Site icon narod.hr

Olimpijske igre: I drugi biološki muškarac odnio pobjedu u ženskoj konkurenciji

muškarac

Foto: X

Tajvanska boksačica Lin Yu-ting, biološki muškarac, čije je uključivanje na Olimpijske igre u Parizu izazvalo kontroverze nakon što je prošle godine objavljeno da je pala na testu spola, koji je pokazao višak testosterona, pobijedila je u svojoj prvoj borbi na Igrama u ženskoj diviziji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lin – kao i Alžirka Imane Khelif, također biološki muškarac, koja je pobijedila u četvrtak, dobila je zabranu od strane Međunarodne boksačke asocijacije (IBA), ali joj je dopušteno da se natječe na Olimpijskim igrama, koje vodi Međunarodni olimpijski odbor (MOO).

28-godišnjakinja je ušla u arenu uz ovacije, nakon kojih je uslijedilo nekoliko zvižduka, prije nego što je pobijedila Sitoru Turdibekovu u kategoriji do 57 kg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Kako protiv ideologije koja dopušta biološkim muškarcima da mlate žene pod krinkom sporta?

Turdibekova je bila u suzama nakon izlaska iz ringa i nije pristala razgovarati s medijima. Lin je nakratko zastala, ali nije odgovorila na pitanje.

Borba Khelif protiv Talijanke Angele Carini trajala je samo 46 sekundi, ova je trajala pune tri runde – Lin je pobijedila jednoglasnom odlukom sudaca. Samo je jedan od pet sudaca dodijelio rundu Uzbekistanki Turdibekovoj.

Lin, biološki muškarac, koja sada ima rekord karijere od 41 pobjede i 14 poraza, trostruka je osvajačica medalja na Svjetskom prvenstvu i dvostruki azijski prvak. Turdibekova, stara 22 godine, natjecala se na svojim prvim Olimpijskim igrama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za MOO je dosta dokument

MOO definira spol prema tome kako je upisan u putovnicu sportaša.

“Pitanje koje si morate postaviti je ‘jesu li ove sportašice žene?’, rekao je glasnogovornik Mark Adams prije borbe u petak.

“Odgovor je ‘da’. Prema njihovim putovnicama, njihovoj povijesti. Testu koji se možda dogodio – izmišljenom testu koji je bio nov – ne treba vjerovati.”

Poruka iz boksačkog saveza: Nastup biološkog muškarca protiv žene narušava fair play

IBA, međutim, odlučuje drugačije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To se temelji samo na činjenici da je postojala stalna zabrinutost koju je otkrilo naše liječničko povjerenstvo i da je u to vrijeme predsjednik liječničkog povjerenstva osobno želio da se ti testovi provedu”, rekao je izvršni direktor IBA-e Chris Roberts za BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version