Zbog izjave o homoseksualizmu Nike prekinuo ugovor s Manny Pacquiaom, svjetskim prvakom u 8 boksačkih kategorija

Sportski div Nike prekinuo je ugovor s Manny Pacquiaom, filipinski profesionalnalnim boksačem. Pacquiaom je prvi boksač koji je postao svjetski prvak u 8 različitih boksačkih težinskih kategorija,u kojima je osvojio deset naslova svjetskog prvaka. Također je prvi boksač, koji je linearno osvojio naslov u četiri različite kategorije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prozvan je “borcem desetljeća” za 2000.-te. Više puta proglašen je borcem godine.

Osim boksa, Pacquiao bavio se glumom, glazbom i politikom. U svibnju 2010., Pacquiao je izabran u Zastupnički dom Filipina, te predstavlja pokrajinu Sarangani. Uživa veliku popularnost na Filipinima. Jedan je od najplaćenijih športaša na svijetu s 32 milijuna dolara.

Nastupajući u vrlo gledanoj TV emisiji na rodnim Filipinima Pacquiaom je izjavio sljedeće:
“To je zdrav razum. Vidite li da se životinje pare s istim spolom? Životinje su bolje jer mogu razlikovati muško od ženskog. Ako se muškarac pari s muškarcem i žena sa ženom, oni su gori od životinja”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nike je sponzorirao Pacquiaoa od 2006. godine, a sada se on pridružuje se Lance Armstrongu, Ray Riceu, Adrian Petersonu i Oscaru Pistoriusu na popisu sportaša s kojima je Nike prekinuo ugovore u posljednje tri i pol godine.

Potvrdu je dobio Darren Rovell s ESPN-a:

Iz Top Rank Boxing, Pacquiaove promototorske agencije, dali su izjavu o ovim tvrdnjama:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Možda pogrešno mislite da je Manny Pacquiao-Tim Bradley borba u opasnosti. To je zato što nitko ne zna koliko se brzo Pacquiao može oporaviti.

Borba je 9. travnja Ožiljci će biti duboki, i ne svi fizički.

Za one koji se odmaraju na Jupiteru posljednjih dana, to je ono što se dogodilo. Pacquiao je dao izjavu u rodnim Filipinima u kojoj je rekao da homoseksualci i lezbijke su “gori od životinje”, jer životinje ne konzumiraju seks sa suprotnim spolom.

Ta izjava je odmah, razumljivo, uzeta kao groteskna zabluda i daje krivi pogled na čovječanstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To nije bio Pacquiao, svi su to znali. To nije bio Pacquiao koji je izrastao u međunarodni simbol u samo 37 godina na ovom planetu.

To nije imalo smisla, Pacquiao nije glup. Ono što je rekao, i da je rekao, bilo je.”

Nije neuobičajeno za profesionalne sportaše da izgube ugovore zbog osobnih uvjerenja ili postupaka.

Pacquiao se na svom službenom profilu na Twitteru ispričao onima koje je povrijedio svojom usporedbom homoseksualaca i životinja:
“Žao mi je što sam povrijedio neke ljude uspoređujući homoseksualce i životinje. Molim da mi oprostite za one koje sam povrijedio. Bog vas blagoslovio!”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.