Site icon narod.hr

Odbrojavanje do početka Eura ušlo je u završni tjedan

epa11398277 Portugal player Goncalo Inacio (L) in action against Croatia player Ande Budimir (C) during the international friendly soccer match Portugal vs Croatia, in Oeiras, Portugal, 08 June 2024. EPA/RODRIGO ANTUNES

Izbornici su predali liste s igračima, a u nadolazećim danima predstoji završno pripremanje za Euro koji otvaraju domaćin Njemačka i Škotska u petak, 14. lipnja u Munchenu. Dan nakon će Hrvatska od 18 sati u Berlinu igrati prvu utakmicu protiv Španjolske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Hrvatsku će ovo biti sedmo europsko prvenstvo, najdalje smo stigli 1996. i 2008., do četvrtfinala. Na posljednjoj europskoj smotri ispali smo u osmini finala od Španjolske.

EURO se održava u napetoj globalnoj klimi s ratnim sukobima u Ukrajini i na Bliskom istoku. Sigurnost je stoga “glavni prioritet” za domaćine.

Nijemci se pripremaju za “sve zamislive opasnosti”, od terorizma, huliganizma i kibernetičkih napada. Privremeni policijski centar postavljen je u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, gdje se nalaze četiri od deset stadiona domaćina utakmica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Nikad ne možemo jamčiti 100% sigurnost, rekao je Herbert Reul, guverner Sjeverne Rajne-Vestfalije, ali je dodao: – Možemo se pripremiti najbolje što možemo.

Sigurnosne snage bit će zadužene za zaštitu oko 2.7 milijuna navijača, 24 bazna kampa momčadi širom zemlje i 10 stadiona na kojima će se igrati 51 utakmica između 14. lipnja i 14. srpnja. Također, se očekuje da će navijačke zone privući oko 12 milijuna posjetitelja.

Naslov prvaka branit će Italija koja je u finalu na Wembleyju pobijedila Englesku sa 3-2 nakon izvođenje jedanaesteraca. Bio je to drugi naslov za “Azzurre” nakon slavlja 1968.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolska i Njemačka rekorderi su sa po tri europske titule, dok je uz Italiju, dva puta bila europski prvak i Francuska. Naslovu europskog prvaka veselili su se i SSSR (1960), Čehoslovačka (1976), Nizozemska (1988), Danska (1992), Grčka (2004) i Portugal (2016).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version