Site icon narod.hr

Mamićeva predaja USB sticka: ‘Pet mjeseci je više nego dovoljno da se nešto napravi’

Mostar,16.03.2021 - Konferencija za novinare Zdravka mamića. foto HINA/ Mario STRMOTIC/ ms

Sadržaj USB sticka, o kojemu je na jučerašnjoj press konferenciji u Mostaru govorio Zdravko Mamić, a za koji tvrdi da sadrži dokaze o tome kako je korumpirao suce, te koji je dostavio Državnom odvjetništvu kako bi oni na osnovi tih dokaza pokrenuli kazneni postupak, objavljen je u medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postavlja se pitanje je li USKOK zakazao ako je činjenica da je Zdravko Mamić još u 10. mjesecu podnio nekakve dokaze USKOK-u?

”Iznenađuje me činjenica kad sam čuo da je pet mjeseci prošlo. Oni su morali znati što će se dogoditi kad izađe u javnost. Radi toga, ako su ti suci nevini, država ih mora zaštititi, ne smije ih ostaviti na vjetrometini da ih narod pljuje i da gube privatni i profesionalni dignitet, a ako su krivi, onda imamo veliku krizu u pravosuđu, moraju napraviti brze i korjenite promjene da promijene situaciju. Pet mjeseci je više nego dovoljno”, rekao je odvjetnik Ante Nobilo, koji je bio večerašnji gost RTL-a Danas.

Koliko je po vama neki realni rok kada uzmemo u obzir konkretne podatke koje je iznio?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Ja ću vam reći, možda je malo složenije otići u Dubai i provjeriti činjenice u Dubaiju iako danas u današnje doba ni to nije neki veliki problem, a sve ovo drugo se događalo u Hrvatskoj i može se provjeriti za par tjedana. Ja ću vas podsjetiti na situaciju grupe Borg. Po mom sjećanju, unutar tri tjedna razriješeno je da Borgovci nisu napravili kazneno djelo iako se radilo o izvanrednim kompliciranim financijskim operacijama, višemilijunskih teških optužbi, međutim državno odvjetništvo je odmah reagiralo. Zašto oni već sad nisu bili pripremni, zašto nisu napravili već sad neku istragu da mogu izaći sa nekim stavom…ili ćemo goniti ljude ili ćemo zaštititi ljude”, odgovarao je.

Je li to po Vama zato što je to možda netko iz pravosudnih krugova? Ipak je tu riječ o sucima…

”Ovo su suci prije svega županijskih sudova što je vrlo jaka priča, četiri su najveća županijska suda u Hrvatskoj koji rješavaju najteže stvari. Je li to nesnalaženje? Ne znam. Je li to strah od onoga što će naći? Ni to ne znam, ali znam da je ovaj predmet morao biti prioritet svih prioriteta. Nema težeg kaznenog predmeta u Hrvatskoj od ovog. Uvijek je bilo i bit će kriminala i mi ćemo se boriti i nikad do kraja nećemo pobijediti kriminal, ali uvijek ćemo se boriti. Ali ovo je udar na sustav. Ako nam pada sustav, onda se nećemo više imati s čime boriti protiv kriminala. Dakle, ovdje moramo utvrditi je li nam sustav trul, je li nam kriminalni sustav koji bi trebao progoniti kriminalce…ako je to palo, onda nakon toga više nemamo ništa, što se tiče političara, to smo zaključili da su sumnjivi i to masovno sumnjivi. Samo se sjetite koliko je članova prošle vlade palo zbog sumnje na korupciju i protuzakonito stečenu imovinu. Tu znamo na čemu smo, ali ako smo u takvoj situaciji sa sucima, onda mi više nemamo institucije kojima građani mogu vjerovati i koji će ih zaštititi”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bili ste tužitelj, znate kako se radi u tim situacijama, vidjeli smo i u nekim drugim predmetima gdje se tužitelji ustvari nagode sa osumnjičenim. Jesu li po vama možda ovdje mogli napraviti nešto slično?

”Ja prije svega mislim da su morali napraviti provjere jer ova njegova priča nije apstraktna, ona je provjerljiva. Govori se o mjestima, događajima, većem broju ljudi, imamo i materijalne dokaze, dakle moglo se provjeriti. Međutim, teško mi je reći u kojem roku i što je državno odvjetništvo mislilo. Moramo znati da možda državno odvjetništvo nije htjelo izaći u javnost s time dok ne postane pravomoćna presuda da ne pokvare postupak u slučaju Mamić pa sad tek kad je postala pravomoćna, sad mogu nešto otvorenije, ali to su dosad već trebali pripremiti za situaciju. A što se tiče nagodbe, to je američka metoda, kod nas se nije nikad primila . U Americi ako hoćete dobiti glavu mafije onda nekog od niže rangiranih, oprostite mu i vrlo teška kaznena djela, ako vam na pladnju izruči one u hijerarhiji iznad njega tako da se ovdje možda to moglo napraviti, ali u puno ranijoj fazi, sad je to gotovo. Prema tome vjerojatno, da je to olakšavajuće, ako DORH nije htio reagirati dok ne postane pravomoćan slučaj Mamića, sad bi trebali očekivati da će reagirati jer moraju reagirati. Nakon ovoga, rekao sam, ili zaštiti ljude ili ih odstrani jer ja ovdje vidim dva nivoa: jedan nivo je kazneni, da li je bilo korupcije ili ne, ali drugi nivo je očit. Ako su ove autentične snimke, ako su one bile u vrijeme kad se vodilo suđenje protiv Mamića, onda ti suci nisu smjeli biti u Dinamu, oni nisu imali tamo što raditi pa da su samo navijači i ništa drugo”, zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version