Site icon narod.hr

OI 2020: Zbog visokih temperatura promijenjen start maratona

Foto: fah

Muški i ženski maraton na olimpijskim igrama u Tokiju 2020. počet će u 6,00 sati ujutro kako bi se na najmanju moguću mjeru svelo izlaganje sportaša visokim temperaturama koje su uobičajene ljeti u tom gradu, vidljivo je iz programa Igara kojeg su u utorak objavili organizatori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Japanski liječnici su izrazili zabrinutost zbog moguće “smrtne opasnosti” kojoj bi izložili trkače koji su prema prvotnom rasporedu trebali startati sat vremena kasnije, odnosno u 7,00 sati ujutro.

Ženski maraton je na rasporedu 2. kolovoza, a muški na zatvaranju atletskih natjecanja 10. kolovoza 2020. i oba će startati u 6,00 sati. Brzo hodanje na 20 km, za žene i muškarce, također će imati start u 6,00 sati, dok je start utrke brzog hodanja na 50 km, predviđen za 9. kolovoza, stavljen na 5,30 sati.

“Program je utvrđen nakon rasprave s liječničkim ekipama i svim ostalim stranama koje brinu za zdravlje sportaša”, izjavio je sportski direktor organizacijskog odbora OI Tokio-2020 Koji Murofushi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvotni program za natjecanja u rugbyju, triatlonu i biciklizmu također su doživjeli izmjenu, a sve s ciljem izbjegavanja visokih temperatura koje su karakteristične za razdoblje kada se održavaju Igre, odnosno od 24. srpnja do 9. kolovoza.

Prošlo ljeto japanski glavni grad je bio zahvaćen toplotnim valom a temperature su dosegnule 41 stupanj na vrhuncu. Za usporedbu, najtopliji dan u povijesti olimpijskih igara zabilježen je u Ateni 2004. s temperaturom od 36 stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version