza, tek bi se poneko prije obratio novinarima…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malo nakon Vukojevića priopćenjem od reprezentacije oprostio se i Eduardo da Silva, i to ne bilo kakvim priopćenjem. Bilo je to priopćenje u kojem se izbornik Niko Kovač napao kao nikad prije niti jedan hrvatski izbornik. Ne ulazeći u raspru tko je u pravu ili u krivu dojma smo da hrvatska nogometna reprezentacija nije zaslužila ovakav cirkus, jer odlazak iz nacionalne momčadi priopćenjima nije nista drugo doli dokaz da štošta nije kako bi trebalo biti.

Nikad dosad nitko iz hrvatske reprezentacije nije odlazio s pisanjem priopćenja, a od reprezentacije su se tiho i samozatajno opraštali mnogi velikani. Prisjetiti ćemo se njihovih odlazaka…

Tako je dugogodišnji kapetan reprezentacije Zvonimir Boban svoju odluku o odlasku najavio u četiri oka najprije izborniku Ćiri Blaževiću. Odlučio je “zbogom reprezentaciji” učiniti na prijateljskoj utakmici protiv Francuske u Parizu 1999. godine, na istom stadionu “Stade de France” na kojem je Hrvatska igrala prije godinu i pol i bila poražena u polufinalu svjetske smotre s Francuzima. I gdje je Boban izgubljenom loptom za gol Francuza ispao svojevrsni tragičar. U tom prijateljskom dvoboju Hrvatska je izgubila 3-0 i ostala bez Bobana…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Ispada simbolično što odlazim baš na tom mjestu. I neka je tako. Osjetio sam da trebam otići, tu negdje pri vrhuncu, pričao je tada Boban čiji je odlazak najavio i kraj generacije koja je umalo bila svjetski prvak.

Kasnije je Boban u svojoj organizaciji priredio svoj veličanstven odlazak iz nogometa na maksimirskom stadionu, došle su mu sve zvijezde Dinama, Milana i hrvatske reprezentacije s kojima je igrao.

Protiv Francuske, no u Zagrebu u ljeto 2000. godine, od reprezentacije su se oprostili Dražen Ladić i Aljoša Asanović. Dočim je Ladić prije te utakmice najavio svoj odlazak, pa je prije utakmice koju je Hrvatska izgubila 2-0 upriličena i prigodna ceremonija i oproštaj s Ladićem, Asanović je tijekom utakmice odlučio…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Odlazim. Dosta je bilo! Prekrasan život sam imao u reprezentaciji, osjetio sam da više nisam niti pravi niti da imam pravo oduzimati mjesto spremnijima, rekao je najbolji asistent hrvatske momčadi kroz povijest.

Slaven Bilić otišao je 2001. godine nakon što je odigrao prvo poluvrijeme protiv Republike Irske koju je Hrvatska pobijedila golom Šukera u posljednjim sekundama. S teškom ozljedom kralježnice odigrao je koliko je mogao, shvativši da više nema snagu za borbu s ozljedama. Tijekom odmora Blažević ga je izvukao iz igre i Bilića više nikad nije bilo u reprezentativnom dresu.

Davor Šuker, i Robert Prosinečki su se i bez najave oprostili od reprezentacije s utakmicom protiv Meksika, prvom dvoboju na svjetskoj smotri u Japanu i Južnoj Koreji. Hrvatska je taj dvoboj izgubila 1-0 i u preostale dvije utakmice izbornik Mirko Jozić nije stavljao Šukera i Prosinečkog u momčad. Nakon Jozića na mjesto izbornika došao je Otto Brić koji je silom prilika morao izvršavati smjenu generacija i više ih nije zvao…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoj reprezentativni put u Japanu završio je i Jarni. No, on je odigrao sve tri utakmice na toj svjetskoj smotri, protiv Meksika, Italije i Ekvadora.

No, neki starosjedioci su ostali i kod Barića, poput Stanića i Bokšića. Nakon teškog poraza u Sofiji protiv Bugarske 2002. godine i oni su rekli :

– Gotovo je!

Mario Stanić je koji dan nakon te utakmice otišao kod predsjednika HNS-a Vlatka Markovića i priopćio mu odluku. Alen Bokšić obratio se direktno izborniku Bariću rečenicom kako “mijenja mobitel i više ga se neće moći dobiti”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igor Štimac zadnju utakmicu za reprezentaciju odigrao je u 2001. godine u Glasgowu protiv Škotske. No, na početku tih svjetskih kvalifikacija Hrvatska je protiv Škotske igrala u Zagrebu 1-1 i s mjesta izbornika odstupio je Ćiro Blažević.

I Štimac je rekao tada da je to njegova zadnja utakmica za reorezentaciju. Blaževića je naslijedio Jozić koji je doslovce izmolio Štimca da se priključi momčadi za utakmicu protiv Škotske u gostima, jer je Hrvatskoj u tom dvoboju imperativ bio bod. Štimac je u svojoj zadnjoj utakmici za reprezentaciji bio i igrač utakmice. Osvojen je s 0-0 bod i u zadnjem kolu u Zagrebu je golom Bokšića nadvišena Belgija i Hrvatska je otišla na SP u Japan. Bez Štimca!

Dado Pršo, primjerice, nakon svjetske smotre u Njemačkoj i ispadanja već u skupini samo je novinarima najavio kako se sa zadnjim dvobojem protiv Australije oprostio od reprezentacije. Išao je potom kod njega novi izbornik Slaven Bilić, koji je zamijenio Zlatka Kranjčara, u Glasgow.

– Idem da me Pršo uputi u stanje u reprezentaciji, govorio je tada Bilić koji je Prši ostavio otvorena vrata za reprezentaciju.

No, Pršo je ostao dosljedan.

Rekorder po broju nastupa Dario Šimić zadnju utakmicu za reprezentaciju je odigrao u ljeto 2008. Bio je to prijateljski dvoobj protiv Slovenije u Mariboru. Odazivao se kasnije Šimić još Bilićevim pozivima no nije igrao.

– Neću više dolaziti u reprezentaciju ako budem sjedio na klupi, objasnio je svoj potez Šimić koji je u tom dvoboju protiv Slovenije odigrao stotu utakmicu za Hrvatsku. Svoju odluku donio je koji mjesec kasnije nakon što je dvoboj protiv Engleza u Zagrebu (1-4) odsjedio na klupi.

Današnji izbornik Niko Kovač oprostio se od reprezentacije utakmicom u Harkivu 2009. protiv Ukrajine (2-2).

– Namjeravao sam otići odmah nakon Eura 2008. u Austriji i poraza protiv Turske. No, nagovorio me na ostanak predsjednik Marković. Osjećao sam da moram otići, polako sam vidio da dolaze novi igrači, odigrao sam još koju utakmicu i u Harkivu sam odlučio, prisjeća se Kovač.

Njegov brat Robert odradio je cijele te neuspješne kvalifikacije za SP 2010. U Južnoj Africi. Odigrao je u Astani protiv Kazahnstana zadnji dvoboj tih kvalifikacija i rekao.

– Odlučio sam već prije, red je da to kažem nakon neuspješnih kvalifikacija.

Što je zanimljivo, uvijek kada bi netko od znanih reprezentativaca odlazio iz reprezentacije obećavala mu se i oproštajna utakmica u organizaciji HNS-a. No, do takvih događanja nikad nije došlo!

Sad je izgleda neko novo vrijeme i od reprezentacije se oprašta – priopćenjima. U kojima se napada izbornik.

Nije dobro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version