Odvjetnik Bad Blue Boysa otkrio novi adut obrane – neki uskoro na slobodi?

epa10790364 A man walks at the spot where a 29-year-old man was knifed to death during clashes between football supporters outside the AEK football club stadium in Nea Philadelphia on the night of 07 August, in Athens, Greece, 08 August 2023. He was one of nine people in total who were injured during violent incidents between AEK and Dinamo Zagreb supporters. Strong police forces were sent to stop the violence, detained 98 people involved in the incidents, while an inquiry to locate additional culprits and shed light on any other aspect of the case is continuing. EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Pred suca istrage u Ateni jučer je dovedena prva skupina Bad Blue Boysa, njih 38. Nakon četiri mjeseca, koliko su proveli u grčkim zatvorima, počelo je novo ispitivanje, i to u izmijenjenim okolnostima jer je istraga pokazala da na nožu kojim je ubijen AEK-ov navijač u sukobima u kolovozu, nije pronađen DNK nijednog od njih. Athanasios Kaimenakis, odvjetnik većine pripadnika skupine BBB, otkrio je u razgovoru za HTV dosad nepoznati adut obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na slobodi u idućih nekoliko dana?

Athanasios Kaimenakis, odvjetnik većine pripadnika skupine BBB, otkrio je u razgovoru za HTV dosad nepoznati adut obrane, javila je iz Atene za središnji Dnevnik HTV-a Mateja Ribičić. Radi se o tome da je obrana priložila i materijalni dokaz o tome zbog čega su Bad Blue Boysi 7. kolovoza stigli u Atenu – a to su ulaznice koje su imali za utakmicu Panathinaikos – Marseille.

Odvjetnik je dodao kako “sucima i tužiteljima to nije zapravo ništa neobično, jer i pripadnici navijačke skupine Gate 13 (Panathinaikos) znaju dolaziti u Zagreb na utakmice s Dinamom”. Otkrio je i da je prijedloge o ukidanju istražnog zatvora predao prije početka ovog ispitivanja – prije nekoliko tjedana. Time je zapravo dao naslutiti da bi odluka o ukidanju istražnog zatvora ipak mogla stići ovaj tjedan, tj. da bi neki od Bad Blue Boysa zaista mogli na slobodu već u idućih nekoliko dana, dodala je Ribičić.

Athanasios Kaimenakis također je rekao kako suci i tužitelji nemaju apsolutno nikakvih prigovora na vladanje Bad Blue Boysa u zatvorima. Ono što je sigurno je da je ostala još jedna skupina koju čeka ispitivanje, to je grupa od njih 20. Oni će sutra stići na prvostupanjski sud u Ateni, dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve teže utvrditi tko je počinitelj ubojstva

– Velik je problem što grčke vlasti nisu otkrile tko je ubojica. I svakim danom postaje sve teže utvrditi tko je počinitelj ubojstva. Koliko znamo, navijač AEK-a čiji je DNK pronađen na nožu – oslobođen je. Očito grčke vlasti nisu pronašle dovoljno dokaza da je taj čovjek ubojica, kazao je Dimitris Damianos, novinar Sky TV-a.

Sud samo za hrvatske navijače, sve ide jako brzo

– Upravo na tragu završene DNK analize suci i tužitelji utvrđuju nalaze li se neki od Boysa na fotografijama na kojima se primjerice, vidi kako oni ne nose rukavice, ne bi li se uvjerili da oni na neki način nisu pokušali prikriti svoje tragove, odnosno otiske prstiju, rekla je prilikom javljanja iz Atene za Dnevnik u podne novinarka HRT-a Mateja Ribičić. Istaknula je da “su svi upitani žele li promijeniti svoj iskaz”.

– Svi oni to odbijaju te ponavljaju da poriču krivnju, da su došli dati podršku svojem klubu, a kako doznajemo, neki kažu da ih je zanimalo kako izgleda Atena te AEK-ov stadion, rekla je. Objasnila je da se “sudovi u Grčkoj prilično razlikuju od sudova u Hrvatskoj”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Jedan od BBB-a u grčkom zatvoru: Ne vjerujem da će nas tako skoro pustiti iz zatvora

– Ovdje je jučer bilo jako dramatično i bučno, no danas je ovdje sve mirno, a razlog tome je što je ovdje štrajk sudova. Čini nam se da je ovaj prvostupanjski sud u Ateni otvoren samo radi Bad Blue Boysa. Sve ide vrlo brzo, iako se danas ispituje najveća grupa Bad Blue Boysa. Usudila bih se reći da je ovo sve pri kraju, barem današnje ispitivanje, jer su maloprije sudnicu napustili zaposlenici veleposlanstva koji rade na prevođenju kao i odvjetnik Bad Blue Boysa. Glavna ključna odluka koji svi čekamo o istražnom zatvoru još uvijek nije poznata, dodala je.

Sutra će biti ispitani i ostali pritvoreni hrvatski državljani. Još se ne zna kada se može očekivati odluka o zahtjevu za ukidanje istražnog zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.