Podržava li doista Hajduk kukavički napad na nogometnog suca Brunu Marića kako tvrde neki mediji?

Foto: fah

Nakon što su se na utakmici koja je zapravo bila lokalni, dalmatinski, derbi između Hajduka i Splita na Poljudu nogometni suci pojavili s majicama na kojima je pisalo “Crveni karton nasilju – svi za jednoga, jedan za sve” kako bi pokazali solidarnost s Brunom Marićem, koga je prije nekoliko dana napala skupina kukavica, navodno pripadnika Torcide, u Stobreču, krenule su nove kontroverze povezane s utakmicom te prije svega ponašanjem samog Hajduka i navijača spomenutog kluba tijekom samog lokalnog derbija. Neki mediji dvoje, zaključuju, analiziraju, što je legitimno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, podržava li Hajduk nasilje u hrvatskom nogometu ili je samo protiv nasilja nad hrvatskim nogometom?

Nogometni suci pokazali svojim postupkom solidarnost prema napadnutom sucu, bez obzira na kontroverze koje se vežu uz Marića nitko normalan nema pravo, makar i prešutno, podržati nasilje, Hajdukovi igrači izašli su na teren s majicama “Stop nasilju nad hrvatskim nogometom”!? Zašto? S takvim su natpisom na majicama mogli izaći drugi tjedan, bilo kada, zašto sada kada je trebalo pokazati odbojnost prema nasilju bilo koje vrste, a onda i nasilju viđenom u Stobreču? Radi se o incidentu koji je mogao katastrofalno završiti.

Na utakmicu između Hajduka i Splita došao je relativno mali broj navijača, njih jedva 4000 tisuće, što je daleko od prosjeka koji je Hajduk imao zadnjih godina, no, i takav “udio” navijača u pobjedi Hajduka imao je svojih negativnih konotacija. Naime, s tribina se čulo “Mariću Srbine, čakija ti ne gine…” Naravno, ne generaliziramo, niti ćemo ikada reći da su svi navijači u tome sudjelovali. Nikad nisu svi, pa čak i kad je jako puno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelništvo kluba odlučilo je otići na tribine kako bi zajedno s navijačima navijali za klub, što je pohvalno, međutim, s tih istih se tribina čulo ono što smo napomenuli da se čulo, čelnici kluba nisu osudili takvo skandiranje niti su pružili jasnu potporu sucu, kao osobi, kao čovjeku, koji je nedvojbeno bio žrtvom nasilja. Glede “nasilja nad hrvatskim nogometom”, svakako, ako takvo što postoji protiv toga se treba boriti, ali ne na način i istim metodama kojim se koriste oni koji eventualno vrše nasilje nad hrvatskim nogometom. Mi zapravo imamo jedno nasilje s jedne i isto takvo ili slično i druge strane, a onda i nemamo baš najbolji izbor, ako nam je izbor nasilje. Zar ne?

Foto: Snimka zaslona
Foto: Snimka zaslona

Na istom ili sličnom tragu je i portal goal.com koji, citiramo, donosi zaključak: “Hajduk podržava napad na Marića, Hajduk je oduševljen potezom svojih navijača koji su kukavički pretukli čovjeka! Nakon tih nedjeljnih poteza, samo još nedostaje da izjave “Tako mu i treba!” Ionako to misle…

Ma, ljudi, pa može li neki ukradeni bod, penal, karton… ma i da je naslov prvaka (a nije!) biti jednak prekršaj kao pokušaj ubojstva ili teškog ozljeđivanja hladnim oružjem?! I opravdanje za to?! Situacija je vrlo opasna, a Hajduk ne da ne umiruje strasti, nego ih ovakvim potezima još raspiruje! Mržnju i nasilje. Koje nikad nije riješilo ni jedan problem…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.